Osona/Ripollès

Gustos del 1714

El Restaurant Cal Pagès de Torelló ofereix plats de 1714 al menú fins a mitjans d'octubre.

La cuina que es feia l'any 1714 “no era gaire dife­rent del que fem ara”. En aque­lla època “es mar­quen les bases del que ara diríem cuina tra­di­ci­o­nal cata­lana, i un plat és l'escu­de­lla i carn d'olla”, asse­gura el cui­ner Miquel Bos­qued, del Res­tau­rant Cal Pagès de Torelló. Aquest és l'únic res­tau­rant d'Osona –a tot Cata­lu­nya en són una tren­tena– que ha incor­po­rat plats i menús retros­pec­tius en el marc del pro­jecte “Cuina 1714”, que es porta a terme a tot el ter­ri­tori català en el marc de la com­me­mo­ració del Tri­cen­te­nari.

Des de prin­ci­pis de setem­bre i fins a mit­jans d'octu­bre Bos­qued incor­pora recep­tes de fa 300 anys als menús dia­ris i a la carta del cap de set­mana de Cal Pagès. Hi inclou un pri­mer plat, un segon i unes postres que varia cada set­mana. Aquesta set­mana el menú del res­tau­rant con­te­nia sopa de car­bassa, que “estava molt de moda a l'època”, i boti­farra negra amb mon­ge­tes. Amb la carta, on s'asse­nya­len els plats que s'inclo­uen dins el pro­jecte, hi afe­geix un fulletó que explica “el perquè d'aquests plats”. Asse­gura que aquests dies molts dels cli­ents pri­o­rit­zen els plats de fa tres segles “per curi­o­si­tat”.

La ini­ci­a­tiva es por­tarà a terme fins a mit­jans del mes d'octu­bre i les dar­re­res set­ma­nes ha cui­nat, per exem­ple, un esto­fat de rap amb pata­tes o un pollas­tre agre­dolç, que són els que han tin­gut més bona aco­llida. Les recep­tes, diu, es poden tro­bar a l'apar­tat de gas­tro­no­mia del web , on s'explica el pro­jecte al qual par­ti­cipa Bos­qued. A mit­jans d'octu­bre, el cui­ner farà una selecció “del que més ha agra­dat” per ela­bo­rar un “menú degus­tació” d'entre la quin­zena de plats que s'hau­ran pogut tas­tar.

Bos­qued fa una valo­ració molt posi­tiva de l'aco­llida del pro­jecte per part dels comen­sals del res­tau­rant. Ara ja es plan­teja incor­po­rar alguna de les recep­tes a la carta, com una crema cata­lana de xoco­lata, el resul­tat de la qual és com “una mousse de xoco­lata”. Comenta que “esta­ven molt obses­si­o­nats amb la xoco­lata en aque­lla època. Era l'últim des­co­bri­ment” i fins i tot “es va haver de pro­hi­bir” en alguns espais com a l'església, ja que “la gent men­java xoco­lata men­tre es feia la missa”.

Bos­qued va deci­dir adhe­rir-se al pro­jecte gas­tronòmic pel fet que Torelló va ser una de les viles cre­ma­des en aque­lla època, per la qual cosa forma part del mapa de la Ruta 1714.

La notícia com­pleta a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia