Osona/Ripollès

75 anys al peu del forn

El Forn de Pa Vila, de Seva, compleix 75 anys, actualment a mans de la segona i la tercera generació de la família.

“Constància, con­tinuïtat i sacri­fici”. Són els pun­tals que han permès al Forn de Pa Vila, de Seva, arri­bar enguany al 75è ani­ver­sari. Ho asse­gura Ramon Vila, que jun­ta­ment amb el seu germà Isi­dor repre­sen­ten la segona gene­ració al cap­da­vant d'aquest esta­bli­ment amb història.

Va ser l'agost de 1939 que el gur­betà Josep Vila, al cos­tat de la seva dona, Ramona Pou, filla de l'Esta­nyol, van deci­dir aga­far un forn de pa que es tras­pas­sava al rovell de Seva. Van ser uns anys durs, immer­sos en els raci­o­na­ments pro­pis de la imme­di­ata post­guerra, però el matri­moni, que va tenir sis fills, va acon­se­guir tirar-ho enda­vant i gua­nyar-se la con­fiança de la cli­en­tela.

La con­tinuïtat del negoci la repre­sen­ta­ria, pri­mer, Ramon Vila, el cinquè dels sis ger­mans; i uns anys després s'hi incor­po­ra­ria el germà petit, Isi­dor. “Al prin­cipi no m'agra­dava gens la feina, per l'horari. Costa adap­tar-te a una feina de nit quan ets jove”, reme­mora Ramon Vila, que va començar a tre­ba­llar al forn “amb 14 o 15 anys”. Després de gai­rebé 50 anys al peu del canó, asse­gura que “no me'n pene­deixo” d'haver esco­llit aquest camí, tot i que “no sé si ho tor­na­ria a fer”, deixa anar. Ho diu algú que sap què repre­senta tre­ba­llar “tots els caps de set­mana de la meva vida”. És cert que la feina de for­ner s'ha fet “menys fei­xuga” les últi­mes dècades, gràcies a la meca­nit­zació d'algun procés o als nous forns elèctrics (van subs­ti­tuir l'històric de lle­nya del seu pare l'any 1976). Però el que més els està cos­tant de com­ba­tre als forns de poble ha estat la pro­li­fe­ració “del pa con­ge­lat”, que avui es ven en gaso­li­ne­res o grans àrees comer­ci­als; “ens ha fet molt mal”, reco­neix. I és que han can­viat, i molt, els hàbits de com­pra i con­sum de la cli­en­tela. Actu­al­ment, per exem­ple, “ja no es ven pa de quilo, tot són baguets i flau­tes, cosa menuda; i el pa de mig, el 95% de gent el vol tallat”.

A Can Vila s'han sabut anar adap­tant a la diver­si­fi­cació de la demanda, i avui a la botiga –que sem­pre s'ha com­ple­men­tat com a col­mado– s'hi pot tro­bar pa inte­gral, sense sal, de blat de moro, ale­many o d'Osona, a banda de l'habi­tual coca de for­ner, un clàssic. Fa uns anys es va incor­po­rar al negoci la seva filla, Cris­tina Vila, però tot just per des­pat­xar. Després d'ell i el seu germà, doncs, la nis­saga de for­ners pot que­dar tan­cada, fet que con­di­ci­o­na­ria el futur model. “Tot té un prin­cipi i un final”, apunta amb un toc de resig­nació Ramon Vila. De moment, però, toca cele­bració. I és que no es fan 75 anys cada dia.

La notícia com­pleta a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia