Societat

Rius cap a la sequera

La reducció de precipitacions i cabals al Fluvià, la Tordera i el Siurana amenaçarà hàbitats, avui òptims, de faigs, roures i alzines

Un estudi proposa buscar alternatives a l'olivera del Priorat i al pollancre de la Tordera

La reducció de les pre­ci­pi­ta­ci­ons i l'aug­ment de tem­pe­ra­tura pre­vis­tos aquest segle pel canvi climàtic posa­ran en risc espècies fores­tals i agrícoles avui pre­do­mi­nants en tres con­ques flu­vi­als cata­la­nes: la del Fluvià i la Tor­dera, humi­des, i la del Siu­rana, de secà. Una anàlisi del Cen­tre de Recerca Ecològica i Apli­ca­ci­ons Fores­tals (CREAF) que ha finançat l'Obra Social de Cata­lu­nya Caixa pro­nos­tica l'impacte local d'un canvi climàtic que tota la comu­ni­tat científica com­par­teix que farà del Medi­ter­rani una regió més seca i càlida. L'incre­ment de la tem­pe­ra­tura serà supe­rior a la mit­jana mun­dial, i també el des­cens de les pre­ci­pi­ta­ci­ons, de manera més accen­tu­ada els estius.

Dos esce­na­ris de canvi

El pro­jecte ACCUA, que ha durat tres anys i en què també hi han par­ti­ci­pat l'UPC i l'Ins­ti­tut de Recerca i Tec­no­lo­gia Agro­a­li­mentàries (IRTA), com­bina dades climàtiques, ecològiques, econòmiques, soci­als, etc. Simula un esce­nari més sever mar­cat per un aug­ment de tem­pe­ra­tura de 3,5 graus, i un de lleu, en què la vari­ació no ani­ria més enllà d'1,8 graus. Des del 1950 fins al 2008, la tem­pe­ra­tura mit­jana del lito­ral català ha aug­men­tat d'1,25 graus, i més encara les màximes. Si bé es con­si­dera que no hi ha hagut un canvi essen­cial de la suma de pre­ci­pi­ta­ci­ons, s'ha con­fir­mat un des­cens els mesos de març i juliol i un aug­ment al gener.

A les tres con­ques estu­di­a­des, el retrocés de la superfície con­re­ada ha cedit ter­reny als bos­cos i urba­nit­za­ci­ons. Les mas­ses fores­tals i els cul­tius agrícoles tor­na­ran a expe­ri­men­tar can­vis, però contrària­ment no es pre­veu que la urba­nit­zació de les pro­pe­res dècades sigui un fac­tor de pressió tant fort com ho ha estat aquest dar­rer mig segle, sobre­tot al lito­ral de la Tor­dera, on la superfície urba­nit­zada s'ha doblat.

El fet que el Fluvià i la Tor­dera siguin con­ques humi­des en fa pre­veure un impacte més gran per la dis­mi­nució de les pre­ci­pi­ta­ci­ons en capçalera i la sub­següent reducció dels aqüífers. Al Siu­rana, ben sec, gai­rebé ja no hi ha aigua al subsòl. Les fage­des i rou­re­des humi­des tin­dran més difi­cul­tats per viure òpti­ma­ment en les parts més bai­xes del Fluvià i la Tor­dera que avui encara ocu­pen, i fins i tot les sofer­tes alzi­nes i els pins blancs ten­di­ran a ocu­par els espais ele­vats que ani­ran aban­do­nant les espècies més neces­si­ta­des d'aigua.

Els coor­di­na­dors del pro­jecte ACCUA, l'ecòleg Edu­ard Pla i l'engi­nyera fores­tal Diana Pas­cual, pre­ve­uen que els bos­cos seran menys pro­duc­tius i afron­ta­ran més ris­cos d'incendi, pla­gues i malu­res a causa de la calor i la secada. Els cul­tius reque­ri­ran més reg (i durant més temps) per man­te­nir les pro­duc­ci­ons actu­als fins al punt que, per exem­ple, espècies com l'oli­vera veu­ran peri­llar la seva super­vivència al Pri­o­rat.

El clima al nord i el regadiu al sud

Les tres conques perdran en total d'un 10% a un 20% de cabal d'aigua, un dèficit que podria afectar, a finals de segle, la meitat dels volums avui coneguts. Mentre que el canvi climàtic tindrà l'afectació principal a les conques humides del Fluvià i la Tordera, al Siurana el risc principal serà l'expansió dels regadius. Si s'executa tot el reg planificat avui al Priorat, la superfície augmentarà d'un 65%, una extensió que els autors del treball consideren insostenible, perquè caldrà més aigua per mantenir la producció actual. La vulnerabilitat més alta dels boscos pels canvis de temperatura i precipitació i l'impacte més gran dels incendis fan preveure cabals incerts i irregulars, i també sequeres i inundacions difícilment previsibles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.