Reportatge

Anys d'esplendor

Montblanc enceta avui la 25a Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi

Poc s'ho podien pen­sar, ara fa vint-i-cinc anys, aquells joves mont­blan­quins que la idea de repre­sen­tar la lle­genda de Sant Jordi es con­ver­ti­ria en una lla­vor que ger­mi­na­ria en una incomp­ta­ble quan­ti­tat de fes­tes de recre­ació històrica que, amb més o menys encert i jus­ti­fi­cació, se cele­bren arreu. “Aquell any el jovent volia un acte una mica des­ta­cat per les fires de Sant Maties i es va pen­sar a repre­sen­tar la lle­genda de Sant Jordi que Joan Ama­des situ­ava a Mont­blanc. El rei i la reina van ser els gegants, es va bus­car un noi que sabés mun­tar a cavall per al paper de Sant Jordi, es va ani­mar la gent a par­ti­ci­par-hi i s'hi van sumar un cen­te­nar de per­so­nes por­tant tor­xes, ban­de­res... La repre­sen­tació va ser de nit a la plaça Major i ningú s'espe­rava que tingués tant d'èxit!”, explica Laura Bar­ra­gan, lli­gada a l'orga­nit­zació de la Set­mana Medi­e­val des de l'inici, que hi afe­geix: “La lle­genda es va repre­sen­tar el maig de 1987, el setem­bre ja es va cons­ti­tuir l'asso­ci­ació amb la idea que la següent edició seria a l'abril i que a més de la repre­sen­tació de la lle­genda també se cele­bra­ria un mer­cat medi­e­val.” Nai­xia la pri­mera festa de recre­ació històrica de temàtica medi­e­val de l'Estat espa­nyol que, edició rere edició, recorda els anys d'esplen­dor de la Vila Ducal. “Durant aquest temps, a la festa hi ha par­ti­ci­pat moltíssima gent i de totes les edats, i l'impor­tant no és tant el nom­bre com el fet que ha trans­cen­dit a tot el poble i que hi han par­ti­ci­pat diver­ses gene­ra­ci­ons: és el que ens fa dife­rents i ens dóna valor afe­git”, asse­gura Joan Roig, pre­si­dent de l'Asso­ci­ació Medi­e­val de la Lle­genda de Sant Jordi. En aquest sen­tit, Roig des­taca el fet que bona part dels actes, inclo­sos els cen­trals, estan orga­nit­zats i pro­ta­go­nit­zats per la gent de Mont­blanc.

Home­nat­ges

La volun­tat d'agrair a tot­hom que ha fet pos­si­ble que la festa com­pleixi 25 anys va impul­sar la junta a con­vi­dar un grup de per­so­nes a tre­ba­llar paral·lela­ment per orga­nit­zar un seguit d'actes com­me­mo­ra­tius. El pri­mer serà avui mateix, l'han ano­me­nat Les gene­ra­ci­ons del Drac i mos­trarà els papers que ha pogut repre­sen­tar una per­sona que par­ti­cipa a la festa des que és petita fins que arriba a adulta. El dia 22 se cele­brarà un acte inter­na­ci­o­nal, amb la par­ti­ci­pació d'ambai­xa­dors de països on tenen Sant Jordi com a patró. El dia 29 es reu­nirà totes les per­so­nes que han repre­sen­tat els papers prin­ci­pals de la festa (rei, reina, Sant Jordi, prin­cesa, caps de Casa i veguers) per retre'ls home­natge en un acte en què es recrearà la coro­nació del rei Pere III el Ceri­moniós seguint el Ceri­mo­nial de la Con­sa­gració i Coro­nació dels Reis d'Aragó, un text redac­tat pel mateix rei Pere III i que aca­barà amb un ball de tots els pro­ta­go­nis­tes a la nova plaça de Sant Fran­cesc.

Final­ment, el dia 1 de maig es clau­su­rarà la festa amb Som lle­genda, un acte que pro­met ser molt emo­tiu i que ha estat pen­sat per reconèixer la tasca de totes les per­so­nes que amb la seva apor­tació han con­tribuït a con­ver­tir la Set­mana Medi­e­val de la Lle­genda de Sant Jordi en refe­rent.

Cites des­ta­ca­des

Els actes cen­trals es repar­tei­xen en dos caps de set­mana. El dia 21 s'esce­ni­fi­carà l'arri­bada de les for­ces del mal en l'espec­ta­cle Dra­cum Nocte 2.0, L'ori­gen del mal, que explica l'arri­bada del drac a la vila, en una pri­mera part de l'acte més emblemàtic, la Lle­genda de Sant Jordi, que es repre­sen­tarà el dia 28. Avui mateix, Armand Puig, degà de la Facul­tat de Teo­lo­gia de Cata­lu­nya, pro­nun­ciarà el pregó de la festa, i demà, l'Asso­ci­ació Medi­e­val de la Lle­genda de Sant Jordi nome­narà cava­ller el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat Jordi Pujol, que també pre­si­dirà el ple medi­e­val. A pro­posta de molts socis, s'ha recu­pe­rat l'acte dels Museus Imat­ges de la Vida Medi­e­val, en què es pre­sen­ten esce­nes de la vida quo­ti­di­ana en indrets com el Palau Reial, la Torre del Castlà o el Call Jueu. Les Nits Malig­nes allar­ga­ran la festa fins a la mati­nada. Final­ment cal des­ta­car que el mer­cat medi­e­val i la mos­tra d'ofi­cis esta­ran oberts al públic sis dies, amb la volun­tat que els 60.000 visi­tants que s'espe­ren puguin pas­se­jar i gau­dir de la vila i de la festa amb como­di­tat.

PER ARRIBAR-HI

En cotxe per les carreteres N-240 (km 36) i C-14, i a través de l'autopista AP-2 (sortida 9).
En tren Montblanc té estació de Renfe amb trens regionals de la línia Tarragona - Lleida.

DADES D'INTERÈS

Dates Del 20 d'abril a l'1 de maig.
Agenda La festa disposa d'una pàgina web molt completa, on es pot consultar l'agenda de l'edició actual i molta informació de tots els actes, de l'associació, fotografies... També s'hi pot comprar les entrades i accedir a diversos serveis. www.setmanamedieval.org
Oficina turisme Antiga església de Sant Francesc. Tel. 977 86 17 33. www.montblancmedieval.cat
Ajuntament Plaça Major, 1 Tel. 977 860 009 www.montblanc.cat

Una xarxa de ciutats medievals

M.J.R.

Montblanc, Bagà, Besalú, Móra d'Ebre, Sant Pere de Vilamajor, Súria i Badalona són els socis fundadors de la Xarxa de Ciutats Medievals, una nova entitat impulsada des de Badalona. Entre els seus objectius hi ha posar en valor i divulgar el patrimoni cultural, històric i artístic medieval, organitzar activitats culturals per fer-ne difusió i establir marcs de col·laboració entre les ciutats de la xarxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.