Xarel·lo, el cep identitari

El segon Congrés d'Art i Paisatge Vitivinícola reivindicarà aquesta varietat com a senyal d'identitat del Penedès

El xarel·lo és una vari­e­tat «rústica» molt lli­gada al Penedès. Ho cer­ti­fi­quen diver­sos estu­dis de la Ins­ti­tució Cata­lana d'Estu­dis Agra­ris –filial de l'Ins­ti­tut d'Estu­dis Cata­lans– que inclo­uen docu­ments en què es parla de la vari­e­tat pene­de­s­enca al segle XVI. I tot i que és la vari­e­tat estel·lar dels grans reser­ves i que és una de les vari­e­tats que millor supor­ten els can­vis de tem­pe­ra­tura i l'estrès hídric, no ha estat fins ara «prou valo­rada», segons reco­neix el coor­di­na­dor del Congrés d'Art i Pai­satge Viti­vinícola, Pere Gui­lera. Els res­pon­sa­bles del congrés que estan pre­pa­rant la segona edició per al 9 i 10 de juliol a Cal Maris­tany, a Subi­rats, uti­lit­za­ran el cep com a excusa per rei­vin­di­car la iden­ti­tat pene­de­s­enca i dema­nar la pro­tecció del pai­satge de vinyes que carac­te­ritza el Penedès apro­fi­tant que ara es comen­cen a dibui­xar diver­ses infra­es­truc­tu­res i a defi­nir el pla ter­ri­to­rial metro­po­lità.

Els orga­nit­za­dors van repar­tir, a final de maig 50 ceps de 80 anys d'aquesta vari­e­tat arren­cats d'uns ter­renys de Subi­rats, a 50 artis­tes de tot l'Estat espa­nyol perquè els uti­lit­zin per fer una inter­pre­tació artística, una per­for­mance que ha estat bate­jada com La vinya dels sen­tits i que ser­virà per tan­car el congrés que rei­vin­di­carà el pai­satge de vinyes del Penedès «com un actiu cul­tu­ral i econòmic irre­nun­ci­a­ble». La vinya artística es plan­tarà de nou el 4 de juliol i s'inau­gu­rarà a final del congrés. La ins­tal·lació ser­virà com a crit d'alerta pene­de­s­enca davant de la cons­trucció de noves infra­es­truc­tu­res i l'apro­vació de nous plans ter­ri­to­ri­als, segons explica Gui­lera. «Pot­ser els artis­tes pene­de­s­encs seran més crítics, caldrà veure-ho», con­clou. La inau­gu­ració de La vinya dels sen­tits tindrà la lec­tura de poe­mes de la poe­tessa Roser Guasch i l'audició del tema de quinze minuts de durada que ha com­po­sat expres­sa­ment per a l'ocasió el com­po­si­tor Pemi Rovi­rosa, del grup Lax'n'Busto. El congrés es tan­carà amb un tast de xarel·los. Els orga­nit­za­dors espe­ren que la ins­tal·lació no sigui efímera i que aquests ceps es repar­tei­xin pel ter­ri­tori com a símbol de la lluita del ter­ri­tori davant les adver­si­tats.

Al Con­sell Regu­la­dor de la Deno­mi­nació d'Ori­gen Penedès, la idea de con­ver­tir el xarel·lo en un tret iden­ti­tari agrada. Tot i que el con­sell tre­ba­lla en un pla d'acció que aposti per la pro­ducció de vins blancs, rosats i negres de qua­li­tat de forma ben orga­nit­zada, el cert és que la volun­tat és apro­fi­tar la tipi­ci­tat del xarel·lo per con­ver­tir-lo en esten­dard de la DO Penedès.

Millorar el territori, no desfigurar-lo

El Congrés d'Art i Paisatge Vitivinícola tractarà, «amb més profunditat i concreció» que en la seva primera edició, de la temàtica de l'ordenació del territori i reclamarà «la possibilitat no utòpica que les infraestructures millorin i no desfigurin el territori». El congrés, organitzat per la Institució Catalana d'Estudis Agraris, la UPC, la URV i pel Patronat de Turisme de Subirats, es dividirà en quatre blocs temàtics en què s'analitzarà la vinya del Penedès, la gestió dels governs, es compararà altres experiències de gestió del paisatge a França, Itàlia i Alemanya, i finalment s'abordarà la gestió de les infraestructures. En aquest darrer bloc temàtic es parlarà de l'efecte de les autopistes, dels talussos del TAV com a «porta del Penedès», de la gestió i l'art aplicat a les rotondes i del pla director del Baix Penedès. Els organitzadors del congrés no han inclòs un debat específic per parlar del pla territorial metropolità, però indiquen que «segur que el tema sorgirà al llarg del debat».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.