Societat

Maresme

Recordats brigadistes

Malgrat rememora l'enfonsament de la nau ‘Ciutat de Barcelona' ara fa 75 anys

Va ser torpedinada per un submarí italià i hi van morir 50 soldats estrangers

La nau es va enfonsar en pocs minutsi moltes de les víctimes hi van quedar atrapades

Pocs minuts abans de les dues de la tarda del 30 de maig del 1937 un sub­marí italià va tor­pe­di­nar el vai­xell Ciu­tat de Bar­ce­lona, que feia la ruta de Mar­se­lla a Bar­ce­lona car­re­gat de bri­ga­dis­tes inter­na­ci­o­nals i amb mate­rial i vehi­cles per al bàndol repu­blicà. La nau va rebre l'impacte a l'altura de Llo­ret de Mar, però va con­ti­nuar nave­gant fins a arri­bar davant la costa de Mal­grat amb l'objec­tiu d'anco­rar en un banc de sorra. No ho va acon­se­guir i es va enfon­sar. En el sinis­tre hi van morir 50 per­so­nes dels 280 pas­sat­gers que es cal­cula que ana­ven a la nau. La resta van poder arri­bar a la platja nedant, gràcies a l'ajuda dels pes­ca­dors locals i de pobles veïns o al socors d'un hidro­avió que escor­tava el vai­xell. D'aquell epi­sodi, reco­llit en el lli­bre Mal­grat 1930-1940: els anys silen­ci­ats. República, revo­lució, guerra i dic­ta­dura a un poble de l'Alt Maresme, de la his­to­ri­a­dora local Sònia Garan­gou, se'n com­plei­xen 75 anys i la població mares­menca ha vol­gut retre un sen­tit home­natge a les vícti­mes, mol­tes de les quals eren sol­dats ame­ri­cans i britànics. Des del ser­vei d'Arxiu Muni­ci­pal i amb la col·labo­ració de dife­rents enti­tats, dime­cres s'orga­nitza un pro­grama d'acti­vi­tats que inclourà, entre d'altres, la recepció a l'Ajun­ta­ment dels des­cen­dents de les vícti­mes de l'atemp­tat i una ofrena flo­ral al mateix lloc on es va enfon­sar el vai­xell. Un acte amb alum­nes de dife­rents esco­les i de l'ins­ti­tut de Mal­grat, un recor­re­gut històric pel patri­moni mal­gra­tenc i una taula rodona amb la par­ti­ci­pació dels fami­li­ars dels des­a­pa­re­guts, de l'his­to­ri­a­dor britànic Alan War­ren i de Geof­frey Cow­ling, excònsol britànic de Bar­ce­lona, clou­ran la jor­nada.

L'enfon­sa­ment del Ciu­tat de Bar­ce­lona va ser un dels epi­so­dis clau de la Guerra Civil a la població i el tre­ball de recerca de Sònia Garan­gou ha permès repro­duir amb fide­li­tat la nar­ració d'uns fets que van mar­car els seus pro­ta­go­nis­tes. De fet, i tal com es recull en el dos­sier que s'ha ela­bo­rat per a l'ocasió, la nau, de la com­pa­nyia Trans­me­di­terrània, es va enfon­sar en pocs minuts i mol­tes de les vícti­mes van que­dar-hi atra­pa­des i sense pos­si­bi­li­tat de sor­tir-ne. La tri­pu­lació sem­bla que sabia que, des que havien entrat en aigües juris­dic­ci­o­nals espa­nyo­les, els seguia el sub­marí, però mal­grat que es va infor­mar de la situ­ació i es va pro­po­sar de fer nit a Sant Feliu de Guíxols, final­ment es va optar per con­ti­nuar el viatge amb l'escorta de l'hidro­avió. Els super­vi­vents van poder ser ate­sos i quan la notícia va arri­bar a Mataró, la capi­tal del Maresme, es va orga­nit­zar un equip de sal­va­ment amb tot tipus de vehi­cles amb per­so­nal i mate­rial sani­tari. L'epi­sodi va tenir tanta reper­cussió que el mateix pre­si­dent Lluís Com­panys i altres auto­ri­tats es van des­plaçar a Mal­grat hores més tard per coor­di­nar el sal­va­ment i donar suport als super­vi­vents. Tot i la cin­quan­tena de per­so­nes mor­tes, segons la docu­men­tació reco­llida només es van poder recu­pe­rar cinc cadàvers, que van ser enter­rats l'endemà.

Com a mínim un dels sol­dats morts dels quals es té constància era del Maresme. Jaume Cisa, fill de Premià de Mar, era ofi­cial de màqui­nes del Ciu­tat de Bar­ce­lona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.