Societat

opinió

50 anys del Concili Vaticà II

“L' Església ha de voler ser Església del diàleg, i «fer-se diàleg» per a tots, tal com deia Pau VI”
“Avui ens alegrem per aquell Concili que continua essent brúixola segura”

“Que s'ale­gri l'Església Mare!” (Gau­det Mater Eccle­sia). Eren les parau­les amb què començava el seu dis­curs el papa bo, el beat Joan XXIII, aquell llunyà i alhora tan pròxim i actual 11 d'octu­bre de 1962, quan s'ini­ci­a­ven els tre­balls del Con­cili ecumènic Vaticà II, a Roma.

Ini­ciat per Joan XXIII i con­ti­nuat per Pau VI, ha estat l'esde­ve­ni­ment ecle­sial més impor­tant del segle XX (1962-1965) que ja s'estava pre­pa­rant des de gener de 1959, quan fou anun­ciat de manera sor­pre­nent per Joan XXIII a Sant Pau Extra­murs. Ell el va con­vo­car amb un espe­rit d'ober­tura i con­fiança en l'Espe­rit Sant, que guia sem­pre l'Església i la sosté, i amb l'anhel pas­to­ral, de fer que l'Evan­geli de Jesús res­sonés en els homes i dones del segle XX amb major niti­desa, obrint les por­tes perquè l'aire fresc de l'Espe­rit Sant renovés la fe i el tes­ti­mo­ni­atge cristià de cara a un món que feia segles que s'anava dis­tan­ci­ant de l'Església. L'objec­tiu era reno­var la vida de l'Església, i adap­tar la dis­ci­plina eclesiàstica a les con­di­ci­ons del nos­tre temps.

Al Con­cili hi van par­ti­ci­par 2.540 pares con­ci­li­ars, i a la but­lla de con­vo­catòria (25.12.1961) Joan XXIII traçà un breu qua­dre de la situ­ació del món, envol­tat de guer­res i apar­tat de Déu, i de la vita­li­tat perenne de l'Església. Fixà tres objec­tius fona­men­tals del Con­cili: demos­trar la vita­li­tat de l'Església en aquell moment històric, afa­vo­rir la uni­tat dels cris­ti­ans que estàvem sepa­rats i ofe­rir al món una ocasió per acon­se­guir la pau.

En aquell dis­curs d'ober­tura memo­ra­ble, el papa deia que volia que fos un Con­cili “pas­to­ral”: “L'Església sem­pre s'ha opo­sat als errors, i freqüent­ment els ha con­dem­nat amb la màxima seve­ri­tat. En els nos­tres temps, no obs­tant això, l'Esposa de Crist pre­fe­reix usar la medi­cina de la mise­ricòrdia més que de la seve­ri­tat.” I subrat­llava que l'objec­tiu prin­ci­pal del Con­cili era la defensa i reva­lo­rit­zació de la veri­tat, la custòdia del dipòsit de la doc­trina cris­ti­ana, fent que sigui ense­nyat de la millor manera pos­si­ble. Així mateix s'opo­sava als pro­fe­tes de cala­mi­tats: “Els que en els temps moderns no veuen res més que pre­va­ri­cació i ruïna. Van dient que la nos­tra època, en com­pa­ració amb les pas­sa­des, ha empit­jo­rat (...). Ens sem­bla just dis­sen­tir d'aquests pro­fe­tes de cala­mi­tats, que sem­pre estan anun­ci­ant infaus­tos esde­ve­ni­ments com si fos immi­nent la fi dels temps.”

L'impacte del dis­curs al món catòlic i al món laic va ser posi­tiu. Els desit­jos del papa van ser ben rebuts, i la premsa va subrat­llar-ne diver­sos ele­ments. El diari francès catòlic La Croix reblava: “El dis­curs de l'11 d'octu­bre és el veri­ta­ble mapa del Con­cili. Més que un ordre del dia, defi­neix un espe­rit. Més que un pro­grama, ofe­reix una ori­en­tació.”

Aquell Con­cili seria con­ti­nuat pel vene­ra­ble papa Pau VI, que en inau­gu­rar el quart període con­ci­liar (1965) excla­mava: “El Con­cili Vaticà II és un gran i tri­ple acte d'amor.” Amor a Déu, al qual l'Església al llarg dels segles vol con­ti­nuar sent fidel, amor a l'Església, i amor a la Huma­ni­tat vers la qual fa camí i a la qual vol ser­vir, espe­ci­al­ment els pobres. Amb una pers­pec­tiva de fe, l'esde­ve­ni­ment con­ci­liar s'obre als nos­tres ulls com un do, la riquesa del qual resta encara ama­gada i que cal saber cap­tar, afir­marà més tard Joan Pau II.

El Con­cili ha con­fi­gu­rat els catòlics d'ara, els més grans i els joves. Uns van haver de fer un fort canvi en molts esque­mes de la seva cul­tura catòlica, amb nous models d'inter­pre­tació i de com­por­ta­ment, ja que en con­tinuïtat amb la tra­dició ecle­sial va sig­ni­fi­car una reforma espe­rada i necessària, un alè nou de vida i d'acció de l‘Espe­rit Sant en tots els esta­ments ecle­si­als. El Con­cili va por­tar una gran reforma ecle­sial, pre­pa­rada, cer­ta­ment, dese­nes d'anys abans amb els grans movi­ments litúrgic, ecumènic, bíblic i patrístic, i amb la doc­trina moral i social dels papes, por­ta­des a terme pels laics enmig de la soci­e­tat, espe­ci­al­ment els movi­ments espi­ri­tu­als i d'acció catòlica com­pro­mesa enmig del món. És tot el que va aca­bar ano­me­nant-se l'aggi­or­na­mento (l'actu­a­lit­zació) de l'Església, que va crear il·lusió i empenta mis­si­o­nera, per més que, com tot Con­cili, té una llarga durada la seva apli­cació, i no està exempt de vai­vens o fins de posi­ci­ons errònies, al moment de voler-lo apli­car.

I va con­fi­gu­rar els joves de lla­vors i els d'ara, que ja hem vis­cut tots en una Església post­con­ci­liar. Per més que hagin pas­sat 50 anys de la seva cele­bració, el Con­cili, tot con­cili, és un esde­ve­ni­ment “viu” que ens ajuda a viure avui la fe i la con­forma de mol­tes mane­res, ja quasi sense ado­nar-nos-en.

Cal reno­var l'amor al do que va sig­ni­fi­car el Con­cili, conei­xent-lo millor i actu­a­lit­zant la reno­vació que va impul­sar, aquell apas­si­o­na­ment posi­tiu i espe­rançat per l'acció de l'Espe­rit Sant, que con­ti­nua ins­pi­rant i guiant els camins de l'Església, dels seus pas­tors i els seus fidels, pels camins de la san­te­dat i de l'amor envers tot­hom.

L'Església ha de voler ser Església del diàleg, i “fer-se diàleg” per a tots, com deia Pau VI. La seva encíclica Eccle­siam suam és la que ajuda a inter­pre­tar bé el Vaticà II i tot el pon­ti­fi­cat d'aquell gran i vene­ra­ble papa. A Cata­lu­nya fou el Con­cili Pro­vin­cial Tar­ra­co­nense (1995) el que ens va aju­dar amb les seves reso­lu­ci­ons a com­pro­var com en aquells dar­rers 30 anys s'havia dut a terme la “recepció” del Vaticà II.

La lle­tra del Vaticà II són els seus docu­ments magis­te­ri­als: qua­tre cons­ti­tu­ci­ons, dues de dogmàtiques sobre l'Església i la Divina Reve­lació, i les altres dues també nor­ma­ti­ves i reno­va­do­res, Litúrgia i Església en el món; tres decla­ra­ci­ons, la més famosa i dis­cu­tida sobre la lli­ber­tat reli­gi­osa; i nou decrets con­ci­li­ars, els més des­ta­cats sobre els bis­bes, els pre­ve­res, la for­mació sacer­do­tal, l'apos­to­lat dels laics, les mis­si­ons i l'ecu­me­nisme. I la música per a inter­pre­tar-la bé són les encícli­ques de Joan XXIII i de Pau VI, les seves al·locu­ci­ons, i mol­tes inter­ven­ci­ons de pares con­ci­li­ars que dins i fora de l'aula aju­den a “sen­tir” amb l'Església, tal com ella es defi­neix i es pre­senta davant del món.

Avui ens ale­grem i estem de festa, tal com volia Joan XXIII, per aquell Con­cili que con­ti­nua essent brúixola segura perquè l'Església trobi la seva ori­en­tació en el pre­sent i la força per a la seva necessària reno­vació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.