Societat

L'IVA obliga a pagar els enterraments a terminis

Els serveis funeraris s'encareixen entre 500 i 700 euros

Prop de 500 famílies recorren al servei de facilitats de pagament del grup Mémora

Empreses i proveïdors negocien per abaixar els preus

Morir-se ara és més car que fa uns mesos, con­cre­ta­ment, des del de setem­bre, ja que va ser el mes en què els ser­veis fune­ra­ris van expe­ri­men­tar l'aug­ment de l'IVA del 8% al 21%. Segons va infor­mar ahir el grup Mémora, que ges­ti­ona la major part dels cemen­ti­ris de Bar­ce­lona, en la pre­sen­tació del balanç anual, el cost mitjà d'un enter­ra­ment se situa ara al vol­tant dels 3.700 euros, entre 500 i 700 euros més car que a l'agost. Per a les asse­gu­ra­do­res, l'aug­ment és de 300 euros.

Aquesta pujada, jun­ta­ment amb la difícil situ­ació econòmica, ha tin­gut reper­cus­si­ons impor­tants en el sec­tor. “Des de fa dos anys estem notant una con­tenció en la des­pesa”, sosté el direc­tor gene­ral de Mémora, Edu­ard Vidal. Al vol­tant de 500 famílies s'han aco­llit aquest any al ser­vei de faci­li­tats de paga­ment del grup, que per­met finançar en dotze ter­mi­nis la quota, sense interes­sos. Des que es va posar en fun­ci­o­na­ment aquest ser­vei, el 2010, s'ha mul­ti­pli­cat per qua­tre l'import finançat, i s'ha arri­bat als dos mili­ons d'euros. Mémora també ofe­reix el ser­vei amb ter­mi­nis més llargs, de 24 i 36 mesos, però això sí, amb interes­sos. “És un ser­vei molt pre­uat, perquè dóna temps a la família per poder repar­tir la des­pesa o ges­ti­o­nar la herència del difunt”, explica Vidal.

Però, l'estalvi no acaba aquí, ja que també s'ha vist reduït el nom­bre de ser­veis com­ple­men­ta­ris. Les famílies posen ara només una o dues coro­nes —abans se'n com­pra­ven dues o tres de mit­jana— i també s'estal­via en el tras­llat de les urnes, ja que són els matei­xos fami­li­ars els qui s'encar­re­guen de por­tar les cen­dres del difunt a la seva des­ti­nació final. “També s'ha reduït la quan­ti­tat d'ele­ments de record”, afirma el direc­tor gene­ral del grup. En el cas dels recor­da­to­ris, la tarifa voreja els 60 euros per cada 50 i les coro­nes de flors, tot i que varia segons el model, costa uns 180 euros. Per tal de millo­rar aquesta situ­ació, les empre­ses que ges­ti­o­nen els ser­veis fune­ra­ris nego­cien ja amb els seus proveïdors.

Tot i la crisi, les empre­ses apro­fi­ten els avenços tec­nològics per ofe­rir nous pro­duc­tes: “Cada any dema­nem al nos­tre equip que aporti noves idees.” Per
exem­ple, Mémora ofe­reix ges­ti­o­nar per 150 euros la memòria digi­tal, que con­sis­teix a ras­tre­jar tots els per­fils i la infor­mació del difunt a les xar­xes soci­als per reco­pi­lar-les en un lla­pis de memòria que s'entrega als fami­li­ars. Però això no és tot, també hi ha la pos­si­bi­li­tat de tenir el dia­mant Iris Gem, que està ela­bo­rat a par­tir del car­boni pre­sent a les fibres capil·lars del cabell del difunt o una joia amb la seva empremta. “Només 15 famílies van dema­nar aquest any la memòria digi­tal, però cal tenir en compte que es tracta d'idees inno­va­do­res que ani­ran gua­nyant adep­tes amb el temps”, sosté Vidal. Sense anar gaire més lluny, quan van començar a ofe­rir música en directe als tana­to­ris fa deu anys, “ es va con­si­de­rar gai­rebé un sacri­legi, i ara ja hi ha 9.000 famílies que han dema­nat el ser­vei”. Altres inno­va­ci­ons recents són la incor­po­ració del codi QR a les làpides, que per­met acce­dir amb el telèfon mòbil a infor­mació i foto­gra­fies i vídeos del finat o rea­lit­zar rutes cul­tu­rals. A més, també hi ha la pos­si­bi­li­tat de pla­ni­fi­car les últi­mes volun­tats, ja que per només 15 euros anu­als la pàgina www.​mivoluntad.​com per­met con­fi­gu­rar les carac­terísti­ques del propi fune­ral, deci­dir a qui dei­xar les per­ti­nen­ces
o els deu­tes i enviar ori­gi­nals car­tes de comiat.

El grup Mémora també va anun­ciar ahir les nove­tats per l'any que ve: l'ober­tura d'un nou tana­tori a l'Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat i la posada en fun­ci­o­na­ment d'un ser­vei telefònic d'atenció psi­cològica gratuïta. “Hi haurà un total
de 25 pro­fes­si­o­nals espe­ci­a­lit­zats en dol, per donar suport a qui ho neces­siti”, va con­cloure Vidal.

LA XIFRA

3.700
euros
és el que costa, de mitjana, un enterrament. Els serveis funeraris s'han encarit per l'augment de l'IVA al 21%

LA FRASE

Hem notat una reducció en la demanda de serveis complementaris
Eduard Vidal
director general del grup mémora

L'augment de l'IVA sotraga el sector de la flor

El Mercat de la Flor i la Planta Ornamental de Catalunya, amb seu a Vilassar de Mar, calcula en un 20% el percentatge de la davallada de la venda de flors per Tots Sants. El sector ho atribueix principalment a la puja de l'IVA que ha passat del 8% al 21%. Tot i això, també reconeix altres factors que afecten les vendes, com ara la mateixa crisi econòmica i la pèrdua de la tradició. Al Mercat temen que l'increment també afectarà les campanyes d'hivern i Nadal. Entre els consumidors que més han rebaixat les comandes es troba l'administració pública, que, “a causa que ha d'assumir directament l'IVA, perquè no el pot desgravar, gasta menys en jardineria i obra pública”. En qualsevol cas, per Tots Sants el clavell i el crisantem, sobretot collits al Maresme, continuen sent les flors tallades amb més capacitat de venda. Amb tot, només el 25% de les flors que es venen són de Catalunya, la resta provenen del sud de l'Estat espanyol, Holanda, Colòmbia i l'Equador. D'altra banda, la planta artificial cada cop té més sortida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.