Societat

Toros a la catalana

A la Catalunya Nord hi ha tres viles de tradició taurina, Cotlliure, Millars i Ceret. Per bona part de la població «la corrida» forma part dels signes de catalanitat que perduren

«Sem naixits així, amb els toros a la sang»
«Volen fer creure que els toros aporten riquesa»
«Hi ha una tradició molt antiga dels correbous»

A Ceret, Millars i Cot­lliure les cur­ses de braus –les cor­ri­das, tal com s'ano­me­nen a la Cata­lu­nya del Nord, tant en francès com en català– for­men part dels sig­nes d'iden­ti­tat cata­lana. En tot cas, bona part de la població autòctona les con­si­de­ren un tret dife­ren­cial enfront de la cul­tura fran­cesa impo­sada des de París. A la petita plaça de toros de Ceret, capi­tal de la comarca del Valles­pir, els mos­sos de la plaça es ves­tei­xen amb espar­de­nyes, faixa i bar­re­tina i és una cobla, i no una banda, que inter­preta, abans de començar la cor­rida, Els Sega­dors i La Santa Espina amb tot el públic a peu dret. És l'únic indret de la Cata­lu­nya del Nord on les auto­ri­tats repre­sen­tants de l'Estat francès s'aixe­quen men­tre s'inter­preta l'himne naci­o­nal de Cata­lu­nya. Ber­nard Ravi­gli­onne, pre­si­dent de l'ADAC (Asso­ci­ació dels Afi­ci­o­na­dos Cere­tans) explica que troba nor­mal «sen­tir-se ben català i ser afi­ci­o­nat als toro». «Per nosal­tres és una tra­dició ances­tral; sem nai­xits així, amb els toros a la sang, a mi el meu avi ja em por­tava a la plaça», afirma. «Si a la Cata­lu­nya del Sud els han pro­hi­bit és pel pro­blema polític que exis­teix entre Bar­ce­lona i Madrid», hi afe­geix. Segons Ravi­gli­onne «a la vall del riu Tec, al Valles­pir, sem­pre hi havien hagut jocs i espec­ta­cles amb toros, fins i tot a Prats de Molló i Sant Llo­renç de Cer­dans». A Ceret espe­ren que la pro­hi­bició dels toros a la Cata­lu­nya autònoma farà aug­men­tar el nom­bre d'espec­ta­dors pro­ce­dents de l'Estat espa­nyol als espec­ta­cles que s'orga­nit­zin a la capi­tal del Valles­pir. «Ja s'ha començat a notar», diu el pre­si­dent de l'ADAC, «vénen de Figue­res, de Girona i fins i tot de Madrid».

A Millars, a la sub­co­marca ros­se­llo­nesa del Ribe­ral, fan coin­ci­dir les cur­ses de braus amb actu­a­ci­ons cas­te­lle­res i cor­re­focs, i insis­tei­xen força en el caràcter català de la seva feria que con­ti­nuen ano­me­nant, tan­ma­teix, amb el nom espa­nyol, tal com s'hi refe­rei­xen també totes les pobla­ci­ons tau­ri­nes de l'arc medi­ter­rani francès, Occitània i el País Basc del Nord. Aquest sen­ti­ment de con­si­de­rar la cor­rida com a tra­dició pròpia es con­firma en una enquesta que la soci­e­tat IFOP va rea­lit­zar al setem­bre, en el moment que el Con­sell Cons­ti­tu­ci­o­nal francès deba­tia la cons­ti­tu­ci­o­na­li­tat dels espec­ta­cles tau­rins. Segons l'estudi, a la Cata­lu­nya del Nord i Occitània el 55% de la població hi és favo­ra­ble, i en el con­junt de l'estat francès només ho és el 48%.

Cot­lliure, sense plaça

De les tres pobla­ci­ons tau­ri­nes nord-cata­la­nes, una s'ha que­dat sense plaça de toros. El mes de maig pas­sat va des­a­parèixer la de Cot­lliure i hi van fer un apar­ca­ment de cot­xes, ja que en aquesta població turística el pro­blema de l'apar­ca­ment és endèmic. L'alcalde de la ciu­tat cos­ta­nera, el soci­a­lista Mic­hel Moly, pro­taurí decla­rat, va pre­sen­tat la pro­posta, adop­tada en ple muni­ci­pal, per «der­ruir les are­nes». El motiu invo­cat va ser que «les obres per con­so­li­dar la plaça de toros i posar-la en con­for­mi­tat amb la regla­men­tació vigent cos­ta­rien més de 60.000 euros, una des­pesa molt ele­vada, pels temps de crisi que s'està vivint». Moly va reconèixer, també, que «mal­grat la qua­li­tat dels espec­ta­cles tau­rins que hi tenien lloc, l'explo­tació comer­cial de la plaça era defi­citària». La veri­tat és que, en els dar­rers espec­ta­cles tau­rins fets a la Cata­lu­nya del Nord, les pla­ces estan mig ple­nes, tal com argu­men­ten els ros­se­llo­ne­sos detrac­tors de les cur­ses de braus. Jean-Pierre Dunyach, en nom de la FLAC66 (Front de Lluita per l'Abo­lició de les Cor­ri­das) sosté que «a la dar­rera que van fer a Ceret la plaça estava gai­rebé buida, fins i tot els afi­ci­o­na­dos de la Cata­lu­nya del Sud i Espa­nya ja no vénen». «Els pro­tau­rins volen man­te­nir el mite que els toros ens apor­ten riquesa, visi­tants i turis­tes», diu. No té la mateixa opinió el també nord-català Jean-Pierre Pique­mal, mem­bre del con­sell d'admi­nis­tració de la Unió de Ciu­tats Tau­ri­nes de França (UVTF) que con­si­dera que, si el Con­sell Cons­ti­tu­ci­o­nal hagués pro­hi­bit els espec­ta­cles tau­rins «hau­ria repre­sen­tat una pèrdua econòmica impor­tant». Segons Pique­mal, «a Ceret, durant la feria, els res­tau­rants i hotels d'un radi de trenta quilòmetres estan plens».

El pre­si­dent pro­taurí

Un ardent defen­sor de la cata­la­ni­tat de les cur­ses de braus és l'actual pre­si­dent del Con­sell Regi­o­nal del Llen­gua­doc-Ros­selló, Chris­tian Bour­quin, ori­gi­nari de Millars. Quan al Par­la­ment de Cata­lu­nya la comissió refe­rent a la IPL sobre la pro­hi­bició de les cor­ri­das rebia pro i anti­tau­rins per escol­tar-ne els argu­ments, Bour­quin es va des­plaçar espe­ci­al­ment a Bar­ce­lona per argu­men­tar a favor dels toros. En aquells moments era el pre­si­dent del Con­sell Gene­ral dels Piri­neus Ori­en­tals, l'equi­va­lent d'una Dipu­tació que cor­res­pon al ter­ri­tori de la Cata­lu­nya del Nord. Bour­quin va afir­mar al Par­la­ment que «la pro­hi­bició de les cor­ri­das cre­a­ria una fron­tera cul­tu­ral entre amb­dues Cata­lu­nyes», i va refe­rir-se als «valors repu­bli­cans» per dema­nar «res­pecte i tolerància per les mino­ries», per afir­mar que «en el ter­reny cul­tu­ral només hi ha una Cata­lu­nya». «No la divi­dim entre una Cata­lu­nya tole­rant i una altra que no ho és», hi va afe­gir. L'his­to­ri­a­dor Andreu Balent i l'advo­cat Ignasi For­tuny, tots dos ros­se­llo­ne­sos, van reba­tre els argu­ments de Bour­quin expli­cant que «a Millars la tra­dició tau­rina és molt recent (uns trenta anys) i sobre­tot molt vin­cu­lada pre­ci­sa­ment a la per­sona del senyor Bour­quin, men­tre va ser-ne el bat­lle». «Amb Bour­quin es va desen­vo­lu­par la feria d'agost, cre­ada el 1986, i d'ençà d'ales­ho­res Millars és con­si­de­rat poble de tra­dició tau­rina, per decisió del con­sell muni­ci­pal», van argu­men­tar. Balent i For­tuny expli­quen avui que a la Cata­lu­nya del Nord «hi ha cer­ta­ment una tra­dició molt antiga dels cor­re­bous, com a la Cata­lu­nya del Sud, el País Basc i Navarra, la Pro­vença, el Llen­gua­doc i la Gas­cu­nya». Una tra­dició «de la qual ja es té constància els segles XVI i XVII». Va ser l'empe­ra­driu Euge­nia de Mon­tijo, d'ori­gen espa­nyol i casada amb l'empe­ra­dor francès Napoleó III, qui va intro­duir la cor­rida a l'espa­nyola a l'Estat francès. La pri­mera cursa de braus a l'anda­lusa va tenir lloc a Baiona el 1853. Per acon­ten­tar la seva muller, l'empe­ra­dor va sus­pen­dre excep­ci­o­nal­ment la llei fran­cesa i aquesta moda­li­tat hispànica de fes­ti­vi­tats tau­ri­nes, amb la mort de l'ani­mal, es va escam­par arreu de l'actual Estat i va arri­bar a haver-hi cor­ri­das a París, Le Havre i Rou­baix, segons expli­quen Balent i For­tuny. Als indrets on ja hi havia la tra­dició dels cor­re­bous aquesta nova moda­li­tat de joc taurí va arre­lar for­ta­ment fins avui, i d'aquesta manera es manté al País Basc del Nord, les Lan­des, Tolosa del Llen­gua­doc, la Gas­cu­nya, la Pro­vença, la Cata­lu­nya del Nord, la Camarga (amb una raça específica de toros) i ciu­tats com ara Arles i Nimes, on les cor­ri­das tenen lloc en els antics circs romans, recu­pe­rats a aquest efecte.

Manuel Valls s'implica

El minis­tre de l'Inte­rior francès, Manuel Valls, ori­gi­nari de Bar­ce­lona, es va decla­rar l'11 de setem­bre favo­ra­ble a les cor­ri­das i va comen­tar que for­ma­ven part de «la cul­tura» de la seva família, en uns mots que va pro­nun­ciar men­tre el Con­sell Cons­ti­tu­ci­o­nal deba­tia si els espec­ta­cles eren con­for­mes a la llei fran­cesa de pro­tecció dels ani­mals. La inter­venció del «minis­tre català» els anti­tau­rins la van con­si­de­rar una mani­o­bra per influir en la decisió dels cons­ti­tu­ci­o­na­lis­tes.

El 21 de setem­bre la decisió del Con­sell Cons­ti­tu­ci­o­nal –on hi tenen un paper impor­tant els antics pre­si­dents de la República, com ara Valéry Gis­card d'Estaing, Jac­ques Chi­rac i Nico­las Sarkozy– va ser favo­ra­ble a la cor­rida i va refu­sar el recurs de les asso­ci­a­ci­ons fran­ce­ses par­tidàries de l'abo­lició. En la sentència pro­nun­ci­ada s'explica que «no és anti­cons­ti­tu­ci­o­nal pre­veure diferències de trac­ta­ment en la llei entre les regi­ons de tra­dició tau­rina i les altres». El cri­teri de «tra­dició local inin­ter­rom­puda» que està ins­crit en el codi penal francès per trac­tar les excep­ci­ons a la llei de pro­tecció dels ani­mals és «precís, objec­tiu i raci­o­nal», segons el Con­sell Cons­ti­tu­ci­o­nal. Les excep­ci­ons legals s'apli­quen «a les regi­ons de tra­dició tau­rina i també als com­bats de galls exis­tents als ter­ri­to­ris fran­ce­sos de les Anti­lles». Per decla­rar il·legals aquests espec­ta­cles «el poder legis­la­tiu hau­ria de can­viar les lleis», es pot lle­gir a la sentència.

Les asso­ci­a­ci­ons Drets dels Ani­mals (DDA) i Comitè Radi­cal­ment Anti Cor­rida (CRAC), que van pre­sen­tar la demanda d'incons­ti­tu­ci­o­na­li­tat, con­si­de­ren que França «es troba en una dic­ta­dura tau­rina» i afir­men que la decisió dels cons­ti­tu­ci­o­na­lis­tes és «més política que jurídica». «Quan Manuel Valls va decla­rar abans de la sentència que faria tot el que podria per defen­sar la cor­rida, ja vam com­pren­dre que la decisió seria política», diuen.

L'actriu reti­rada Bri­gitte Bar­dot també va fer unes decla­ra­ci­ons públi­ques molt dures davant la premsa fran­cesa en què va afir­mar que «el Con­sell Cons­ti­tu­ci­o­nal no està for­mat per savis, sinó per covards». Bar­dot, que es dedica ara exclu­si­va­ment a la defensa dels ani­mals, hi va afe­gir que se sen­tia des­es­pe­rada: «Vivim en un país retrògrad que no evo­lu­ci­o­narà mai; és inac­cep­ta­ble pro­moure els ins­tints més bai­xos de l'home, no com­prenc com hi ha gent que gau­deix de la tor­tura.»

El direc­tor de la plaça de toros de Nimes, Simon Casas, és el per­so­natge del món taurí francès més mediàtic i cone­gut. Per Casas només s'ha fet justícia en reconèixer que «la cor­rida és un art» i afirma que «els anti­tau­rins no saben de què par­len». La Unió de Ciu­tats Tau­ri­nes de França s'ha feli­ci­tat que es reco­ne­gui que «la cor­rida amb mort de l'ani­mal com­porta un interès gene­ral, un plu­ra­lisme cul­tu­ral, social i regi­o­nal que cor­res­pon a una tra­dició local inin­ter­rom­puda al sud de França».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.