urbanisme
Pas definitiu per a la desaparició de la plataforma del Miracle de Tarragona
Després de dècades formant part del paisatge litoral de Tarragona, finalment, l’Ajuntament ha fet el pas definitiu per eliminar la plataforma de formigó que corona la platja del Miracle. Un total de deu empreses optaven a enderrocar la macroestructura que aïlla la platja del nucli urbà, però finalment serà Opera Catalonia qui se’n farà càrrec per un import de 359.190 euros. Amb un termini d’execució de cinc mesos, les obres han de suposar la desaparició total del mirador sobre la platja. El regidor de Medi Ambient, Guillermo García de Castro, ha posat en valor el projecte, que ha qualificat de fita històrica: “Som cada cop més a prop de retornar aquest espai a la ciutadania”, ha afirmat el titular de Medi Ambient.
En paral·lel, l’Ajuntament també ha adjudicat la redacció del projecte per a la restauració ambiental de l’àmbit de llevant de la platja del Miracle i la seva integració en el context d’espais verds, així com al camí de ronda, un cop eliminada l’estructura superior de la plataforma. Aquest projecte pretén que, un cop enderrocada la plataforma del Miracle, s’estableixi una proposta de restauració ambiental que permeti renaturalitzar aquesta zona i protegir el litoral del Miracle amb actuacions que també beneficiïn la ciutadania. L’actuació també vol augmentar la resiliència de la platja, millorar l’impacte paisatgístic i mitigar el canvi climàtic amb la integració de la platja del Miracle a l’espai existent.
La redacció de la proposta ha estat per a l’empresa Envers Enviromental Services, per un import de 49.780,71 euros, amb el finançament, en part, de la Diputació de Tarragona. En un període de cinc mesos hauran de definir si cal eliminar o reubicar serveis afectats, com es restaura el sistema dunar i el de la platja i com es creen zones verdes i itineraris de pas, entre d’altres àmbits. El projecte haurà d’incloure també, com a treballs previs, la recopilació i anàlisi de tota aquella informació existent que pugui tenir rellevància en l’elaboració de les alternatives d’actuació, l’estudi del medi biòtic i potencialitat ecològica de l’espai per naturalitzar, un estudi topogràfic i geotècnic del terreny, entre d’altres.
L’Ajuntament de Tarragona obrirà, a més, un procés participatiu obert a tota la ciutadania, amb la voluntat que el projecte resultant tingui tant de consens com sigui possible.Els treballs formen part de les actuacions de recuperació del domini públic litoral del projecte Tarragona Greenbelt’26, que compta amb el suport de l’Estat i els fons Next Generation de la Unió Europea.