Societat

La vida social

L'últim barber

Joan Rodà es jubila i tanca la perruqueria de les Planes d'Hostoles que ha regentat des del 1966, una part dels quals amb el seu oncle Josep Junquera

El negoci familiar el va iniciar el seu besavi fa més de 150 anys

Joan Rodà es jubila. Aquest per­ru­quer de les Pla­nes d'Hos­to­les tanca l'esta­bli­ment del car­rer Mora­gues número 12 a final d'aquest mes. Hi ha estat des de l'última set­mana del juny del 1966, durant molts anys amb el seu oncle Josep Jun­quera, que hi havia tre­ba­llat des dels 12 anys i que, al seu moment, va subs­ti­tuir el seu pare, Joan Jon­quera. En Joan, però, no tanca només la per­ru­que­ria. Tanca els més de 150 anys en què les tres gene­ra­ci­ons de la seva família han exer­cit aquest ofici. La nis­saga de per­ru­quers i bar­bers la va ini­ciar el seu besavi, Pelegrí Jun­quera, ori­gi­nari d'Amer i amb la família que pro­ve­nia d'Osor. Tot i que la pri­mer docu­ment ofi­cial del negoci, a l'arxiu muni­ci­pal de les Pla­nes, és del 1923, té acre­di­tat fins al seu besavi i creu que aquest l'ofici a ell li venia de tra­dició fami­liar.

Amb la jubi­lació d'en Joan es clou una impor­tant nis­saga de per­ru­quers, però també es tanca un punt de rela­ci­ons soci­als de les Pla­nes d'Hos­to­les. Tanca un d'aquells petits nego­cis d'abans, que eren més que un sim­ple negoci. En Joan i el seu oncle recor­den el munt de veïns que hi han fet petar la xer­rada a diari: esports, política, coses del poble, bro­mes... Les con­ver­ses han estat mol­tes i diver­ses. “Encara ara, cada dia, ve un grup”, diu en Josep.

Són molts anys i n'hi han pas­sat de tots colors. En Joan explica que, abans, els homes solien anar un
o dos cops a la set­mana a la bar­be­ria a afai­tar-se. De fet, el seu oncle va ini­ciar-se en el negoci remu­llant cares per esto­var el pèl. Els afai­tats dels cli­ents tom­bats a la cadira i els mas­sat­ges van mar­car una època. “L'aigua balsàmica Sam­bel es gas­tava molt, abans”, sen­ten­cia en Josep.

Estils

Dels dife­rents tipus de tallats de cabells diu que es van moure d'acord amb la moda i amb les deman­des dels cli­ents. En Josep explica que van tenir molt d'èxit els tallats a nava­lla que ell i en Joan van anar a apren­dre a Per­pinyà i a Girona. Més refi­nats i més mino­ri­ta­ris van ser els tallats à la pari­si­enne –ser­rell recte i cur i el cim a l'estil ras­pall. Diuen que hi va haver una època que es feia ser­vir molt l'asse­ca­dor de mà, cosa que era dura per a ells. De fet, el mal d'esquena i el de cames ho con­si­de­ren un mal propi de l'ofici.

De la cli­en­tela, en Joan i en Josep recor­den que ha estat molt diversa. A part dels que són de les Pla­nes, encara ara en tenen de tots els pobles entre Olot i Anglès i fins i tot algun de Girona. En Joan hi afe­geix que hi pas­sen viat­jants i, molts anys enrere, colles de sega­dors i altres tre­ba­lla­dors del camp que pas­sa­ven pel poble. Està molt orgullós d'haver tallat cabells i afai­tat per­so­nes de mol­tes naci­o­na­li­tats.

De la història par­ti­cu­lar de la per­ru­que­ria recor­den que el negoci havia estat pri­mer al car­rer de la Font, número 14, de les Pla­nes. De l'avi Pelegrí, no en saben massa coses. Del pare d'en Josep, expli­quen que va exer­cir dos anys a Bar­ce­lona abans de fer-ho al poble i que va dei­xar el seu fill a càrrec del negoci uns quants dies per anar a ope­rar-se de dues hèrnies. “Jo tenia 14 anys i, quan va tor­nar, es va sor­pren­dre gra­ta­ment perquè havia fet 300 pes­se­tes de l'època”, explica.

En Josep i en Joan lamen­ten que s'hagi anat per­dent l'ambi­ent que gene­ra­ven més d'un cen­te­nar de petits nego­cis del cen­tre del poble i l'antiga coo­pe­ra­tiva. “Havíem tre­ba­llat cinc per­so­nes a la per­ru­que­ria”, diuen. Durant els últims anys, però, s'han anat tan­cant la majo­ria d'aquests nego­cis fins a encara no la desena dels que hi ha en l'actu­a­li­tat.

L'anec­do­tari és molt extens, com és lògic en aquests casos de nego­cis de tota la vida. De totes les anècdo­tes, en Josep en des­taca el tall de cabells i l'afai­tada que el seu avi va fer a un sol­dat que havia par­ti­ci­pat a la guerra de Cuba i que va fer estada a les Pla­nes d'Hos­to­les. “No li va cobrar res i aquest sol­dat, agraït, li va rega­lar una màquina de tallar cabells manual”, recorda.

I ara què? Doncs, diuen, a viure. “Ho tro­ba­rem a fal­tar”, afirma, però, en Josep. Les tertúlies, el con­tacte amb els cli­ents... La nis­saga de per­ru­quers queda per a la història de la família i també per a una part de la història de les Pla­nes.

47
anys
ha exercit Joan Rodà de perruquer a les Planes d'Hostoles, donant continuïtat a un negoci familiar heretat del seu oncle Josep Junquera i que té més de 150 anys d'història.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.