Societat

PATRIMONI

El castell de Cervià ja és de l'Ajuntament, amb dues donacions i 80.000 euros

L'equip de govern tanca un acord amb els propietaris, i es queda el recinte emmurallat i la torre de les Hores

La finca adquirida té més de 3.200 m²

L'Ajun­ta­ment de Cervià de Ter ha tan­cat un acord amb els pro­pi­e­ta­ris de dos dels prin­ci­pals monu­ments del poble, el cas­tell i la torre de les Hores, que pas­sen a ser de titu­la­ri­tat muni­ci­pal. L'equip de govern de Cervià de Ter, de CiU, ha rebut dues dona­ci­ons de pro­pi­e­ta­ris i, per asse­gu­rar-se el ter­cer terç, ha tan­cat un con­veni fins al 2020 per un valor total de 80.000 euros (a raó de 10.000 euros l'any). “Amb les dona­ci­ons i el con­veni fir­mat, tenim el cas­tell i la torre per al patri­moni de Cervià”, asse­gura l'alcal­dessa, Roser Estañol (CiU).

Estañol con­si­dera que el canvi de titu­la­ri­tat del cas­tell i de la Torre de les Hores és una de les bones notícies dels dos anys de man­dat del seu govern. “Havíem hagut d'actu­a­lit­zar el cadas­tre i apli­car les noves tari­fes de l'aigua i això, en canvi, és una satis­facció”, des­taca. Dues ter­ce­res parts de la pro­pi­e­tat han pas­sat a ser muni­ci­pals gràcies a la “gene­ro­si­tat” dels ger­mans Joan i Pilar de Fons­de­vi­ela i Abulí, que van fer la donació a l'Ajun­ta­ment de Cervià de Ter a prin­ci­pis d'abril.

Pel que fa al con­veni acor­dat amb la resta de titu­lars, l'alcal­dessa troba “assu­mi­bles” els 10.000 euros anu­als que ha de pagar l'Ajun­ta­ment. Recorda que el pres­su­post muni­ci­pal del 2013 és de 677.237 euros. La finca adqui­rida té més de 32.00 metres qua­drats, i les res­tes del recinte sobirà del cas­tell són visi­bles des d'una àrea d'uns 700 m².

Un docu­ment del 1024

Part de les ges­ti­ons perquè l'ope­ració de transacció hagi estat pos­si­ble han estat de l'asso­ci­ació Amics de Cervià Antic, que va néixer el 2011. El seu pre­si­dent, Gerard Oli­ver, valora que el poble pugui dis­po­sar “d'un dels prin­ci­pals ele­ments de la seva història”. L'ori­gen del cas­tell és de finals del segle X, tot i que mem­bres de l'asso­ci­ació, amb un cen­te­nar de socis, tenen docu­men­tat un text del 1024 que ja par­lava que “el noble Sunyer Llo­bet, senyor de Cervià, va dic­tar tes­ta­ment des d'una de les cam­bres del cas­tell”. Durant prop de 400 anys, el cas­tell de Cervià, jun­ta­ment amb el mones­tir romànic de Santa Maria, va ser el cen­tre d'un impor­tant domini feu­dal de les actu­als comar­ques de Girona.

Jun­ta­ment amb el cas­tell, l'Ajun­ta­ment és titu­lar de la torre de les Hores, una cons­trucció defen­siva de planta cir­cu­lar, dels segles XI-XII, que forma part del recinte emmu­ra­llat. A la Torre, hi havia dependències de la mateixa família pro­pietària del cas­tell. Tant el cas­tell com la torre són decla­rats béns cul­tu­ral d'interès naci­o­nal (BCIN) pel govern.

LES FRASES

Amb les donacions i el conveni firmat, tenim el castell i la torre per al patrimoni de Cervià
Roser Estañol
ALCALDESSA DE CERVIÀ DE TER (ciu)
Cervià té un atractiu històric notable, i el castell n'és un dels principals elements
Gerard Oliver
PRESIDENT DE L'ASSOCIACIÓ AMICS DE CERVIÀ ANTIC

Un projecte amb circuit i mirador per 400.000 euros

La segona part del canvi de titularitat del castell de Cervià i de la Torre de les Hores, un imponent edifici al nucli antic, hauria de permetre que el castell passés a ser un mirador amb un circuit visitable. El projecte de restauració, de 400.000 euros, és de l'Institut de Patrimoni de la Universitat de Girona (UdG) i del paisatgista Martirià Figueras.

L'alcaldessa, Roser Estañol, confia que el projecte rebi la subvenció de l'Estat mitjançant l'1 per cent cultural. “Confiem que ens ho puguin donar. Lògicament, l'Ajuntament no pot assumir 400.000 euros”. Estañol explica que tenen molta documentació de la vida al castell i al monestir romànic de Santa Maria, i que la segona part del projecte permetria fer-ne difusió. Segons explica Gerard Oliver, president de l'associació Amics de Cervià Antic, completar el projecte del castell, el punt més elevat del municipi (925 habitants) permetria que fos “visitable per grups i escoles”. “Hem de posar Cervià en el mapa cultural. Tenim el monestir romànic [on hi ha l'Ajuntament i la biblioteca] i ara hi afegiríem el castell.” En el projecte de millora de l'espai, es preveuen excavacions a les restes arqueològiques de la fortalesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.