Educació

Universitat

Comença la programació d'estiu de la Fundació de la UdG

Cuina medieval amb estudiants en línia

La UdG repassa la força gastronòmica del país a l'edat mitjana en un curs en què col·labora Carme Ruscalleda

Receptaris i referències literàries ajuden a immergir-se en els costums de l'època, diu el codirector Xavier Renedo

La cuina del segle XV amb mit­jans del segle XXI. Gola­fres, cui­ners i lli­bres de recep­tes és el curs en línia que orga­nitza, del dia 8 al 21, la Fun­dació de la Uni­ver­si­tat de Girona (UdG): Inno­vació i Fun­dació. La ins­cripció val entre 75 i 85 euros, i hi col·labo­ren l'Ins­ti­tut de Llen­gua i Cul­tura Cata­la­nes i el depar­ta­ment de filo­lo­gia i comu­ni­cació de la UdG.

Xavier Renedo, pro­fes­sor de lite­ra­tura medi­e­val de la UdG, és el codi­rec­tor del curs, junt amb Josep Antoni Agui­lar (Uni­ver­si­tat Catòlica de València). Hi ha pro­fes­sors d'arreu dels Països Cata­lans i Paul Fre­ed­man (Uni­ver­si­tat de Yale).

Els recep­ta­ris medi­e­vals Lli­bre del coc, del mes­tre Robert, cui­ner català de la cort del rei de Nàpols (dins la Corona d'Aragó), i l'anònim Lli­bre del Sent Soví aju­da­ran a immer­gir-se en la cuina i els cos­tums de l'època. Renedo, estudiós del fran­ciscà gironí Fran­cesc Eixi­me­nis, des­taca que el curs és “per al gran públic: afi­ci­o­nats a la cuina i a l'edat mit­jana”. Eixi­me­nis –diu Renedo– par­lava del men­jar “des del punt de vista moral, quant a exces­sos i vicis, tot i que no s'ho car­re­gava tot; espi­ri­tu­al­ment, llo­ava el vi”.

Carme Rus­ca­lleda, del res­tau­rant Sant Pau de Sant Pol de Mar, col·labora en el curs. La cui­nera ana­lit­zarà la recepta medi­e­val del Mig raust (ros­tit). “Un dels millors plats que es podien cui­nar”, esmenta Renedo que n'havia dit el mes­tre Robert. També hi col·labo­rarà el cui­ner André Bon­naure, expert en foie gras. Hi haurà deu tema­ris (com ara Nor­mes d'urba­ni­tat, basat en un pas­satge de Tirant lo Blanc). Els alum­nes tin­dran un fòrum de debat i ela­bo­ra­ran una recepta medi­e­val.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.