Societat

la CRÒNICA

Endavant, camarades!

El 22 de juny de 1953, un esca­mot de la Guàrdia Civil va matar a trets en una embos­cada tres joves maquis a l'altura de la font de Pla­nells, al terme de Sant Fer­riol de Besalú. Deien que els havia dela­tats, sota tor­tura, el noi d'una masia on solien atu­rar-se en les seves mis­si­ons com a enllaços clan­des­tins del Par­tit Soci­a­lista Uni­fi­cat de Cata­lu­nya (PSUC), però pels agents fran­quis­tes no eren sinó “ban­do­lers”, i així és com van defi­nir-los l'endemà de l'assas­si­nat en el tele­grama adreçat a la comandància de Girona en què donava compte de l'inci­dent. Joan Panye­llas, Ramon Sol­sona i Àngel Moreno, tots tres joves i ide­a­lis­tes, van ser home­nat­jats ahir, sei­xanta anys després de la seva mort, en un acte orga­nit­zat pel PSUC Viu a l'hos­pi­tal de Sant Julià de Besalú i pre­sen­tat per Josep Colomé, secre­tari polític del par­tit, que va con­gre­gar més de 150 per­so­nes, entre mili­tants, sim­pa­tit­zants, excom­ba­tents, antics pre­sos polítics, sin­di­ca­lis­tes i fami­li­ars dels tres home­nat­jats. Fins i tot l'alcalde de Besalú, Lluís Guinó, va enco­ma­nar-se de l'espe­rit de ger­man­dat guer­ri­llera que es res­pi­rava en l'ambi­ent adreçant-se als pre­sents amb el pres­crip­tiu “com­panys, com­pa­nyes”, encara que no va arri­bar a la iden­ti­fi­cació plena amb la causa que va expres­sar la jove his­to­ri­a­dora Marina Piber­nat, que està pre­pa­rant un docu­men­tal sobre aquells assas­si­nats, en al·ludir al destí infaust dels seus “cama­ra­des”.

Lenin, per des­comp­tat, hi va ser citat amb vehemència, amb aque­lla famosa sentència que “La veri­tat és sem­pre revo­lu­cionària”, però també Gabriel Celaya, el poeta obrer, i el seu “la poe­sia és una arma car­re­gada de futur”, i sobre­tot Pere Quart, que Fran­cesc Panye­lla, germà d'un dels maquis home­nat­jats i avui pre­si­dent del Cen­tre Català de Mar­se­lla, va lle­gir amb el puny clos, amb una veu de tro i llàgri­mes als ulls per recor­dar als joves que el futur depèn, sobre­tot, d'ells, “tots ple­gats con­tra el focus / de la vil cobe­jança, / del diner cor­ro­siu, /dels ter­rors metafísics, / dels paràsits amb vara o espasa, o amb bàcul, / de l'orgull de la sang blava i pútrida, / del poder d'una força robada...”. Va ser sense cap dubte el moment més intens del llarg home­natge, sobre­tot perquè arri­bava després de la inter­venció, il·lumi­na­dora als seus 83 anys, d'Enric Pubill, exmi­li­tant de les Joven­tuts del PSUC con­dem­nat als 18 anys en con­sell de guerra a pas­sar-ne deu a les pre­sons fran­quis­tes. Pubill va adver­tir que ningú no havia de con­fon­dre aquell acte amb una “mera reme­mo­ració de velles glòries”, sinó com un “com­promís de con­tinuïtat en la lluita”, d'afir­mació i fide­li­tat a uns ide­als que convé defen­sar més que mai en un moment, va dir, que “s'està retor­nant a unes con­di­ci­ons de tre­ball del segle XIX, s'està supri­mint tot un segle de con­ques­tes soci­als i s'està dei­xant sense espe­ran­ces la gene­ració més jove”.

Els repre­sen­tants de Comis­si­ons Obre­res i UGT van sen­tir-se legi­ti­mats, després d'aques­tes parau­les, per con­ver­tir els seus par­la­ments quasi en un míting con­tra el neo­li­be­ra­lisme del capi­tal, fins que Lluís Medir, de la Fun­dació Nous Horit­zons, va fer tor­nar els pre­sents a l'objecte que els reu­nia subrat­llant que “la tasca prin­ci­pal d'avui és retor­nar als valors per la defensa dels quals aquells tres joves van sacri­fi­car fins i tot la pròpia vida”. Va ser un acte llarg, llarguíssim, en què entre la dot­zena de ponents de la taula també hi havia un repre­sen­tant de l'asso­ci­ació Gavi­lla Verde, que tre­ba­lla en la loca­lit­zació de fos­ses comu­nes del fran­quisme, i durant el qual es van lle­gir car­tes d'adhesió de l'his­to­ri­a­dor Àngel Duarte i de la filla de Panye­lla, Lina, que resi­deix a París i va defi­nir el seu pare sen­zi­lla­ment com “un rebel, un modern, un home del seu temps”. Enmig de nom­bro­ses ban­de­res i xapes repu­bli­ca­nes i un mar­xan­datge on no hi fal­ta­ven exem­plars de la revista Front o Nues­tra Ban­dera, fit­xes d'afi­li­ació al PSUC i samar­re­tes com­me­mo­ra­ti­ves del Día del Guer­ri­llero, la comi­tiva es va des­plaçar en aca­bat al cemen­tiri per fer una ofrena als cama­ra­des cai­guts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.