territori

El Solà d’Ares: seny a la terra per un vi sostenible

El projecte de Toni Sánchez i David Barriche aporta coneixement i formació a uns vins elaborats en sintonia amb l’entorn

La Deno­mi­nació d’Ori­gen no ve donada. S’exer­ceix. Ho cer­ti­fi­quen Toni Sánchez –impul­sor del pro­jecte el Solà d’Ares amb les dues fin­ques de Tor­roja del Pri­o­rat i el Molar– i David Bar­riche, qui des de fa vora dos anys s’ha sumat al pro­jecte. Cata­lu­nya sem­pre ha enca­de­nat una història de mini­fun­dis mar­cada per una oro­gra­fia que, més enllà de la plana de Lleida, difícil­ment per­met aglu­ti­nar grans exten­si­ons de ter­reny en unes soles mans. Sobra dir-ho del Pri­o­rat: entre les ser­res de Lla­be­ria, del Mont­sant i la Mola de Coll­de­jou. En sin­to­nia, Sánchez té clar que “abans és la qua­li­tat que la quan­ti­tat”. I només així s’entén el trac­ta­ment minuciós que fan de la vinya, el procés de vini­fi­cació i el resul­tat final.

El camp català ha patit en les tres últi­mes dècades un procés d’aban­do­na­ment pro­gres­siu i sense pre­ce­dents. Per posar un exem­ple, els con­reus d’ave­lla­ner són ara una ter­cera part dels que hi havia fa trenta anys quan, en paral·lel, les plan­ta­ci­ons a Itàlia o Tur­quia només fan que créixer. Al Pri­o­rat, la marca vinícola s’entos­su­deix en per­viure. Com arreu, el relleu gene­ra­ci­o­nal és un escull i –amb l’excepció d’un o dos grans super­pro­duc­tors– el Pri­o­rat demana peti­tes colli­tes si es volen con­ser­var els alts estàndards asso­lits en els dar­rers anys. I això només s’acon­se­gueix amb for­mació i vocació. 

La notícia com­pleta a Reus Digital


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia