Societat

Ara és l'hora

Els experts debaten els beneficis d'un canvi d'horaris en els costums de la societat que permetria millorar els nivells de productivitat i avançar en la conciliació de vida laboral i vida familiar

El problema deriva de l'horari franquista multiocupacional

Fran­cisco Franco aviat farà 40 anys que és mort, però la manera d'orga­nit­zar el temps de les per­so­nes i el ritme vital de la soci­e­tat que va impo­sar el seu règim per­dura avui dia amb un model insos­te­ni­ble perquè fa que l'objec­tiu de con­ci­liar vida labo­ral amb vida fami­liar sigui per a molts ciu­ta­dans una qui­mera impos­si­ble. En una soci­e­tat en què la dona era rele­gada a l'espai domèstic i en què els ingres­sos fami­li­ars depe­nien exclu­si­va­ment de la feina de l'home, es va impo­sar com a norma un ritme labo­ral que s'allar­gava a còpia d'hores extres o de com­pa­gi­nar més d'una feina per arro­do­nir un sou.

D'aquí va néixer una manera de fer que ha evo­lu­ci­o­nat amb unes jor­na­des labo­rals massa llar­gues, reu­ni­ons massa den­ses a última hora de la tarda, nens massa sols a l'hora de fer deu­res a casa, comerços que allar­guen hora­ris, dinars que aca­ben a l'hora de bere­nar, sopars que es fan mala­ment i a hores tar­da­nes, par­tits de fut­bol que es juguen quasi de mati­nada i pro­gra­mes de màxima audiència de tele­visió que tre­uen hores a la son. Un des­ga­vell feno­me­nal que té cap­tiu el ciu­tadà, incapaç de can­viar inèrcies i ruti­nes.

Tot gira a l'entorn d'una jor­nada labo­ral que con­di­ci­ona un ritme de vida des­fa­sat en relació amb la resta de països d'Europa, també en relació amb els països veïns com ara Por­tu­gal, França i Itàlia, que, per pro­xi­mi­tat cul­tu­ral i cli­ma­tològica, algú podria pen­sar que tenen uns cos­tums simi­lars als hispànics, però que esmor­zen, dinen i sopen a unes hores que res tenen a veure amb els hàbits penin­su­lars de fer-ho tot tard. I no és una qüestió anecdòtica ni de folk­lore; els experts s'atre­vei­xen a dir que si en molts paràmetres de com­pe­ti­ti­vi­tat l'Estat espa­nyol apa­reix per sota dels seus rivals euro­peus és, pre­ci­sa­ment, per aquesta dife­rent i defi­ci­ent manera d'orga­nit­zar el temps en funció dels rit­mes hora­ris.

A aquesta rea­li­tat, fa temps que hi fan front un grup de pro­fes­si­o­nals agru­pats en la ini­ci­a­tiva Ara és l'hora. Tenen com a únic i ambiciós propòsit fer pos­si­ble una reforma horària que com­porti una raci­o­na­lit­zació dels hàbits ciu­ta­dans. Per deba­tre l'abast d'aquesta pro­posta, la Fonda España va ser esce­nari d'una nova con­versa orga­nit­zada pel Banc Saba­dell i El Punt Avui en què va par­ti­ci­par Fabián Mohe­dano, impul­sor d'Ara és l'hora, i cinc mem­bres més de la ini­ci­a­tiva: el sociòleg Sal­va­dor Cardús, la pro­fes­sora de l'escola de nego­cis Iese Núria Chinc­hi­lla, el tre­ballòleg Josep Ginesta, la psicòloga Sara Ber­bel i la pro­fes­sora d'Esade Ester Sánchez. En el debat va par­ti­ci­par també Maria Gar­cia Córdoba, direc­tora de rela­ci­ons labo­rals de Cata­lu­nya i Lle­vant de Banc Saba­dell.

Reco­nei­xent-li els honors d'impul­sor de la ini­ci­a­tiva, Fabián Mohe­dano va obrir foc dei­xant clar quins són els tres rep­tes que es volen asso­lir: “Pri­mer cal posar al dia els hora­ris de tre­ball, no s'ha d'anar a la feina a escal­far cadira durant mol­tes hores, sinó que cal tre­ba­llar per objec­tius. El segon objec­tiu és tor­nar a dinar i a sopar a hores rao­na­bles. I el ter­cer és modi­fi­car el fus horari, perquè ara estem en una franja que no ens cor­res­pon.”

Mohe­dano va recor­dar que dues gene­ra­ci­ons enrere ningú seia a taula per dinar a les tres de la tarda i encara menys se sopava a les deu de la nit. Va atri­buir aquest canvi d'hàbits a “l'horari fran­quista mul­ti­o­cu­pa­ci­o­nal” i va posar un exem­ple de les mol­tes coses que es fan mala­ment: “Sopem molt tard i de manera abun­dosa, amb la qual cosa quan ens lle­vem al matí encara no tenim prou gana per fer un esmor­zar fort i això ens con­di­ci­ona la resta d'hora­ris del dia.”

I quant al mite que Cata­lu­nya i l'Estat viuen al ritme de l'horari medi­ter­rani, Mohe­dano ho té molt clar: “Ni clima ni hora­ris medi­ter­ra­nis, tot­hom fa horari medi­ter­rani menys nosal­tres.”

L'impul­sor d'Ara és l'hora explica això com a exem­ple del bon camí a seguir: “Hi ha una empresa de Santa Coloma de Far­ners que ha modi­fi­cat els hora­ris per aca­bar a les 13 hores al mig­dia i a les 17 hores a la tarda, i ho han fet per anar a l'hora amb els seus prin­ci­pals cli­ents, que són del sud de França.”

Mohe­dano té clar que can­viar aquests cos­tums no és fàcil i és per això que va recla­mar una impli­cació de tota la soci­e­tat i també de les for­ma­ci­ons polítiques: “Recla­mem que s'actuï amb sen­tit d'estat”, va pro­cla­mar.

D'efec­tes nega­tius deri­vats d'aquesta falta de sin­cro­nia horària, n'hi ha molts. “Les dones són el col·lec­tiu a qui més per­ju­dica la qüestió dels hora­ris”, va adver­tir la psicòloga social Sara Ber­bel. I hi va afe­gir: “Les dones que tenen una feina es veuen obli­ga­des a afron­tar una doble jor­nada labo­ral quan tor­nen a casa i ales­ho­res resulta que, quan fan fei­nes domèsti­ques, hi dedi­quen unes qua­tre hores més de mit­jana que els homes”. Però hi ha més greu­ges encara: “Les dones tenen menys temps d'oci que els homes”, va dir la psicòloga, i hi va afe­gir un últim ele­ment de greuge: “Les dones de l'Estat espa­nyol són les que menys dor­men de tot Europa.”

Hi ha més col·lec­tius per­ju­di­cats segons Ber­bel, que va par­lar dels nens com a vícti­mes. “Són uns grans per­ju­di­cats pels hora­ris de prime time de la tele­visió”, va dir. Però la tele­visió, rai!, perquè quan es parla de la infància el veri­ta­ble drama de l'impacte del des­ga­vell horari és el fracàs esco­lar. Així
ho sosté el sociòleg Sal­va­dor Cardús, que es va pre­sen­tar com “un pre­di­ca­dor frus­trat”.

Cardús es refe­ria a les vega­des que ha aler­tat, i ja fa uns quants anys, de la importància de raci­o­na­lit­zar els hora­ris de grans i petits i fer que nens i pares coin­ci­dei­xin a casa en el moment de fer els deu­res com a fórmula ideal per llui­tar con­tra el fracàs esco­lar. La res­pon­sa­bi­li­tat dels pares en l'edu­cació és una evidència i si no són a casa quan els fills els neces­si­ten el resul­tat final se'n res­sent.

Reco­llint l'argu­ment de Cardús, el tre­ballòleg Josep Ginesta va voler anar una mica més enllà for­mu­lant l'equació següent: un horari defi­ci­ent reper­cu­teix en un fracàs esco­lar que, a la vegada, és gene­ra­dor d'una mà d'obra ine­fi­ci­ent que, en última instància, és una de les cau­ses de la situ­ació de crisi econòmica. Ginesta també va voler par­lar dels ris­cos que hi ha per a la salut deri­vats de con­viure amb aquest horari: “Hi ha un impacte poc visi­ble que afecta els ris­cos psi­co­so­ci­als. Són pato­lo­gies de més llarg recor­re­gut.”

Hi ha un últim i pri­mor­dial motiu de pes per intro­duir can­vis en l'horari i és l'eficiència en la pro­duc­ti­vi­tat dels tre­ba­lla­dors. La pro­fes­sora d'Iese Núria Chinc­hi­lla ho va des­criure de manera molt clara: “Hi ha un model labo­ral basat més en el pre­sen­tisme que en la direcció per objec­tius. Es fan més hores que un rellotge i el tre­ba­lla­dor està cre­mat. En pro­duc­ti­vi­tat per hores som a la cua d'Europa.” Josep Ginesta va insis­tir en la mateixa idea: “Es pot acon­se­guir més eficiència dedi­cant menys temps a la feina. Però acaba pas­sant que la gent fa mol­tes hores, i això no equi­val a ser molt pro­duc­tiu.” I la pro­fes­sora d'Esade Ester Sánchez va reblar el clau: “La manera d'orga­nit­zar la feina és del temps del juràssic. Tenim un sis­tema pro­fun­da­ment desor­de­nat i el des­ga­vell de la crisi encara ha agreu­jat més els pro­ble­mes d'orga­nit­zació.”

Després de diagnos­ti­car la malal­tia, els ponents van coin­ci­dir que només hi ha una cura pos­si­ble: can­viar hora­ris, can­viar hàbits, can­viar perquè la població tin­gui un ritme de vida més orde­nat i s'acon­se­gueixi que sigui més pro­duc­tiva a la feina.

Amb relació a aquesta neces­si­tat de canvi, Maria Gar­cia Córdoba va adver­tir: “Ens tro­bem en una cul­tura molt arre­lada, de fa molts anys. I, com tots els can­vis, cos­tarà; per això cal anar men­ta­lit­zant del canvi de manera pro­gres­siva per poder arri­bar al punt zero amb una bona pre­pa­ració prèvia.” Al seu parer, cal “anar posant fi a la cul­tura de tre­ba­llar de vuit a vuit, ja que el que és impor­tant del temps de feina no són les hores que hi dedi­quem, sinó com s'apro­fita aquest temps de tre­ball”. “Està com­pro­vat que no és més ren­di­ble i pro­duc­tiu el que més hores està a la feina, sinó el que millor les apro­fita”, hi afe­geix.

Qui té molt clara la neces­si­tat de canvi és Sal­va­dor Cardús. “Ara és el moment, ara hi ha una men­ta­li­tat de canvi com a con­seqüència de la crisi i pel con­text en què viu el país. La població està oberta a accep­tar noves trans­for­ma­ci­ons i ara una modi­fi­cació dels hora­ris no seria per­ce­buda com una sotra­gada, sinó com una pos­si­bi­li­tat de canvi real. Tenim la neces­si­tat de rees­truc­tu­rar l'estil de vida en funció del món que ve”, va dir.

De cara a la tar­dor, els inte­grants de la ini­ci­a­tiva Ara és l'hora anun­cien diver­ses pas­ses enda­vant en la con­se­cució dels seus objec­tius i així ho va ex-
pli­car Fabián Mohe­dano: “La comissió cre­ada es-
peci­al­ment al Par­la­ment farà cinc ses­si­ons d'estu-di, amb la volun­tat que s'avanci molt ràpida­ment en els tre­balls. Per un altre cos­tat, entre­ga­rem al Depar­ta­ment de la Pre­sidència un pro­jecte amb pro­pos­tes con­cre­tes de canvi i, per aca­bar, el Con­sell de Tre­ball, Econòmic i Social de Cata­lu­nya també farà un estudi molt deta­llat de com s'ha de fer aquesta trans­for­mació.”

Mohe­dano també va anun­ciar que entre el 15 i el 21 de setem­bre se cele­brarà la set­mana dels hora­ris, en què es pretén abor­dar un tema con­cret i dife­rent cada dia.

LES FRASES

Costa trencar la paradoxa que no hem decidit els horaris, però ens resistim a canviar-los
Salvador Cardús
sociòleg
Les retribucions es basen en les hores treballades i per això es treballa més hores
Josep Ginesta
‘treballòleg'
El canvi ha d'anar dirigit des de dalt i aleshores baixar progressivament; si no, no serà factible
Maria Garcia Córdoba
directora relacions laborals a Catalunya de banc sabadell
L'objectiu del canvi horari és fer una societat més eficient
Josep Ginesta
‘treballòleg'
Els canvis han de ser de tot el sistema, sense pedaços, i ben sincronitzats
Fabián Mohedano
impulsor d'‘ara és l'hora'
Hi ha un model laboral basat més en el presentisme que en la direcció per objectius
Núria Chinchilla
professora d'iese
Ens trobem en una cultura molt arrelada i, com tots els canvis, costarà
Maria Garcia Córdoba
directora relacions laborals a Catalunya de banc sabadell
Uns horaris més racionals garanteixen, per si mateixos, una millora del rendiment escolar
Salvador Cardús
sociòleg
El gros de canvis socials i polítics fan que la proposta horària sigui ben rebuda
Salvador Cardús
sociòleg

LES FRASES

Som a la cua d'Europa en productivitat horària i es fan més hores que un rellotge
Núria Chinchilla
professora d'iese
En el canvi horari no funcionarà la voluntarietat
Sara Berbel
experta en polítiques de gènere
Europa ja s'ha adaptat a treballar per objectius i no per complir l'horari
Fabián Mohedano
impulsor d'‘ara és l'hora'
En cap país mediterrani mantenen uns horaris tan tardans. Ni Portugal, ni Itàlia, ni Grècia...
Fabián Mohedano
impulsor d'‘ara és l'hora'
Les dones es veuen especialment perjudicades per la doble jornada, ja que queden sense oci
Sara Berbel
experta en polítiques de gènere
La crisi encara ha incrementat més el desgavell horari, amb la flexibilització laboral
Ester Sánchez
professora d'esade
Per augmentar els sous es basava la feina a fer més hores extraordinàries i una hiperactivitat
Josep Ginesta
‘treballòleg'
La gent creu que el problema del temps és personal i que no sap organitzar-se, però no és així
Sara Berbel
experta en polítiques de gènere
El contracte parcial estava pensat per disposar de temps, no per refer l'economia
Ester Sánchez
professora d'esade

El moment zero o el gran dia per al gran canvi

L'exemple de la llei del tabac és el bo. Es va anar treballant i avançant de mica en mica per sensibilitzar sobre els efectes perjudicials del consum del tabac fins que un dia va entrar en vigor la llei que va foragitar el fum dels espais tancats i els espectacles públics. Salvador Cardús proposa traslladar aquest modus operandi a la qüestió dels horaris fins que arribem a un moment zero en què el canvi sigui una realitat.

“Si s'organitza bé, els beneficis són tan immediats i el ciutadà percep d'una manera tan clara que ha obtingut una millora en la seva vida que el canvi s'accepta amb rapidesa”, va explicar Cardús.

Quant a la idea d'impulsar el moment zero, hi coincideixen tots. Núria Chinchilla també hi està d'acord, i en aquest sentit fins i tot es va atrevir a precisar quan es podria produir aquest moment: “El canvi d'horaris s'hauria de començar a aplicar després de les vacances”, va proposar.

Amb moment zero o sense, tots els experts coincideixen que el canvi és complex, perquè obliga molts agents a implicar-s'hi. Si les empreses comencen abans, el transport públic també haurà de començar a funcionar abans, i si els treballadors van a dinar més d'hora, els restaurants també hauran de servir menús a una hora a la qual ara no estan acostumats. “Si la gent comença a demanar de dinar a la una del migdia, els restaurants s'hi adaptaran de seguida”, va vaticinar Cardús. “Després del moment zero, hi haurà un efecte dòmino imparable”, va indicar Ester Sánchez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia