Societat

Gastronomia

Què es cuina a la Selva?

El Consell Comarcal promou un receptari selvatà amb la cuina tradicional de tots els municipis de la comarca

En una primera etapa hi han participat cuineres de cinc pobles

S'han posat en contacte amb àvies per recollir receptes de tota la vida

El Con­sell Comar­cal de la Selva, l'Asso­ci­ació de Turisme La Selva, la Domus Sent Soví d'Hos­tal­ric i la Cuina de Sils estan por­tant a terme una ini­ci­a­tiva per reco­llir el patri­moni gas­tronòmic popu­lar de la comarca, con­ser­var-lo i difon­dre'l. Per dur a terme aquest pro­jecte, que es va pre­sen­tar dijous a la Domus Sent Soví, els pro­mo­tors van posar-se en con­tacte amb àvies de dife­rents pobles per reco­pi­lar recep­tes.

“S'han loca­lit­zat àvies de dife­rents muni­ci­pis que han cui­nat recep­tes de tota la vida, s'han gra­vat i la idea és no per­dre el patri­moni gas­tronòmic popu­lar i difon­dre'l”, va expli­car ahir Jordi Casas­sayas, tècnic de la Domus Sent Soví. Les cui­ne­res selec­ci­o­na­des han gra­vat vídeos men­tre cui­nen les recep­tes i pro­pe­ra­ment es podran veure al web de la Domus i de l'Asso­ci­ació de Turisme de la Selva. També es té intenció d'ampliar-lo i selec­ci­o­nar àvies o avis (en aquesta pri­mera part hi par­ti­cipa només un cui­ner, la resta són cui­ne­res) de tots els muni­ci­pis de la comarca de la Selva. Un cop s'hagi reco­llit tot el mate­rial, es mirarà d'edi­tar les recep­tes.

De moment, en aquesta pri­mera part, que es va donar a conèixer dijous, hi han par­ti­ci­pat catorze cui­ne­res i un cui­ner de Sant Julià del Llor i Bon­matí, Llo­ret de Mar, Tossa, Maçanet de la Selva i Sils. Del pri­mer muni­cipi, Roser Soler va fer arròs amb bacallà i Maria Ari­many, fideus amb cas­ta­nyes. Les cui­ne­res de Llo­ret de Mar són Amèlia Gallart (lla­gos­tins amb vi ranci), Maria Rosa Bal­ma­nya (lla­mi­nera de porc amb pine­tells i rove­llons), Roser Vila (arròs de cabra) i Mont­ser­rat Gar­riga (flam de coco). Des de Tossa han cui­nat Rosa Puig (cala­mars far­cits amb man­don­gui­lles), Isa­bel Nua­lars (cimi­tomba i sípia amb pèsols) i Mar­ga­rida Tre­bejo (fideus amb marisc). A Maçanet de la Selva han par­ti­ci­pat en el pro­jecte Josep Maria Oller (escu­de­lla d'oli) i Mont­ser­rat Ribosa (bacallà amb sam­faina). Per últim, de Sils han cui­nat Llúcia López (peus de porc amb car­gols), Rosa Valls (sopa de menta), Con­xita Gómez (vede­lla amb pèsols), i Mercè Serra (arròs de pagès).

En la pre­sen­tació van inter­ve­nir Fran­cesc Anoro, del col·lec­tiu La Cuina a Sils, que expli­car com es va fer la recerca de voluntàries i el procés de gra­vació. També va inter­ve­nir Casas­sayas, que va avançar que la intenció és ampliar el nom­bre de pobles repre­sen­tats al recep­tari “perquè sigui la cuina de tota la comarca”, així com que caldrà bus­car la manera de fer-ne difusió i veure si es troba finançament per fer la reco­pi­lació del recep­tari en un lli­bre. En les futu­res recep­tes s'inten­tarà incor­po­rar també altres pro­duc­tes típics, com el sal­safí, i recep­tes vin­cu­la­des a la cacera, més pre­sents a les Gui­lle­ries. També va inter­ve­nir l'alcalde d'Hos­tal­ric, Josep Antoni Frias, que va agrair la par­ti­ci­pació de totes les voluntàries al pro­jecte i va recor­dar les pos­si­bi­li­tats que ofe­reix la Domus Sent Soví com a espai de pro­moció de la gas­tro­no­mia i per fer tallers de cuina tant per a públic gene­ral com pro­fes­si­o­nal.

A con­ti­nu­ació es va pro­jec­tar un vídeo de pro­moció del recep­tari i se'n va donar una còpia a cada par­ti­ci­pant, i per tan­car l'acte es va fer un tas­tet d'alguns dels pro­duc­tes que han cui­nat les àvies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia