Societat

VI Festa del Trepat

La Conca fa brillar el trepat

Centenars de persones han desafiat la calor per tastar les propostes vinícoles a partir d'aquesta varietat de raïm autòcton de la Conca de Barberà

Les propostes culturals es mariden amb les degustacions i els tastos de vi

Bar­berà de la Conca va cloure ahir una altra edició de la Festa del Tre­pat, un cap de set­mana durant el qual el muni­cipi ha dedi­cat a pro­moure una vari­e­tat autòctona de vi de la Conca de Bar­berà, que cada vegada té més adep­tes i més reco­nei­xe­ment.

No hi ha xifres ofi­ci­als de visi­tants però sí que hi ha dades que cons­ta­ten que han estat diver­sos els cen­te­nars de tas­tos que s'hi han ofert, la qual cosa con­firma que la fira “ha tin­gut una assistència força supe­rior a la de l'any pas­sat”, explica Jordi Miró, pre­si­dent de l'Asso­ci­ació Festa del Tre­pat.

Aquest èxit es va cons­ta­tar de manera espe­cial dis­sabte al ves­pre quan la cita, afa­vo­rida per la mode­ració de les tem­pe­ra­tu­res que han estat rigo­ro­ses sobre el ter­ri­tori, va fer que els car­rers s'omplis­sin de visi­tats. “Totes les acti­vi­tats que s'havien pro­gra­mat han estat ple­nes, i en alguns casos hem hagut d'aug­men­tar-ne la capa­ci­tat per aten­dre'n la demanda”, ha remar­cat Jordi Miró.

Durant tres dies els visi­tants de Bar­berà de la Conca han pogut tas­tar, en diver­sos bai­xos de les cases dels cos­te­ruts car­rers de la vila, les pro­pos­tes vinícoles que els ofe­rien els cellers par­ti­ci­pants, que han estat acom­pa­nya­des d'una oferta cul­tu­ral i artística. Amb el nom de Vi+Art, les obres de cre­a­dors de diver­ses dis­ci­pli­nes han deco­rat els espais que els cellers han ofert als visi­tants. A més han ofert la pos­si­bi­li­tat de fer un tast de les seves cre­a­ci­ons amb el tre­pat com a pro­ta­go­nista.

En total han estat 14 els cellers de la Conca de Bar­berà que hi han par­ti­ci­pat, a més d'un que hi ha estat pre­sent com a con­vi­dat, Here­tat Segura Viu­das. Tots han fet de la Festa del Tre­pat un apa­ra­dor per a les seves cre­a­ci­ons amb noms com Agrícola de Bar­berà, Car­la­nia Celler, Celler Car­les Andreu, Celler Rendé Mas­deu, Cellers Domenys, Clos Mont­blanc, Clos de Peguera, Gat­za­ra­vins, Mas Foras­ter, Molí dels Cape­llans, Succés Vinícola, Vid­ber­tus, Vinícola de Sar­ral i Vins de Pedra.

A part dels tas­tos de vins i caves, però, a la Festa del Tre­pat també hi ha hagut pre­sen­ta­ci­ons, reci­tals poètics i musi­cals, una mos­tra de cre­a­dors al cas­tell, acti­vi­tats infan­tils i visi­tes guia­des al celler moder­nista del muni­cipi. I ha tin­gut dos per­fils de visi­tants: el de dis­sabte, més ave­sat al tast; i el de diu­menge, que s'ha mos­trat més dis­po­sat a com­prar els pro­duc­tes que ha pogut assa­bo­rir durant el cap de set­mana.

Enguany, a més, la cita ha tin­gut una orga­nit­zació nova, ja que la recent­ment cre­ada Asso­ci­ació Festa del Tre­pat ha pres el relleu a l'Ajun­ta­ment de Bar­berà de la Conca en el dis­seny i desen­vo­lu­pa­ment de l'esde­ve­ni­ment. És una enti­tat que està for­mada per veïns i enti­tats del muni­cipi, a més de cellers de la zona, i que d'ara en enda­vant assu­mi­ran la res­pon­sa­bi­li­tat de posar en marxa més edi­ci­ons. La d'enguany, segons Jordi Miró, s'ha pogut tan­car amb un pres­su­post apro­xi­mat de 10.000 euros, la majo­ria pro­vi­nents de les sub­ven­ci­ons i dels patro­ci­nis.

La ini­ci­a­tiva també té el suport de la DO Conca de Bar­berà, que s'afe­geix a la pro­moció del tre­pat com a pro­ducte que es pro­du­eix bàsica­ment a aquesta comarca. Segons aquesta deno­mi­nació d'ori­gen, és “una vari­e­tat que dóna un caràcter únic a aquest ter­ri­tori”.

Una varietat pròpia i localitzada
La DO Conca de Barberà defineix el trepat com una varietat autòctona que dóna vins lleugers i afruitats, de bona acidesa i graduació mitjana. Se n'obtenen vins rosats i base per a caves, però també hi ha cada cop més negres i blancs que estan obtenint un gran reconeixement.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia