Societat

Vida social

Mig segle entre bótes

Antònia Vilà, de les Planes d'Hostoles, l'‘Antonieta', es retira després de treballar durant cinquanta anys en la venda de vi

A les Pla­nes d'Hos­to­les, s'acaba de jubi­lar tota una ins­ti­tució del comerç local, Antònia Vilà, l'Anto­ni­eta, que els veïns i també força famílies de molt més enllà de les Pla­nes rela­ci­o­na­ran sem­pre amb la venda de vi. D'uns anys cap aquí, també amb la moda, ja que es va posar al cap­da­vant d'una botiga de roba, però sense dei­xar de ven­dre vi, ni que fos en quan­ti­tats més modes­tes. Se la veu con­tenta per la jubi­lació, però admet que tro­barà a fal­tar el tracte amb els cli­ents. “No els vull dir adéu sinó a reveure, perquè sem­pre els duré a dins”, insis­teix que diguem. “Vaig començar a tre­ba­llar repar­tint vi als 13 anys, d'això ja en fa 50”, ens diu per ini­ciar el relat. El seu pare, en Joan, feia poc que havia començat el negoci, com a com­ple­ment de la seva feina a la tèxtil Can Magem. Li havia donat la idea un seu cone­gut, nego­ci­ant d'un celler. “El meu pri­mer viatge va ser a La Canova de Sant Martí de Sus­queda, al terme d'Amer, per dur-hi 600 litres. Hi vam anar amb un 2 cavalls [el popu­lar cotxe de la Citroën], el pri­mer vehi­cle que vam tenir”, reme­mora. A la dècada del 1960, quan l'Anto­ni­eta va començar a tre­ba­llar, es bevia molt de vi, sobre­tot la gent gran. “A totes les cases de pagès hi havia bótes, i fins i tot bocois ben grans”, asse­nyala. Com que ningú els conei­xia, durant un temps van dedi­car-se a dur mos­tres del seu pro­ducte –els vins negre, rosat i blanc de la coo­pe­ra­tiva d'Espo­lla– a les masies de la comarca i de més enllà. Amb el pas del temps, van aca­bar tenint cli­en­tela de Sant Feliu de Palle­rols a Sant Gre­gori i d'Amer a Santa Coloma de Far­ners. Al magat­zem, situat al nucli de les Pla­nes, hi havien tin­gut fins a 50.000 litres de vi. “Anar-lo a repar­tir m'agra­dava molt”, recorda la dona, i de seguida posa l'accent en la gene­ro­si­tat de la gent de pagès quan ella es pre­sen­tava a les cases a les sis del matí (l'hora de munyir) i l'obse­quia­ven amb alguna cosa per men­jar. El 1971, es va casar amb en Josep Mase­gur, de Sant Feliu, moment en què el pare, que fins ales­ho­res hi havia estat al front, es retira del negoci per aga­far la repre­sen­tació d'una empresa d'embo­tits. A par­tir d'ales­ho­res, seran l'Anto­ni­eta i en Josep qui se'n cui­din. A la dècada del 1970, ja es notava la com­petència d'altres begu­des, prin­ci­pal­ment la Coca-cola i la cer­vesa, que s'anava intro­duint entre les noves gene­ra­ci­ons, però el negoci, ampliat amb la venda de que­viu­res, entre altres pro­duc­tes, va seguir enda­vant. Fins al 2004, l'any de la mort del pare. “Com que li va tras­pas­sar al meu home la repre­sen­tació dels embo­tits, vam haver de plan­te­jar-nos un canvi”, explica. La decisió va ser dei­xar-ho. A par­tir de lla­vors, ella es posa­ria al front d'una botiga de roba, al barri del Jon­quer, men­tre el marit seguia amb els embo­tits. No obs­tant això, al cos­tat del nou esta­bli­ment l'Anto­ni­eta hi va obrir una agro­bo­tiga on, entre altres arti­cles, podies com­prar vi. “Ja veus, no l'he dei­xat mai.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia