Societat

Girona, plat fort de la cuina

El Fòrum Gastronòmic arrenca a Girona amb una gran afluència de públic i homenatjant Pere Bahí

Diego Alías, del restaurant Ca l'Amador, és el Cuiner de l'Any 2015

Estol d'estre­lles gas­tronòmiques i gran afluència de públic. Així va arren­car ahir la cin­quena edició del Fòrum Gas­tronòmic Girona, que s'allar­garà fins demà i que ja va per­me­tre veure alguns dels millors cui­ners del món en acció, ja fos en algun dels tallers pro­gra­mats o par­ti­ci­pant en debats i xer­ra­des. Els més de 15.000 metres qua­drats que ocupa el fòrum i els 160 expo­si­tors pre­sents en aquesta autèntica capi­tal de la gas­tro­no­mia van per­me­tre que des de pri­mera hora hi hagués “un ambi­entàs”, com reco­nei­xia Pep Palau, un dels codi­rec­tors del fòrum jun­ta­ment amb Inca­tis i Von Arend Asso­ci­ats.

En aquesta línia, Palau va subrat­llar la gran qua­li­tat dels estands dels expo­si­tors. “Això demos­tra que el fòrum juga en la divisió d'honor. Les empre­ses també hi volen jugar i per això apos­ten per aquest esde­ve­ni­ment.” La força de la gas­tro­no­mia giro­nina és bàsica per a l'èxit del fòrum i així ho cor­ro­bo­rava Palau, que recor­dava: “Hem esco­llit d'eslògan Des­ti­nació Girona per rei­vin­di­car que el tei­xit pro­fes­si­o­nal que hi ha a les comar­ques giro­ni­nes en aquest àmbit no exis­teix enlloc de l'Estat espa­nyol. El Celler de Can Roca és la nos­tra cate­dral i volem que el Fòrum Gas­tronòmic en formi part.”

L'aposta per la qua­li­tat i pels pro­duc­tes de pro­xi­mi­tat, ano­me­nats de quilòmetre zero, va ser un dels man­tres més repe­tits pels ponents en tallers i con­ferències. En aquesta edició, l'arròs és un dels pro­duc­tes estre­lla, amb un espai propi on podreu apren­dre mil i una mane­res de cui­nar-lo i on també podreu degus­tar les pro­pos­tes culinàries de cinc grans res­tau­rants. Així, els guar­do­nats amb estre­lles Mic­he­lin Fina Puig­de­vall i Pere Pla­na­gumà, de Les Cols d'Olot i el Mas Tor­rent, i Quim Case­llas, del Casa­mar de Lla­franc, van fer arros­sos per expli­car-ne alguns secrets, men­tre que Marc Gas­cons, d'Els Tinars de Lla­gos­tera, i Albert Sas­tre­ge­ner, del Bo.​Tic de Corçà, van expli­car les pro­pi­e­tats dels ous de l'Empordà.

El moment més emo­tiu d'aquesta pri­mera jor­nada va arri­bar abans del mes­tratge de Joan Roca, amb un home­natge a Pere Bahí, cui­ner de La Xicra de Pala­fru­gell, que va morir a prin­ci­pis de mes. I un altre moment cul­mi­nant va ser l'elecció del cui­ner Diego Alías, del res­tau­rant Ca l'Ama­dor de la Josa del Cadí (Alt Urgell), com a Cui­ner de l'Any 2015. Els cinc aspi­rants van fer un plat en directe com a demos­tració i l'esco­llit va optar per un clàssic del seu res­tau­rant: les sar­di­nes mari­na­des amb mel i mató. Els altres qua­tre aspi­rants eren Vicenç Fajardo, de La Plaça de Madre­ma­nya; Víctor Gómez, del VidrA de Sant Feliu de Guíxols; Pie­ter Truyts, del Brots de Pobo­leda (Pri­o­rat), i Ana Merino, del Mont­bar de Bar­ce­lona.

500
marques
són presents aquests dies a Girona, des d'alimentació fins a tot tipus de material del món culinari.
62
ponents
passaran fins demà pel Fòrum Gastronòmic en les 82 sessions previstes, amb conferències i tallers.
Aficionats

Un concurs d'arrossos entre amateurs obre el Fòrum Gastronòmic

L'arròs és el producte estrella d'aquesta nova edició del Fòrum Gastronòmic de Girona i es va fer palès des del primer moment, ja que un concurs d'arrossos elaborats per aficionats va ser de les primeres activitats que els visitants van poder seguir i flairar. En Martí, en Lluc, l'Eduard, en Marçal i en Robert van posar a prova la seva destresa més enllà de la pròpia cuina per sotmetre's a un exigent i experimentat jurat. Sense cap mena de dubte, en Lluc, de només deu anys, de Gualba i participant de Masterchef, va acaparar molt l'atenció per la seva desimboltura i la seva passió per la cuina. Malgrat això, el jurat va acabar escollint el barceloní Eduard Sanjosé “per la seva arriscada aposta”, com va valorar el jurat, amb un arròs amb caramel i taronja. L'Espai Arròs permetrà que, durant aquests tres dies, fins a quinze restaurants de renom elaborin les seves receptes i que els visitants les puguin degustar a canvi dels tiquets que pertoquen. Ahir va ser el torn de Les Cols, de Fina Puigdemont; de la Bodega Monumental, de Manuel Tenllado, i dels restaurants de Mirko Carturan i d'Alberto Guzmán, que, si hem de jutjar per les cues, van satisfer les expectatives dels més exigents. En els pròxims dies, hi haurà Les Magnòlies, Ca l'Arpa, Miramar i el Molí de l'Escala, entre d'altres.

Agenda

Avui: Jubany, Cruz, Jordi Roca i Ricard Camarena

Les estrelles de la cuina continuaran passant aquests dies per Girona. Avui al matí serà el torn de Jordi Cruz, del restaurant Àbac, amb dues estrelles Michelin, però els més llaminers podran optar per un taller de gelats aplicats a la cuina, amb Fernando Sáenz i Ricard Camarena. El colofó del Fòrum Dolç el posarà a la tarda Jordi Roca amb les seves propostes d'aquest any per a El Celler de Can Roca. L'arròs continuarà present avui amb un altre dels xefs més reconeguts, i també amb estrella Michelin: Nandu Jubany, de Can Jubany. Christophe Comes, de La Galinette de Perpinyà; Rafa Delgado, de Chocovic, i Kiko Moya, de L'Escaleta d'Alacant, seran altres protagonistes de la jornada d'avui al fòrum.

Tallers

Un brioix planxat, sake i un tast amb olor de cafè

Les tres jornades del Fòrum Gastronòmic estan plenes de tallers de tot tipus. Al tradicional espai del Fòrum Dolç, el mestre Raúl Bernal va mostrar com feia una gofra amb emulsió de pera i nata espumosa, així com una xocolata irish coffee i un brioix planxat. Mentrestant, també es podia fer un passeig amb Josep Pla per descobrir alguns dels vins empordanesos i fer-ne un tast. El Japó –no tan nostrat, però cada cop més de moda– també va protagonitzar un dels tallers, dedicat al sake i als ganivets japonesos, a càrrec de Tokyo-Ya. A la tarda, Pere Cornellà, de Cafès Cornellà, va fer un tast olfactiu de cafè per explicar la complexitat que té fer arribar aquesta aroma a la taula i quins són els millors sistemes de torrefacció.

Xerrades

Revolució i gastronomia a l'Auditori

Carlo Petrini, sociòleg fundador del moviment slow food, va fer ahir a l'Auditori un al·legat “al canvi de paradigma”. Petrini va dir que quan es parla de gastronomia es fa amb una dimensió mediàtica, pensant sobretot en la cuina d'un petit percentatge de la població. L'impacte mediàtic dels xefs, va criticar, contrasta amb la situació dramàtica que viuen els pagesos i ramaders, i els que treballen la matèria primera en general, als quals es paguen preus irrisoris. Això és conseqüència, al seu parer, d'aplicar l'agricultura industrial, que ha fet que els aliments perdin valor i que només se'n vegi el preu. Va defensar un canvi cap a un model de gastronomia “holística”, que tingui en compte el vessant “espiritual” i social del que portem a taula, i va assegurar que la gastronomia amb un altre enfocament pot ser un instrument important de canvi polític. També va denunciar que l'agricultura industrial ha fet perdre varietats i espècies de fruita i verdura autòctones i ha privilegiat només les races productives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia