Banc del Temps de Salou
El valor intangible d'una estona
Es posa en marxa el Banc del Temps de Salou, una entitat que intercanvia temps per serveis diversos
La xarxa es vincula a través d'un portal en què els usuaris ofereixen la seva disponibilitat i serveis
Una de les llavors que han fet possible el Banc del Temps de Salou va començar a brostar el dia que la Carme va haver de fer malabarismes per acompanyar la seva mare al metge i atendre les seves necessitats laborals. Quan es trobava en aquest dilema, va pensar que seria una bona pensada impulsar una entitat que permetés intercanviar serveis entre els seus usuaris per tal d'ajudar-se mútuament i, sobretot, gestionar de manera sostenible un valor tan intangible com són les nostres habilitats i estones disponibles.
D'aquesta manera va néixer el Banc del Temps de Salou, una associació que gestionar el temps de la mateixa manera que ho faria un banc: a partir de les hores disponibles i les habilitats i els serveis que ofereixen els usuaris, que es poden intercanviar entre totes les persones que en facin ús i que poden transformar-se en serveis diversos, classes i intercanvis sense valor monetari.
L'associació disposa d'un sistema informàtic elaborat amb eines de programari lliure que permet als membres que vulguin ingressar en el banc el temps de disposar d'un “compte corrent” d'hores. A través del perfil personal de cada usuari, es pot accedir a la resta d'ofertes que ofereixen els altres usuaris per contactar-hi. El programa permet fer una cerca segons les necessitats que tinguem; per exemple, reparar un electrodomèstic, fer hores de cangur o rebre o fer classes a canvis d'algun altre dels serveis que ofereix algun dels usuaris. El resultat és que tots els membres de la comunitat tenen estones per rebre i oferir.
“La idea és que tot sigui molt lliure i que siguin els mateixos usuaris els qui decideixin quin ús en volen fer”, comenten els responsables del banc del temps, que hi afegeixen que, de moment, l'oferta de cursos o de serveis són alguns dels recursos més compartits a la plataforma. Cohesió, respecte i igualtat són alguns dels valors que la xarxa vol afavorir, enfront del valor monetari que molt sovint omple tots els espais d'oci. La filosofia del banc del temps no és tant establir una cadena de favors com establir un portal que permeti als usuaris registrats poder anunciar les seves demandes, que seran intercanviades per serveis que algunes persones s'ofereixen a fer a canvi d'un intangible tan valuós com el seu temps, usuaris que també podran beneficiar-se de les aptituds i serveis que, al seu torn, oferiran altres persones connectades a la xarxa. Les persones interessades a rebre més informació sobre la plataforma hi poden contactar a través dels perfils de l'entitat en les xarxes socials, l'adreça de correu bancdeltempsdesalou@gmail.com o, físicament, al soterrani del centre cívic de Salou, dilluns i dimarts, de cinc a set de la tarda, i divendres de deu a dotze del matí.