Sense pensió pel padró

Tres de les parelles dels bombers morts el juliol en el foc d'Horta de Sant Joan es podrien quedar sense pensió de viudetat en no poder acreditar oficialment una convivència d'un mínim de 5 anys

Un dels suc­ces­sos més tràgics dels dar­rers mesos va ser la mort de cinc efec­tius dels Bom­bers de la Gene­ra­li­tat men­tre esta­ven tre­ba­llant en l'extinció del viru­lent incendi que es va decla­rar el 21 de juliol a Horta de Sant Joan, a la Terra Alta. A més de la dolo­rosa situ­ació que viuen les famílies, ara s'hi suma la con­trovèrsia que tres de les pare­lles de fet de les vícti­mes mor­tals es podrien que­dar de moment sense pensió de viu­de­tat. La dene­gació de la pres­tació per part de l'Ins­ti­tuto Naci­o­nal de la Segu­ri­dad Social (INSS) és deguda a l'apli­cació estricta de la llei ja que, en els casos en què no hi ha con­tracte matri­mo­nial, la nor­ma­tiva exi­geix que consti l'empa­dro­na­ment de la pare­lla al mateix habi­tatge durant un mínim de cinc anys, fet que no podrien acre­di­tar ofi­ci­al­ment les afec­ta­des.

Aquesta deter­mi­nació –de la qual cal remar­car que l'INSS encara no ha emès una reso­lució ofi­cial– ha aixe­cat for­tes crítiques de dife­rents sec­tors, com ara de les sec­ci­ons sin­di­cals amb repre­sen­tació al cos de bom­bers, que dema­nen «sen­si­bi­li­tat a l'admi­nis­tració» per «evi­tar que les tres famílies que­din fora del sis­tema públic de pen­si­ons» i que «cor­rin el risc de patir penúries econòmiques». Les com­pa­nyes dels efec­tius també tenen el suport incon­di­ci­o­nal del Depar­ta­ment d'Inte­rior, que els ha comu­ni­cat, a través del con­se­ller Joan Saura, el ferm com­promís que des de la Gene­ra­li­tat «es farà tot el pos­si­ble» perquè per­ce­bin l'ajuda.

Una de les per­ju­di­ca­des és la veïna de la Pobla de Segur Susana Pus­cas, qui era pare­lla del bom­ber Jordi Moré. Segons qua­li­fica, «aquesta situ­ació és molt injusta» ja que només ha pogut pro­var objec­ti­va­ment, a través del padró, una con­vivència amb Moré de qua­tre anys. «El 2003, vam començar a viure junts en un pis de llo­guer que jo tenia a la Pobla. No va ser fins a l'agost del 2005 que ens vam mudar en un altre habi­tatge, que va ser en el qual ens vam empa­dro­nar, si bé tot el poble sap que con­vivíem des d'abans. En aquest sen­tit, he d'agrair enor­me­ment l'esforç de l'alcalde, qui va fer una acta tes­ti­fi­cal en la qual va dei­xar constància que conei­xia que ja residíem junts en el pri­mer immo­ble, ara fa 7 anys.» En el segon domi­cili, va ser on van néixer els fills bes­sons de la pare­lla, que tenen 3 anys –en relació amb els fills, sí que se'ls ha con­ce­dit la pensió d'orfan­dat, en la qual es deduirà el 20% cotit­zat per la víctima, men­tre que la que s'ha refu­sat repre­sen­tava un per­cen­tatge del 52%–. Amb tot, Pus­cas insis­teix que rep molt de suport moral i que té plena con­fiança en el cos de bom­bers i en Inte­rior per solu­ci­o­nar aquesta qüestió. En el cas que no sigui així, emprendrà alguna mesura de força social com ara «la reco­llida de sig­na­tu­res», però con­clou que en cap cas té ganes d'ini­ciar un procés judi­cial.

S'hi pot presentar recurs

El degà del Col·legi d'Advocats de Reus, Pere Lluís Huguet, considera que tothom hauria de tenir dret a una prestació social, i més tenint en compte que «en aquest cas les víctimes eren servidors públics que van perdre la vida en un acte de servei». A banda, va subratllar que es pot recórrer contra la decisió de la Seguretat Social davant d'un jutge i que té molts números per prosperar perquè «és un tema superat»: «Normalment, ja s'equipara la convivència dels matrimonis amb la de les parelles de fet, quan en aquestes es justifica que hi havia una voluntat de convivència en el temps.» Paral·lelament, el sindicat CATAC va manifestar que el seu gabinet jurídic està estudiant el tema, en creure que en tractar-se d'un accident laboral no s'hauria de ser tan estricte, que convindria revisar la normativa i crear així un bon precedent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.