Medi ambient

El TSJ anul·la una zona de protecció d'aus al Comtat per a instal·lar parcs eòlics

La constructora ACS aconsegueix que l'alt tribunal valencià anul·le dicte aquesta sentència afavoridora als seus interessos

El Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia del País Valencià ha fallat a favor de la cons­truc­tora ACS, a través de l'empresa EYRA, per a la des­pro­tecció ambi­en­tal de la Serra d'Alfaro amb la fina­li­tat de poder ins­tal·lar aero­ge­ne­ra­dors, al mateix temps que la Gene­ra­li­tat renun­cia a recórrer la sentència davant el Tri­bu­nal Suprem.

Aquesta sentència obre la porta a la ins­tal·lació de parcs eòlics a la zona sense que es tinga en compte que es tracta d'un espai natu­ral pro­te­git legal­ment com ZEPA.

Les asso­ci­a­ci­ons eco­lo­gis­tes denun­cien, espe­ci­al­ment, l'acti­tud de la Gene­ra­li­tat que, a més d'haver pos­si­bi­li­tat que s'haja arri­bat a aquesta situ­ació, ha ocul­tat durant més de cinc mesos l'existència d'aquesta sentència, ome­tent qual­se­vol classe d'infor­mació, tant a les asso­ci­a­ci­ons eco­lo­gis­tes interes­sa­des com a la vin­tena d'ajun­ta­ments afec­tats per la ins­tal·lació dels parcs eòlics del Com­tat.

El pas­sat 16 de gener, el Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia valencià va dic­tar sentència on anul·lava l'acord del Con­sell de 5 de juny de 2009 que desig­nava com a Zona d'Espe­cial Pro­tecció per a les Aus (ZEPA) la Serra d'Alfaro, a la comarca d'El Com­tat.

L'argu­ment prin­ci­pal de la sentència és que no se li va con­ce­dir tràmit d'audiència a l'empresa eòlica abans de dic­tar aquest acord del Con­sell.

Així les coses, EYRA, par­ti­ci­pada al 100% per la cons­truc­tora ACS, és l'empresa eòlica que va com­prar els drets per ins­tal·lar els 3 parcs eòlics de la zona 14, dos parcs en la Serra d'Almu­daina i un en la Serra d'Alfaro, mal­grat que aquesta estava inclosa dins la Xarxa Natura 2000 des de juny de 2009 com a Zona d'Espe­cial Pro­tecció per a les Aus (ZEPA).

Segons ha denun­ciat la Coor­di­na­dora d'Estu­dis Eòlics del Com­tat, « aquesta insòlita actu­ació senta un perillós pre­ce­dent, ja que es pot requa­li­fi­car qual­se­vol espai natu­ral pro­te­git per ins­tal·lar qual­se­vol infra­es­truc­tura». D'altra banda, con­si­de­rant que la serra d'Alfaro va ser decla­rada ZEPA degut a la seua gran riquesa orni­tològica, «costa tre­ball pen­sar que, ara, a més de des­pro­te­gir-la , ins­tal·len sobre la mateixa serra una cen­tral eòlica amb 17 aero­ge­ne­ra­dors que tenen con­seqüències catastròfiques sobre l'avi­fauna de totes les zones on s'han ins­tal·lat».

Cal recor­dar que els veïns dels pobles afec­tats ja van pre­sen­tar en l'any 2004 vora de 40.000 al·lega­ci­ons con­tra el pro­jecte i els plens muni­ci­pals de 18 de les pobla­ci­ons afec­ta­des es van opo­sar al mateix.

També en 2005, el Síndic de Greu­ges ja va reco­ma­nar a la Gene­ra­li­tat la loca­lit­zació d'aquests parcs en altres ubi­ca­ci­ons més idònies i decla­rar tant la serra d'Alfaro com la d'Almu­daina com «no aptes per a l'apro­fi­ta­ment del recurs eòlic», aspecte que ara el TSJ valencià ha fet ulls clucs deses­ti­mant la reso­lució.

D'altra banda, es tracta d'unes ins­tal·laci­ons inne­cessàries, ja que actu­al­ment a Espa­nya es pot pro­duir més del doble de l'ener­gia que es con­su­meix. Final­ment, la Coor­di­na­dora d'Estu­dis Eòlics del Com­tat anun­cia noves acci­ons per evi­tar la des­ca­ta­lo­gació com a zona ZEPA de les ser­res.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.