Medi ambient

Impulsen l'expansió de ramats de vaca de l'Albera arreu de Catalunya

La finca de Baussitges, a l'Alt Empordà, segueix sent el nucli de la raça i en deté els drets

Es potencia per a pastures i per comercialitzar-ne la carn

La vaca de l'Albera ja no pas­tura només a la mun­ta­nya que ha donat nom a aquesta raça de bes­tiar autòctona, sinó que se'n poden tro­bar petits ramats a les demar­ca­ci­ons de Bar­ce­lona, Tar­ra­gona i Lleida. L'expansió de la raça la pro­mo­uen des de la finca de Baus­sit­ges, al terme d'Espo­lla, on hi ha uns 400 exem­plars de bes­tiar d'aquesta raça i que fins fa poc era l'única pro­pi­e­tat on es man­te­nia la raça. Marta Carola, pro­pietària de la finca de Baus­sit­ges, explica que la neces­si­tat de pro­te­gir i con­ser­var la raça, que estava en perill de des­a­pa­rició, acon­se­llava que es cre­essïn més nuclis de població. “Per con­ser­var les carac­terísti­ques d'aquesta raça i evi­tar pro­ble­mes de con­san­gui­ni­tat, i també per pre­caució per si un dia hi hagués algun pro­blema a Bauss­sit­ges, no és acon­se­lla­ble que tota la població es con­cen­tri en un sol nucli”, explica la rama­dera. Per això s'ha creat l'asso­ci­ació de rama­ders de vaca de l'Albera que, segons Carola, té actu­al­ment setze rama­ders, repar­tits en dife­rents punts de Cata­lu­nya. L'asso­ci­ació s'encar­rega de bus­car ajuts per als rama­ders interes­sats i, a més, posa a dis­po­sició tècnics i suport per con­cre­tar pro­jec­tes. En l'actu­a­li­tat, ja hi ha uns 150 exem­plars de vaca de l'Albera en petits ramats en dife­rents llocs de Cata­lu­nya que s'han cons­tituït a par­tir de la cessió de vaques pro­ce­dents de Baus­sit­ges.

Carn ecològica

La vaca de l'Albera és espe­ci­al­ment apta per a pro­jec­tes de recu­pe­ració de prats i pas­tu­res o de cre­ació de fran­ges de pro­tecció d'incen­dis amb la intro­ducció de ramats. “És una vaca per a rama­de­ria exten­siva i per a pas­tu­res i acos­tu­mada a ali­men­tar-se amb bran­ques i matolls”, diu Carola. En aquest sen­tit, el 2014, es van intro­duir 17 exem­plars en pas­tu­res a la ves­sant nord del parc natu­ral del Mont­ne­gre, al terme de Sant Celoni, mit­jançant un pro­jecte impul­sat per la Dipu­tació i l'Obra Social de La Caixa.

Paral·lela­ment, però, també es pro­mou la comer­ci­a­lit­zació de carn de vedell de vaca de l'Albera. Només es comer­ci­a­lit­zem per a carn vedells mas­cles, ja que les feme­lles es reser­ven per a la repro­ducció. La pro­ducció, per ara, és petita, de l'ordre d'uns 4 vedells al mes per a la finca de Baus­sit­ges. Marta Carola explica que s'està inten­tant obrir mer­cat, en col·labo­ració amb l'ins­ti­tut d'inves­ti­gació de l'Irta. “La carn es comer­ci­a­litza com a carn ecològica i inten­tem que no sigui gaire més cara que la carn habi­tual”, diu la rama­dera de Baus­sit­ges. Per ara, es pot tro­bar en algu­nes car­nis­se­ries selec­tes, res­tau­rants i coo­pe­ra­ti­ves de con­su­mi­dors. De dos anys ençà, a Bar­ce­lona, el res­tau­rant La Royale, del xef empor­danès Paco Pérez, ja pro­posa a la carta carn de vedell de l'Albera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia