El coneixement i la creació superen els Pirineus

La universitat i el món de les arts s'apunten al fenomen transfronterer

A Trans­ver­sa­lis també hi estan impli­ca­des les uni­ver­si­tats de Lleida, Sara­gossa, Per­pinyà, Andorra, Tolosa II i Tolosa III. El pres­su­post glo­bal és de 2,7 mili­ons. La intenció és for­mar-hi un mínim de 250 estu­di­ants amb uns cur­sets específics i semi­na­ris, que es com­ple­ta­ran amb 300 hores de pràcti­ques, pre­fe­rent­ment en empre­ses de la zona trans­fron­te­rera. Els pro­mo­tors s'han mar­cat l'objec­tiu d'inse­rir al món labo­ral com a mínim 150 estu­di­ants, els quals seran un mitjà per intro­duir en el tei­xit empre­sa­rial les inno­va­ci­ons sor­gi­des de la recerca que es fa a les uni­ver­si­tats.

Un altre front obert en aquesta línia per la UdG és el Cul­tur Pro, un pro­jecte con­junt amb la Uni­ver­si­tat de Lleida (UdL), la Uni­ver­si­tat de Per­pinyà Via Domi­tia (UPVD) i la Xarxa Vives d'Uni­ver­si­tats, amb la col·labo­ració de la Uni­ver­si­tat d'Andorra, con­sis­tent en l'ense­nya­ment del català i el francès als dos cos­tats dels Piri­neus, a base de cur­sos semi­pre­sen­ci­als i altres acti­vi­tats docents adreçades a estu­di­ants i pro­fes­si­o­nals. L'objec­tiu és afa­vo­rir la cir­cu­lació de pro­fes­si­o­nals per les comar­ques de tots dos cos­tats de la fron­tera i con­fi­gu­rar una oferta de for­mació que depassi els límits esta­tals.

Maçart i «teatre bicèfal»

R. E

A Maçanet de Cabrenys ja fa molt de temps que tenen fixats uns lligams estables amb els veïns del nord, a través d'un festival artístic. És el Maçart, una mostra estiuenca de diverses disciplines amb participació de creatius d'arreu de Catalunya. La voluntat transfronterera de Maçart es vol reforçar amb vista a les pròximes edicions, han anunciat els seus responsables.

En canvi, les relacions en les arts escèniques són un món per explorar, però es farà amb molts de recursos. El Canal de Salt / Girona i el Teatre de Perpinyà s'han aliat per engegar l'Escena Catalana Transfronterera, un projecte per produir espectacles i elaborar programacions conjuntes que, de partida, compta amb una important injecció econòmica de la UE (8,3 milions d'euros) i el compromís de les administracions. Aquests diners han de servir per condicionar instal·lacions d'assaig i representacions (a l'antiga Coma Cros, seu d'El Canal, i al futur edifici de l'Archipel de Perpinyà); confeccionar una programació que, entre altres objectius, afavoreixi la circulació de companyies i públic; produir espectacles i organitzar residències d'artistes i uns cicles de formació comuna. «El nostre objectiu és que Perpinyà i Salt / Girona es converteixin en la capital escènica bicèfala de l'euroregió del sud d'Europa», va dir el director d'El Canal, Salvador Sunyer, en la presentació del projecte, el març de l'any passat.

Pedagogia comuna a través del Segre

R. E

Amb el títol d'El Segre, un riu sense fronteres, s'ha elaborat una maleta pedagògica per als escolars de primària i de secundària de totes les escoles de la Cerdanya, independentment de la banda de la frontera on estiguin. L'objectiu d'aquest conjunt de recursos educatius és instaurar una comunicació entre l'Alta i la Baixa Cerdanya per mitjà del patrimoni cultural i natural vinculat al riu que travessa aquest territori; sensibilitzar els alumnes en el desenvolupament sostenible del seu entorn i en la gestió dels recursos que els correspondran en el futur, i molt especialment crear una identitat comuna a les dues Cerdanyes i reforçar els intercanvis. La idea va sorgir fa 5 anys d'un grup d'educadors de les dues Cerdanyes. En total són vuit maletes, dues per a secundària i sis per a primària i està previst crear una plana web que reculli els treballs i propostes. Els usuaris potencials són uns 4.000 alumnes, de l'Alta Cerdanya (30 escoles amb 1.500 alumnes i 2 instituts amb 760 alumnes) i de la Baixa Cerdanya (12 escoles amb 1.200 alumnes i 2 instituts amb 400 alumnes). El projecte ha estat elaborat per l'equip de treball de l'Associació Segre, formada per tècnics dels serveis educatius de la Cerdanya, l'Acadèmia de Montpeller, el Consell Comarcal de la Cerdanya, la Comunitat de Comunes, Prevenció MAIF i de l'associació francesa Els Infants del Planeta. Li donen suport el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, la UdG, el Consell Comarcal de la Cerdanya, la Comunitat de Comunes Pirineu-Cerdanya i el Consell General dels Pirineus Orientals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.