La frontera ja no és una barrera

Cada cop més institucions i entitats privades de tots dos costats dels Pirineus comparteixen projectes de tota mena

La recent apa­rició de tants lli­gams –cul­tu­rals, empre­sa­ri­als, asso­ci­a­tius, etc.– ve a ser un retorn al pas­sat, a quan les rela­ci­ons entre els muni­ci­pis dels dos cos­tats dels Piri­neus era molt fluïda. L'enfor­ti­ment de la fron­tera que va fer el règim fran­quista, que gai­rebé va imper­me­a­bi­lit­zar-la, va dei­xar els con­tac­tes for­mals en fets anecdòtics.

L'euro­dis­tricte

Aquesta regió (euro­dis­tricte) que s'està ges­tant té uns límits geogràfics simi­lars als de l'actual demar­cació de Girona i la Cata­lu­nya del Nord. És una àrea on viuen, apro­xi­ma­da­ment, 1,1 mili­ons d'habi­tants repar­tits en 453 muni­ci­pis, en què hi ha unes 200.000 ha agrícoles i més de 40.000 empre­ses, i on cada any es reben al vol­tant de set mili­ons de turis­tes. En l'àmbit ins­ti­tu­ci­o­nal, la ini­ci­a­tiva compta amb el suport de la Gene­ra­li­tat, la Dipu­tació de Girona i el Con­sell Gene­ral dels Piri­neus Ori­en­tals, entre altres. Els ajun­ta­ments de Pra­des de Con­flent, Girona i Figue­res hi estan repre­sen­tants a títol indi­vi­dual. Pre­ci­sa­ment, la capi­tal de l'Alt Empordà –que en l'àmbit geogràfica es troba pràcti­ca­ment al cen­tre de l'euro­dis­tricte– s'ha ofert per aco­llir-ne la seu, que esta­ria situ­ada a l'antiga bibli­o­teca o cen­tre cul­tu­ral Joa­quim Xirau.

Una altra eina política que està mini­mit­zant els efec­tes de la fron­tera és la Comu­ni­tat de Tre­ball dels Piri­neus (CTP), inte­grada per les comu­ni­tats autònomes i regi­ons dels dos estats veïns dels Piri­neus.

Una guia per ori­en­tar-se

Men­tre es bas­teix l'euro­dis­tricte en el ter­reny polític, admi­nis­tra­ci­ons públi­ques i par­ti­cu­lars ja s'estan espa­vi­lant per esta­blir lli­gams amb els veïns de l'altra banda dels Piri­neus, sovint apro­fi­tant els ajuts econòmics que con­ce­deix la UE a pro­jec­tes trans­fron­te­rers. Fins i tot, s'ha edi­tat una guia per ori­en­tar els interes­sats a esta­blir vin­cles d'aquest tipus i aju­dar-los a superar el labe­rint dels tràmits burocràtics, dife­rents als dos cos­tats de la fron­tera. És un lla­pis USB titu­lat Bases teòriques i pràcti­ques per a la coo­pe­ració de les asso­ci­a­ci­ons a l'Espai Català Trans­fron­te­rer, edi­tat en català i francès per la Gene­ra­li­tat i el Con­sell Gene­ral dels Piri­neus Ori­en­tals.

Pensant en la sortida de la crisi econòmica

R. E

La Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) disposa de 168 milions d'euros de fons europeus per gastar-se en projectes transfronterers els pròxims anys. En l'última reunió d'aquest organisme –feta el mes d'octubre a Montpeller–, es va demanar als estats espanyol i francès, així com a la UE, que es reforcin aquestes iniciatives, atès que poden ser una eina molt útil per ajudar què en aquesta zona se superi l'actual crisi econòmica. Al Pirineu català, entre els principals projectes en els quals intervindrà la CTP hi ha l'escorxador d'Ur, a la Cerdanya (vegeu informació en aquesta mateixa pàgina). Al sector de l'Albera i al cap de Creus, es posarà en marxa un projecte de prevenció d'incendis, amb un cost total d'1,2 milions i una ajuda europea de 788.789 euros. Indirectament, aquest projecte pretén també protegir la biodiversitat, el turisme i les activitats econòmiques, potenciant la vinya, la ramaderia i el turisme rural. Altres iniciatives de la CTP són el turisme transfronterer adaptat a persones amb disminucions –que disposa d'un pressupost de 620.000 euros–- i el desenvolupament de l'agricultura biològica –valorat en uns 2,7 milions–.

L'hospital pioner a Europa

R. E

A principis del 2011 entrarà en funcionament l'àrea d'urgències de l'hospital transfronterer de la Cerdanya, que s'està construint a Puigcerdà i que hauria d'estar del tot operatiu al 2012. Aquest centre sanitari oferirà assistència als veïns de la Cerdanya que depèn de l'Estat espanyol, la Cerdanya de l'Estat francès i el Capcir, i serà el primer de caràcter transfronterer de la Unió Europea. Amb una capacitat de 68 llits, es calcula que podrà atendre al voltant de 35.000 persones a l'any. Les noves instal·lacions ocuparan una superfície de 8.550 metres quadrats, i inclouran sis sales d'operacions i disset boxs a l'àrea d'urgències. La seva construcció, que va començar el gener de l'any passat, suposa una inversió de 32 milions d'euros, que paguen la Generalitat, l'administració francesa i la Unió Europea. El projecte s'integrarà en una única xarxa i coordinarà els centres assistencials ja existents de Puigcerdà, Er, la Guingueta d'Ix, Font-romeu, els Angles i Oceja. La coordinació dels sistemes sanitaris dels dos costats de la frontera és un dels principals reptes del projecte, ateses les diferències existents. Un exemple seria el sistema d'atenció primària, que al sud està molt integrat i al nord, no tant. Caldrà també harmonitzar els protocols, com ara el referit a l'internament psiquiàtric (al nord s'és molt estricte pel que fa a la intervenció d'un jutge) o la denominació dels medicaments. Un aspecte delicat com és la normativa legal referida a les operacions quirúrgiques ja s'ha concretat: es regiran per la legislació del sud. A efectes pràctics, això suposa que, si un pacient francès ha de reclamar danys i perjudicis, serà la jurisdicció catalana qui es faci càrrec del cas.

Un escorxador

R. E

Al municipi d'Ur, a la Cerdanya francesa, faran un escorxador que serà gestionat i donarà servei a tota la Cerdanya i al Capcir. El mes passat es va constituir l'associació que vetllarà per les instal·lacions, integrada per carnissers i ramaders i presidida de manera alternativa per ciutadans de tots dos estats. Aquest escorxador comarcal transfronterer, que té un cost de 3,6 milions d'euros i un ajut garantit d'1,2 milions del programa operatiu de cooperació territorial dels estats espanyol i francès, és una iniciativa del Consell de la Cerdanya i de la mancomunitat de municipis de la Cerdanya del nord.

Valls del Ter i del Tec

R. E

Els municipis de la vall de Camprodon, a més de Sant Joan de les Abadesses, participen en el projecte País d'Art i d'Història de les Valls Catalanes del Tec i del Ter, amb 29 municipis implicats de les dues bandes dels Pirineus. La iniciativa l'han presentat a l'Estat francès perquè li atorgui el distintiu que concedeix als territoris que construeixen un projecte cultural a partir del seu patrimoni natural, històric, arquitectònic i cultural. Amb aquest projecte, pretenen posar en valor el patrimoni natural –a la vall de Camprodon acaben d'aprovar la carta del paisatge–, històric i cultural que tenen i que comparteixen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.