Administracions

ELS PROTAGONISTES

Cassà vol marcar perfil propi des de la tradició

S’ha buscat la participació en la política municipal

L’acció de govern se centra en el pla de mobilitat i la promoció econòmica

Destaquen el canvi radical i l’aposta ferma amb festivals com ara Càntut

Què cal fer amb la plaça de la Coma? S’ha acordat amb els comerciants tancar-la al trànsit unes hores el diumenge al matí
Les AMPA de les dues escoles animen l’Ajuntament a assumir una gestió compartida als menjadors escolars

Música, suro i Gavar­res. Són els trets iden­ti­ta­ris de Cassà de la Selva , una vila que sobre­passa els 10.000 veïns (10.231 habi­tants segons dades de l’Ides­cat del 2017) i que en els últims anys busca mar­car per­fil propi a la comarca del Gironès. “Es res­pira més opti­misme i hi ha més par­ti­ci­pació en les acti­vi­tats que es rea­lit­zen”, des­taca Pere Bosch, pre­si­dent d’Amics de la Sar­dana des del gener de l’any pas­sat, enti­tat que orga­nitza un dels esde­ve­ni­ments més emblemàtics i tra­di­ci­o­nals de la festa major de Cassà: la Nit dels Músics. Bosch explica que com a asso­ci­ació han notat “molt el canvi de con­sis­tori” en el sen­tit d’una comu­ni­cació i relació molt flui­des, una política de “col·labo­ració” que els demana l’opinió i de cons­truir xarxa amb altres enti­tats cas­sa­nen­ques. Pere Bosch asse­nyala la figura del regi­dor de Cul­tura, Josep Fer­rer, com a artífex d’aquesta revi­ta­lit­zació cul­tu­ral de Cassà amb fes­ti­vals com ara el Càntut i les Nits a la Coma i una pro­gra­mació tea­tral esta­ble. Bosch diu que també hi ha afa­vo­rit la con­jun­tura econòmica, tot i que recorda que hi ha d’haver volun­tat, i no només diners, a empren­dre ini­ci­a­ti­ves. Sobre el canvi sig­ni­fi­ca­tiu en l’àmbit cul­tu­ral i la par­ti­ci­pació més activa dels cas­sa­nencs en les acti­vi­tats d’una vila amb gran riquesa en el tei­xit asso­ci­a­tiu, hi coin­ci­deix Àlex Font, de la junta de la comissió de Fes­tes.

La Fira del Tap vol pro­moure turísti­ca­ment, divul­gar el patri­moni surer i visi­bi­lit­zar la importància de la indústria surera a la vila. Acci­ons com ara la Fira del Tap han aju­dat, segons Joan Puig, el direc­tor gene­ral d’Oller i pre­si­dent de l’Asso­ci­ació d’Empre­sa­ris Surers (Aecork), “a pren­dre més consciència dins de la demar­cació de l’existència d’aquest sec­tor indus­trial i, sobre­tot, del que repre­senta en la pre­ser­vació del bosc”. Puig des­taca els esforços que fa Cassà, que des de sem­pre ha tin­gut un gran pes tant pel que fa a volum d’empre­ses com d’ocu­pació de tre­ba­lla­dors. Els empre­sa­ris surers dema­nen als polítics “raci­o­na­lit­zar entre Cassà i Pala­fru­gell, que pola­rit­zen el sec­tor, aquesta visi­bi­li­tat que ha de tenir la indústria suro­ta­pera a la demar­cació giro­nina”.

La millora de les ràtios, tot i que és fora les com­petències muni­ci­pals, és una de les deman­des de les asso­ci­a­ci­ons de famílies que, els últims anys, s’han mobi­lit­zat per acon­se­guir millo­res en les ins­tal·laci­ons, com és el cas de l’escola Puig d’Arques. El pre­si­dent de la seva AMPA, Quim Gubau, i la pre­si­denta d’AFA Escola Aldric, Eli­senda Franch, valo­ren posi­ti­va­ment l’esforç que s’ha fet a posar l’edu­cació al cen­tre del pro­jecte muni­ci­pal amb ini­ci­a­ti­ves com ara l’adhesió a la xarxa de pobles i ciu­tats edu­ca­do­res, l’ela­bo­ració d’un pla edu­ca­tiu, el pro­jecte de muni­cipi lec­tor i l’atenció als infants amb risc d’exclusió social. Pen­sen, però, que falta camí per fer en relació amb les beques en les extra­es­co­lars o reforçant acci­ons per fer una escola encara més inclu­siva. De man­can­ces, han posat sobre la taula la neces­si­tat d’un espai, tipus cen­tre cívic, bibli­o­teca o ludo­teca, que ser­veixi com a punt de tro­bada fami­liar. En relació amb la gestió dels men­ja­dors esco­lars, ani­men l’Ajun­ta­ment “a fer un pas enda­vant i assu­mir-ne una gestió directa amb la par­ti­ci­pació de les AMPA”.

El pre­si­dent de la UD Cassà, Miquel Clapés, també com­par­teix l’opinió d’altres enti­tats d’un “Ajun­ta­ment que escolta”. Clapés hi afe­geix que “s’ha pre­o­cu­pat de l’esport i hi ha inver­tit diners”. Recorda la tos­su­de­ria del con­sis­tori a solu­ci­o­nar les deficiències de la gespa nova del camp de fut­bol, que s’havia ins­tal·lat just fa tres anys.

El tan­ca­ment al trànsit de la plaça de la Coma és la patata calenta de l’equip de govern de Martí Vallès (ERC). L’alcalde explica que la ciu­ta­da­nia majo­ritària­ment els va fer arri­bar tan­car-la els diu­men­ges al matí i així no tenia afec­tació amb els comerços: “Escol­tant tot­hom vam con­cloure que l’hauríem de man­te­nir tan­cada qua­tre hores, de deu a dues els diu­men­ges al matí.” Jordi Tubert, pre­si­dent de la Unió de Boti­guers, des­taca que després d’un “any con­flic­tiu” i de mol­tes reu­ni­ons es mos­tra satis­fet de l’acord arri­bat per cinc anys, tot i que reco­neix que “s’ha ajor­nat el pro­blema cinc anys”. Recalca que con­ver­tir en zona de via­nants la plaça de la Coma i els car­rers adja­cents s’ha de repen­sar com un pro­jecte glo­bal, amb “pàrquing a prop, jocs infan­tils...” La Unió de Boti­guers asse­nyala també que el con­sis­tori ha escol­tat les peti­ci­ons del petit comerç i fruit d’aquesta entesa es posarà en marxa un pla de dina­mit­zació comer­cial d’un poble que, segons defi­neix Tubert, “ ha dei­xat de caure i comença a pujar”. La cam­pa­nya de pro­moció, que inclourà minuts de pàrquing gratuïts i car­tells a l’entrada, vol cap­tar com­pra­dors veïns. “Volem ser capi­tal comer­cial, de referència de la zona, dels pobles de Camp­llong, Llam­bi­lles, Riu­de­llots, Sant Andreu Salou”, va des­ta­car.

En les últi­mes elec­ci­ons, ERC va arra­bas­sar l’alcal­dia a CiU per només cinc vots: era el pri­mer cop que Martí Vallès es pre­sen­tava a l’alcal­dia, tot i que el 2007 i el 2011 havia for­mat part de la llista d’ERC. L’alcalde des­taca la par­ti­ci­pació ciu­ta­dana, la trans­parència i la comu­ni­cació com a eixos d’aquests tres anys. La par­ti­ci­pació ciu­ta­dana activa s’exem­pli­fica amb el pla estratègic Cassà del 2025 , en què els veïns i enti­tats han pogut dir quin poble de futur volen. El pres­su­post par­ti­ci­pa­tiu és una altra mos­tra. “ Ens hem asse­gut a par­lar amb sec­tors i enti­tats per dina­mit­zar-los... des del comerç, també s’han fet reu­ni­ons amb les enti­tats juve­nils, comerços, surers...”, explica amb relació al tarannà dia­lo­gant. Els rep­tes de futur són la pro­moció econòmica, amb la cre­ació per pri­mer cop d’un equip que ha ini­ciat una borsa de tre­ball, for­mació i con­ve­nis amb els muni­ci­pis veïns. D’aquí a poc enlles­ti­ran una base de dades del polígon indus­trial que els aju­darà a l’hora d’ofe­rir-lo a empre­ses que s’hi vul­guin implan­tar. De la pro­blemàtica dels apar­ca­ments, dins un pla de mobi­li­tat, es remet a diver­ses ampli­a­ci­ons de pla­ces públi­ques fetes durant la legis­la­tura i ara a la zona espor­tiva. Rigor pres­su­pos­tari i con­ti­nuar apli­cant mesu­res “d’alleu­ja­ment fis­cal amb relació a l’IBI” són altres com­pro­mi­sos.

El cap de l’opo­sició, Robert Mun­det (PDe­CAT), rei­vin­dica “l’esforç titànic” de reduir el deute quan eren en el govern amb un con­text molt dife­rent. Amb relació a acci­ons con­cre­tes, Mun­det és crític amb la com­pra de la finca Can Fri­gola: “ara era inne­ces­sari”, i recorda que hi ha altres equi­pa­ments que s’han d’aca­bar de polir, com ara el segon pis de Can Trin­xe­ria. Segons l’opo­sició la manca d’apar­ca­ment es podria resol­dre com­prant par­cel·les a un preu asse­qui­ble i no amb con­ve­nis amb par­ti­cu­lars. Per Mun­det el “comerç local està molt tocat” i no com­par­teix el tan­ca­ment al trànsit de la plaça de la Coma: “No té cap lògica tan­car-la al trànsit quan no s’hi fa cap acte i perds una vin­tena d’apar­ca­ments.” Entre els pro­jec­tes que pro­posa, hi ha can­viar l’entrada del poble i revi­far un polígon indus­trial, com els muni­ci­pis pròxims.

Martí Vallès
Alcalde de Cassà (ERC)
Metge de professió, va treballar 30 anys a l’hospital Trueta, on va ser el cap de la secció del servei de nefrologia. Vallès també va ser un dels impulsors, coordinadors i professors del grau de medicina a la UdG. El 2015 es va jubilar i va passar a dedicar-se exclusivament a l’alcaldia de Cassà. Es va presentar com a independent per la candidatura d’ERC.
Robert Mundet
Portaveu de PDeCAT
Llicenciat en filologia, és comercial de professió. Va substituir Enric Bagué com a cap de llista de CiU en les eleccions del 2015. Molt vinculat al teixit associatiu de Cassà, és militant de CDC. Sobre la diferència de només cinc vots el 2015, Mundet pensa que no es pot considerar una derrota i confia que l’oposició constructiva que ha fet li farà obtenir més suports.
Joan Puig
Director General d’Oller i president d’Aecork
El Grup Oller és tot un referent a escala mundial en la producció de taps de suro per a cava, xampany i vins escumosos. Les indústries sureres de Cassà produeixen cada any 1.200 milions de taps de suro, xifra que representa la meitat de la producció catalana. Destaca l’esforç que ha fet Cassà en la línia de promoció i de visibilitzar el sector.
Pere Bosch
President d’Amics de la Sardana
El Sereno en la Nit dels Músics és un dels moments àlgids de la festa major d’una vila que busca modernitzar la tradició. Iniciatives com ara Càntut i Solfejant són exemples del reviscolament cultural de Cassà. Recorde que si bé la conjuntura econòmica ara hi ajuda també hi ha d’haver voluntat, i no només diners, a emprendre iniciatives.
Núria Mitjavila
Cap d’agrupament del cau La Claca
Des del lleure i els joves, els caps del cau La Claca, Eduard Fusté i Núria Mitjavila, consideren imprescindible treballar amb xarxa amb altres entitats cassanenques i amb l’administració per poder crear projectes que interessin a la major part del poble. Detecten manca d’habitud dels veïns en una vida social i cultural que, diuen, s’ha revitalitzat.

Les frases

"En els darrers anys, amb accions com la Fira del Tap s'ha ajudat a prendre consciència a les comarques gironines de l'existència i tot el que representa aquest sector; un model industrial sostenible"
Joan Puig. Director General d’Oller ipresident d’AECORK

"L'ajuntament té bones intencions, sembla que anem per bon camí amb la posada en marxa del pla de dinamització comercial d'un poble que ha deixat  de caure i comença apujar"

Joan Tubert. President de la Unió de Botiguers

"Hem posat sobre la taula la mancança d'un espai públic municipal, tipus centre cívic, biblioteca infantil o ludoteca que sigu un espai de relació amb les famílies sense fer diferències per la condició social i econòmica"

Elisenda Franch i Quim Gubau. Presidenta AFA Escola Aldri i President AMPA Escola Puig d’Arques

"És un ajuntament que escolta i es preocupa per l'esport en la mesura que poden solucionen problemes. Ara ens falta espai perquè hem passat de 220 nanos a pràcticament 350 amb una aposta pel futbol femení. Hi ha el projecte a mig termini d'un camp de futbol 7"

Miquel Clapés. Presidenta UD Cassà de la Selva



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia