Medi ambient

L'abocador del Pinell podria rebre fins a 800 tones diàries de residus

Les empreses informen l'Ajuntament de les garanties tècniques del projecte

Les empre­ses Puig­fel SA, Pàndols SA i Sumi­nis­tros de Arci­llas SA van con­vo­car dime­cres els nou regi­dors del govern i de l'opo­sició del Pinell de Brai, per infor­mar-los de les garan­ties tècni­ques de la pro­pera reha­bi­li­tació de l'argi­lera amb les bales de rebuig dels eco­parcs. El pro­jecte, que té el suport de l'Ajun­ta­ment, segons el con­veni fir­mat a finals de novem­bre del 2008, havia estat con­ge­lat durant mesos, però ara s'ha reac­ti­vat. De fet, les empre­ses hau­rien comu­ni­cat a l'alcalde, el con­ver­gent Pere Martí, la seua intenció d'ini­ciar tots els tràmits per acon­se­guir els diver­sos per­mi­sos. En aquest sen­tit, l'Ajun­ta­ment ja va rebre durant el 2009 una pri­mera anu­a­li­tat de 58.000 euros, tot i que la decisió final sobre l'auto­rit­zació del nou abo­ca­dor dependrà exclu­si­va­ment de la Gene­ra­li­tat.

En con­cret, la pos­si­ble reha­bi­li­tació de la mina d'argila del Pinell de Brai amb bales dels eco­parcs ha pas­sat a deno­mi­nar-se pro­jecte Pansa. Així, el pro­jecte tècnic parla d'uti­lit­zar «resi­dus inerts» pro­ce­dents dels eco­parcs, tot i que el seu res­pon­sa­ble no va acla­rir als regi­dors si les bales plas­ti­fi­ca­des amb la fracció rebuig arri­ba­rien des de l'àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona. En qual­se­vol cas, el model a seguir al Pinell de Brai és la reha­bi­li­tació de la pedrera Elena a Cer­da­nyola del Vallès. A banda, l'engi­nyer va infor­mar el con­sis­tori del nom­bre de bas­ses que es cons­trui­ran per con­te­nir els lixi­vi­ats, així com de les cana­lit­za­ci­ons de les aigües plu­vi­als i dels mate­ri­als que s'uti­lit­za­ran per millo­rar la per­me­a­bi­li­tat dels ter­renys, que són una finca d'unes 55 hectàrees al cos­tat del riu Cana­le­tes. En aquest sen­tit, un altre dels aspec­tes que el tècnic va des­ta­car als regi­dors és que cada bala d'eco­parc que entri al futur abo­ca­dor del Pinell de Brai haurà de tenir, com a molt, un 7% de matèria orgànica, per reduir l'emissió de gasos con­ta­mi­nants i la pro­ducció de líquids nocius.

El doble que el dipòsit de Tivissa?

G.M.

El projecte Pansa per rehabilitar l'argilera del Pinell de Brai amb residus inerts preveu que aquest «dipòsit controlat de classe 2» puga arribar a contenir més de sis milions de tones de bales plastificades amb la fracció rebuig dels ecoparcs metropolitans. Això vol dir que el nou abocador de la Terra Alta, en cas d'autoritzar-se, tindria el doble de capacitat que el macroabocador de Tivissa, que va entrar en funcionament la tardor del 2004 amb una capacitat màxima de 3,5 milions de tones durant el seu període d'explotació, de 20 anys. En el cas de Tivissa, la Generalitat i l'empresa van acordar que no podrien entrar-hi més de 100.000 tones anuals, i que cada any només entrarien 30.000 tones de fora de les Terres de l'Ebre i el Priorat. El conveni del Pinell de Brai preveu que cada any arribin a l'argilera un màxim de 150.000 tones. L'Ajuntament cobraria dos euros per cada tona dipositada a l'argilera. El projecte preveu un màxim de 800 tones de bales diàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.