L'Espluga redefineix la seva fesomia

La creació de la Ruta dels Templers i Hospitalers, amb un cost de dos milions, té per objectiu recuperar el nucli històric com a espai visitable

Amb el 10% de la feina feta –museïtzació de la fas­sina, antiga des­til·leria d'alco­hol, i la pri­mera fase de soter­ra­ment de con­te­ni­dors al car­rer de Sant Miquel–, el muni­cipi de l'Espluga de Fran­colí, a la Conca de Bar­berà, afronta al mes de maig dos dels pro­jec­tes més des­ta­cats inclo­sos a dins el pla de millora inte­gral del nucli històric.

Actu­al­ment ja es tre­ba­lla en l'arran­ja­ment de la plaça i car­rer d'en Canós i estan a punt de començar les obres del pro­jecte d'urba­nit­zació i enjar­di­na­ment del Fre­gi­nal com a zona verda i habi­li­tació d'un espai inter­pre­ta­tiu del neolític de la cova de la Font Major, amb un pres­su­post de gai­rebé 700.00 euros. Aquesta actu­ació també té com a objec­tiu l'arran­ja­ment i equi­pa­ment, de manera ade­quada, dels ter­renys del turó perquè esde­vin­guin una zona verda muni­ci­pal que millori l'entorn, la qua­li­tat de vida dels veïns i com­ple­menti i llu­eixi l'espai patri­mo­nial entre el nucli antic i la cova. A més, tot i que a fora de l'àmbit de la llei de bar­ris, també es crearà un assen­ta­ment neolític expe­ri­men­tal en l'espai que hi ha a l'entrada de la cova de la Font Major.

Reforma de car­rers

En breu, també es posa­ran a lici­tació alguns pro­jec­tes de reno­vació de diver­sos ser­veis urbans a la part ori­en­tal del nucli històric i la reno­vació de la pavi­men­tació, recu­pe­ració d'edi­fi­cis i defi­nició de la Ruta dels Tem­plers i Hos­pi­ta­lers al nucli històric, que té un pres­su­post de dos mili­ons d'euros i esde­vindrà l'actu­ació més impor­tant al muni­cipi en l'àmbit de la llei de bar­ris. A més de la recu­pe­ració dels edi­fi­cis situ­ats als car­rers Cas­tell, 48, Peni­tents, 24, Tem­pla­ris, 7 i Mig, 68, i la reno­vació de la pavi­men­tació –en què es farà ser­vir el model de llam­bor­des i pedra que pre­sen­ten els car­rers de la Font i Major–, els car­rers que con­cre­ta­ment s'arran­ja­ran seran Aba­dia, Cas­tell, Cal­vari, Mig, Tem­plers, Bella­vista, Peni­tents, Amet­llers i Ponç Hug de Cer­vera. Pel que fa a la reno­vació dels ser­veis, es farà en més de 4.600 m², i la cre­ació de la ruta, que recor­rerà els car­rers antics de la zona del Capuig i el Cas­tell, inclourà un total de dinous punts d'atu­rada.

Tots dos pro­jec­tes supo­sen més del 50% de les actu­a­ci­ons pre­vis­tes, per la qual cosa el 2010/2011 es podria asso­lir apro­xi­ma­da­ment el 80% del total pre­vist a dins del pla de bar­ris. El desen­vo­lu­pa­ment per­metrà recu­pe­rar un espai que s'ha degra­dat amb els anys i fer visi­ble l'encant del cen­tre històric com a punt d'interès turístic.

La revi­ta­lit­zació del nucli antic, segons l'alcalde, David Rovira, ha estat l'objec­tiu fona­men­tal del man­dat actual i també de la legis­la­tura ante­rior. L'Ajun­ta­ment hi va creure, i va apos­tar per l'adqui­sició d'immo­bles al nucli antic. «La llei de bar­ris ens ha vin­gut com l'anell al dit i les actu­a­ci­ons pre­vis­tes inci­dei­xen de manera posi­tiva perquè recu­pe­ren un espai que té un prin­cipi de des­po­bla­ment.»

Enguany, s'ha obert la segona con­vo­catòria d'ajuts per l'ator­ga­ment de sub­ven­ci­ons per a la reha­bi­li­tació d'immo­bles. A la pri­mera, el 2009, segons Est­her Dobaño, tècnica de la llei de bar­ris, «s'hi van pre­sen­tar gai­rebé una tren­tena de sol·lici­tuds i es pre­veu que en les dues con­vo­catòries que hi haurà enguany s'acon­se­gueixi el mateix resul­tat». Pel que fa als ajuts dels comerços situ­ats a dins de la zona de la llei de bar­ris, alguns boti­guers opi­nen que són molt pocs els que s'hi poden aco­llir, ja que en aquests car­rers hi ha molt pocs comerços, excep­tu­ant la plaça de la Vila i la de l'Església. A més, es quei­xen que la inversió mínima sigui de 10.000 euros i que aquests només es puguin des­ti­nar a obres i que no inclo­guin altres temes com ara el canvi de mobi­li­ari i de maquinària.

ANUAR IMLAHI

«Ja hem fet un pas endavant»

C.G
La nova llei de barris té com a principal objectiu la recuperació del nucli antic. La creació de la ruta templera, en què pot beneficiar?
–«Evidentment, qualsevol reclam turístic és bo pel poble, fins ara tot estava centrat a les afores de la població, de manera que el turisme ni entrava a la vila. La creació de la ruta templera farà que hi hagi més moviment de persones a l'interior del poble».
–Des del punt de vista comercial, el nucli històric rehabilitat pot ser un pol d'atracció?
–«El problema principal és que no tenim cap eix comercial clarament definit, i això, agreujat amb el problema de l'aparcament, fa que aquest eix s'estigui desplaçant del centre de la vila cap al carrer Lluís Carulla i el Casal. Així doncs, creiem que aquest centre històric serà una activitat complementària. Desplaçar l'eix comercial cap al nucli antic serà difícil per un tema logístic».
–Troba adequades les actuacions per a la dinamització del comerç?
–«El nostre parer és que calen mesures més directes per a l'obertura de nous comerços, ja que totes les botigues que es tanquen no es tornen a obrir i ens estem quedant cada cop amb menys botigues, la qual cosa fa perdre valor afegit. La llei de barris és positiva, però caldran moltes més mesures per reactivar el comerç; ja hem fet un pas endavant».