Serveis

medi ambient

Acord per al tractament territorial dels residus

La Mancomunitat d'Incineració i el Consorci per a la Gestió dels Residus donen el primer pas en el futur dibuix dels serveis de l'àrea metropolitana del Camp de Tarragona

La Man­co­mu­ni­tat d'Inci­ne­ració, el Con­sorci de Resi­dus del Baix Camp i l'Agència de Resi­dus de Cata­lu­nya han acor­dat la gestió con­junta i inte­gral dels resi­dus de les comar­ques del Tar­ra­gonès, el Baix Camp, el Baix Penedès i l'Alt Camp. El con­veni de coo­pe­ració té com a objec­tiu l'espe­ci­a­lit­zació de les infra­es­truc­tu­res exis­tents a Bota­rell –planta de tri­atge i trac­ta­ment biològic– i Tar­ra­gona –valo­ració d'ener­gia per la com­bustió dels resi­dus–. D'aquesta espe­ci­a­lit­zació, se n'ha d'extreure una millor gestió dels resi­dus basada en el màxim apro­fi­ta­ment de tot el rebuig –recu­pe­ració, reci­clatge i valo­ració energètica– i, a la vegada, de les ins­tal·laci­ons. Sense un calen­dari pre­fi­xat, els tres orga­nis­mes públics pre­ve­uen l'entrada en fun­ci­o­na­ment del nou sis­tema de gestió en un ter­mini apro­xi­mat d'entre dos i tres anys. El con­veni el van sig­nar ahir l'alcalde de Tar­ra­gona i pre­si­dent de la man­co­mu­ni­tat, Josep Fèlix Balles­te­ros, i el pre­si­dent del con­sorci, Josep Mas­deu. Tots dos van coin­ci­dir a defi­nir l'acord d'històric en tant que repre­sen­tarà una visió con­junta del ser­vei, que obre les por­tes a altres vies de col·labo­ració si s'entén el Camp de Tar­ra­gona en un marc d'àrea metro­po­li­tana.

El con­veni marc de coo­pe­ració entre la man­co­mu­ni­tat i el con­sorci i l'Agència de Resi­dus defi­neix un model comú i un cir­cuit de flu­xos dels resi­dus com­ple­men­ta­ris i espe­ci­a­lit­zats que con­sis­tei­xen en la reco­llida selec­tiva, el com­pos­tatge de la fracció orgànica, el tri­atge de la resta, la inci­ne­ració del rebuig, la recu­pe­ració de pro­duc­tes i la recu­pe­ració energètica. És per aquest motiu que s'esta­blirà una espe­ci­a­lit­zació. En aquest cir­cuit, el rebuig de les qua­tre comar­ques tindrà com a pri­mer destí la planta de Bota­rell, on es farà el tri­atge de la fracció resta i el com­pos­tatge i, des d'aquesta, el rebuig s'enviarà a la planta d'inci­ne­ració, a Tar­ra­gona, que s'espe­ci­a­lit­zarà en la recu­pe­ració energètica per com­bustió del rebuig i reu­ti­lit­zació d'escòries i cen­dres. El paper de l'Agència de Resi­dus con­sis­tirà a garan­tir les inver­si­ons per fer-ho pos­si­ble en el pla pro­gra­mat fins el 2012.

El marc de coo­pe­ració que es va obrir ahir s'haurà de defi­nir en una nova orga­nit­zació societària dels dos orga­nis­mes públics. Ni Balles­te­ros ni Mas­deu van voler entrar en detalls, tot i que, con­vençuts del pas que feien, no des­car­ta­ven cap via de reor­ga­nit­zació de les dues soci­e­tats. També és cert que l'acord neix fruit de la pressió que ha exer­cit l'Agència de Resi­dus per encar­ri­lar la gestió con­junta dels resi­dus i opti­mit­zar les ins­tal·laci­ons exis­tents i, per altra banda, també ha tin­gut un pes en la presa de decisió la nor­ma­tiva euro­pea que regu­larà l'acti­vi­tat de plan­tes com ara la inci­ne­ra­dora que ges­ti­ona Sirusa.

Més enllà dels fac­tors que hagin pro­pi­ciat l'acord, els pre­si­dents de totes dues enti­tats con­ver­gien a asse­nya­lar que supo­sarà un aba­ra­ti­ment del trac­ta­ment de cada tona de residu i la mini­mit­zació de les dei­xa­lles que s'hau­ran de tras­lla­dar a abo­ca­dors.

Del cir­cuit, en que­den des­pen­ja­des les comar­ques de la Conca de Bar­berà, que ha resolt la gestió en l'àmbit del seu ter­ri­tori, i el Pri­o­rat, que tre­ba­lla el trac­ta­ment amb les comar­ques de l'Ebre.

MANCOMUNITAT

La Mancomunitat d'Incineració
de Residus del Camp de Tarragona la formen set municipis: Tarragona, Reus, Valls, Vila-seca, Salou, Cambrils i Constantí. És propietària de la planta, que gestiona Sirusa.

CONSORCI

La planta de Botarell
està gestionada pel Consorci per a la Gestió dels Residus Municipals del Baix Camp, que està integrada pel consell comarcal, l'Agència de Residus de Catalunya i els ajuntaments de la comarca.

La incineradora, al límit

Sirusa té llicència per tractar 180.000 tones de residus l'any. Va descartar el projecte d'una planta de triatge i amb l'anunci de l'acord tindria pendent la construcció d'un tercer forn.

Tecnologia capdavantera

Les instal·lacions del consorci, a Botarell, ja estan dimensionades per tractar els residus de les quatre comarques. La planta mecanicobiològica que es va instal·lar al 2009 estarà a ple funcionament en un mes. La infraestructura, en què es va invertir 42 milions d'euros, té una capacitat de 85.000 tones anuals, la qual cosa suposa ampliar en un 50% la capacitat de les instal·lacions. La planta tracta la fracció resta, és a dir, tot allò que no es recull de manera selectiva i permet obtenir matèria orgànica estabilitzada i, per tant, farà disminuir el nombre de rebuig a destinar als abocadors i incineradores.

Origen de les entitats

La Mancomunitat d'Incineració de Residus Urbans del Camp de Tarragona es va constituir el 1987 per gestionar la construcció i el finançament de la planta d'incineració, que va començar a funcionar el 1991. La planta l'explota l'empresa Sirusa, controlada al 60% per la mancomunitat, i el 40% restant, l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi d'Energia (IDAE), del Ministeri d'Indústria. Per la seva banda, el consorci va impulsar la planta de compostatge de la fracció orgànica, unes instal·lacions que van esdevenir pioneres i que van entrar en funcionament el 1997.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.