Medi ambient

La Muga i el Fluvià es van unir a l'Alt Empordà

El desbordament dels dos rius va inundar bona part de la comarca

L'aiguat es va endur ponts, va fer descarrilar el tren i va malmetre els conreus

Els aiguats del 18 i 19 d'octu­bre del 1940 van fer des­bor­dar la Muga i el Fluvià, que es van aca­bar unint i van inun­dar bona part de la comarca de l'Alt Empordà. Els danys van ser nom­bro­sos i les inun­da­ci­ons no només van fer malbé con­reus i edi­fi­cis, sinó que les for­tes riua­des es van endur alguns ponts. El cas més espec­ta­cu­lar és el del pont del Príncep de Figue­res, però l'aigua també va arros­se­gar el pont vell de Cas­telló d'Empúries, el de Bàscara i el de Vila­ma­nis­cle i el de Tor­ro­e­lla de Fluvià. L'aigua va obli­gar a tallar diver­ses car­re­te­res, entre les quals la de Figue­res a la Jon­quera, però també les vies entre Cas­telló i Roses, a l'entorn de Pera­lada i de Sant Pere Pes­ca­dor. També va fer inter­rom­pre la cir­cu­lació de trens.

Els dia­ris de l'època expli­quen que va afec­tar indústries i explo­ta­ci­ons agrícoles a Llançà, Sant Llo­renç de la Muga, Dar­nius, Caba­nes, Vila­ber­tran, Lladó i Llers, Rabós d'Empordà, Vila­ma­nis­cle i Vila­ma­co­lum, entre d'altres. I des­taca que la riuada va arros­se­gar dos cami­ons que van gosar tra­ves­sar el riu a Bàscara.

Parla també d'aquest feno­men el lli­bre Quan la Muga remuga, obra d'Anna Pou, Vicenta Martínez i Rosa Maria Mulet que va sor­gir de l'expo­sició Les muga­des a Cas­telló d'Empúries. Un record que hem de tenir pre­sent. Recorda que aquell aiguat és con­si­de­rat el més impor­tant del segle. I dóna algu­nes dades, com ara que la Muga va des­truir uns 266 metres de les motes de segu­re­tat del marge dret, i va cau­sar la des­trucció de 150 metres de la car­re­tera de Figue­res a Roses, i també que la vila de Cas­telló va que­dar amenaçada per la des­trucció d'aques­tes motes que la pro­te­gien. De fet, la cres­cuda de la Muga va pro­vo­car la des­trucció de part del pont vell i també una inter­venció poste­rior per evi­tar riua­des com la d'aquell any 1940.

Sor­tir de casa amb barca

Tot i que han pas­sat 70 anys d'aquests aiguats, les per­so­nes de més edat de la comarca encara els recor­den. Un veí de Cas­telló, per exem­ple, explica en una entre­vista feta per l'arxi­vera muni­ci­pal que el van haver de treure de casa seva amb barca i que va sor­tir per la fines­tra del pri­mer pis, men­tre la resta de família es res­guar­dava al teu­lat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.