Medi ambient

La contra

Bosses de pa ecològiques

Una empresa distribueix gratuïtament a 65 forns de la comarca bosses per posar-hi el pa fetes amb materials 100% ecològics on s'anuncien diverses firmes

Diuen que el progrés no ha d'estar renyit amb l'eco­lo­gia. Cot­xes elèctrics que no con­ta­mi­nen o edi­fi­cis moderns que fun­ci­o­nen amb ener­gia solar en són alguns exem­ples a gran escala. Però real­ment és amb els petits detalls del dia a dia –com ara el fet d'anar a com­prar el pa– com l'ésser humà pot con­tri­buir més direc­ta­ment a no gene­rar tants resi­dus ni tanta con­ta­mi­nació. Pre­ci­sa­ment, des del setem­bre hi ha al Maresme una ini­ci­a­tiva en aquest sen­tit. Es tracta de bos­ses per por­tar el pa il·lus­tra­des amb anun­cis. Les bos­ses són 100% ecològiques, ela­bo­ra­des amb cel·lulosa, impre­ses amb tinta a l'aigua i engan­xa­des amb coles sense poli­a­mi­des.

Mònica Rubio i Javier Franco són, res­pec­ti­va­ment, la gerent comer­cial i el gerent d'admi­nis­tració de la firma Publi­pan, l'empresa que dis­tri­bu­eix aques­tes bos­ses en l'àmbit inter­na­ci­o­nal. Tal com explica Franco, curi­o­sa­ment la idea de com­bi­nar publi­ci­tat i eco­lo­gia va sor­gir de dos estu­di­ants de Mataró. “Ells ho van paten­tar i ho van ven­dre”, comenta el gerent admi­nis­tra­tiu. Va ser lla­vors quan l'empresa, amb seu cen­tral a la Rioja, va començar a dis­tri­buir aquest suport a països com ara Ale­ma­nya, Por­tu­gal o el Bra­sil. De moment, des del punt de vista comar­cal la implan­tació d'aquest pro­ducte es redu­eix al Maresme cen­tral, en 65 fle­ques de pobla­ci­ons com ara Mataró, Dos­rius, Cabrera de Mar o Argen­tona, amb tira­des que tenen una mit­jana de 60.000 bos­ses men­su­als. Pel que fa als anun­cis, n'hi ha de dife­rents mides, i con­següent­ment de dife­rents preus, que oscil·len entre els 125 i els 3.500 euros, inclo­sos en tira­des de 30.000 bos­ses que poden con­te­nir un o diver­sos anun­cis. A més, tal com remarca Rubio, els anun­cis poden anar acom­pa­nyats en el suport de recep­tes de cuina, jocs o infor­mació nutri­ci­o­nal. Tal com des­taca la gerent comer­cial, un dels punts forts d'aquesta ini­ci­a­tiva és que “als forns no els costa diners”, i en va des­ta­car el bene­fici ecològic asse­gu­rant que “aques­tes bos­ses en un període de 100 dies es con­ver­tei­xen en com­post”. Pre­ci­sa­ment, en aquest sen­tit els res­pon­sa­bles de Publi­pan al Maresme es mar­quen com a fita arri­bara reti­rar del mer­cat més d'un milió de bos­ses de plàstic anu­al­ment només al Maresme cen­tral.

Tot i això, el camí no és fàcil, tal com reco­neix Franco. “A la gent li agrada la idea, però amb els temps que estem vivint qui més nota la crisi per anun­ciar-se són els petits comerços”. Amb tot, tant Rubio com Franco es mos­tren opti­mis­tes que el pro­jecte tiri enda­vant, i con­fien que el suport que té el seu pro­ducte de fir­mes com ara Seat, Nestlé o con­ser­ves Dani ser­veixi per tirar-lo enda­vant. “ L'objec­tiu és esten­dre la ini­ci­a­tiva per tota la comarca”, explica Franco, que con­fia ple­na­ment en l'eficàcia del seu pro­ducte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.