Torredembarra controlarà totes les piscines i solars per evitar una altra plaga de mosquits al municipi

El 2008 hi va haver errors en la fumigació i el CAP va atendre 757 casos de picades

El 2008, els veïns de Tor­re­dem­barra –espe­ci­al­ment els de les urba­nit­za­ci­ons més pro­pe­res a l'EIN Mun­ta­nyans, com ara Àmfo­res i Clarà– van patir les con­seqüències d'una plaga de mos­quits que va pro­vo­car que fins a 757 per­so­nes hagues­sin de ser ate­ses al cen­tre d'atenció primària (CAP), un 16,5% més que l'any ante­rior. Un dels punts més afec­tats va ser el CEIP L'Antina, que està situat també a prop de la zona humida i on els esco­lars fins i tot van haver d'abs­te­nir-se de sor­tir al pati per l'acu­mu­lació d'insec­tes. Aquests dies, la con­cen­tració de mos­quits al vol­tant del cen­tre esco­lar torna a ser nota­ble.

El Gepec ha ela­bo­rat un estudi sobre els trac­ta­ments fets durant el 2008, que es va pre­sen­tar diven­dres pas­sat. «Hem detec­tat que els trac­ta­ments duts a terme per una empresa con­trac­tada no s'han fet cor­rec­ta­ment», va asse­nya­lar el mem­bre de l'enti­tat Ramon Ferré. Segons el Gepec, les fumi­ga­ci­ons «no s'han fet ni amb la peri­o­di­ci­tat necessària ni s'han adap­tat al cicle dels mos­quits».

A causa d'aquesta situ­ació, l'agru­pació eco­lo­gista reco­mana que els trac­ta­ments pas­sin a ser ges­ti­o­nats per un ens públic, tal com ja es fa a les altres zones que con­cen­tren mos­quits a Cata­lu­nya, com ara el delta de l'Ebre.

De moment, el con­sis­tori sí que ha recla­mat una millora del ser­vei a l'empresa i, a més, plan­te­jarà un altre con­curs per adju­di­car el ser­vei que serà més exi­gent amb les con­di­ci­ons. A més, s'ha pre­vist crear dins de la bri­gada un grup que farà trac­ta­ments a les àrees del muni­cipi que no cobreix la con­ces­sionària. «Hem arri­bat a un acord amb els dife­rents càmpings perquè també facin les fumi­ga­ci­ons», va des­ta­car el regi­dor de Ser­veis, Juan Pérez.

Ara, la pri­o­ri­tat és evi­tar que les lar­ves arri­bin a desen­vo­lu­par-se, i, per tant, cal detec­tar els punts amb aigua estan­cada on aques­tes es poden dipo­si­tar. Amb aquest objec­tiu, el con­sis­tori està ela­bo­rant un cens de pis­ci­nes i solars o habi­tat­ges aban­do­nats, i farà un segui­ment de tot el procés a través d'una comissió de tre­ball for­mada per les regi­do­ries de Ser­veis, Medi Ambi­ent i Sani­tat.

L'Ajun­ta­ment també ha arri­bat a un acord amb la veïna Crei­xell per fer con­jun­ta­ment el trac­ta­ment a les zones limítro­fes entre tots dos muni­ci­pis.

Ratpenats com a afegit

No és una solució, però com a complement al tractament preventiu el Gepec va informar els veïns de Torredembarra, divendres passat, dels beneficis dels ratpenats. «Un sol ratpenat petit pot menjar fins a 400 mosquits en una nit», va explicar Ferré. Per contribuir a la implantació d'aquesta espècie, els ciutadans poden instal·lar a casa seva una caixa niu per a ratpenats, tot i que des del Gepec adverteixen que és difícil aconseguir que tingui inquilins. «Un 90% queden buides, i poden trigar fins a dos anys a instal·lar-s'hi», va dir Ferré.

La concentració de larves de mosca negra no és elevada, de moment

L.M

El Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i Montsià (Code) ha fet dos tractaments al riu Ebre aquest any contra la plaga de la mosca negra. Tot i que ja s'han detectat casos de picades d'aquest insecte, segons el Code, la concentració de larves no és elevada i tampoc hi ha gaire adults. L'últim tractament a l'Ebre amb el producte biològic BTI es va dur a terme fa un parell de setmanes i està previst que la setmana que ve es facin mostrejos per detectar la concentració de larves de mosca negra en els macròfits del riu. «El darrer tractament que vam fer es va endarrerir un parell de setmanes perquè el cabal del riu no era adequat», ha explicat el director tècnic del Code, Raül Escosa. En funció de la concentració de larves de mosca negra es programarà un altre tractament amb el producte BTI. D'altra banda, el desembassament del pantà de Flix que va tenir lloc dilluns també contribueix a minimitzar l'impacte de la plaga, ja que la riuada arrossega les algues, l'hàbitat de les larves.

Extensió de la plaga

Tècnics del Code van participar fa unes setmanes en una reunió al Camp de Tarragona convocada pel Departament de Salut davant l'extensió de la plaga de la mosca negra al Francolí. Amb tot, en aquest cas no s'ha encarregat al Code que assumeixi els treballs d'anàlisi i de tractament de les larves d'aquest insecte, com es va fer quan es va detectar la presència de mosca negra al Segre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.