Medi ambient

Ramats o fauna

Els ramaders del Pirineu protesten per la proliferació d'animals salvatges forans

S'hi van introduir amb fins cinegètics, però el declivi de la cacera ha fet que s'estenguin i arraconen les espècies autòctones, com ara l'isard

Al Piri­neu no tot és tan bucòlic com sem­bla a sim­ple vista. El males­tar dels rama­ders amb els vol­tors que ata­quen ramats és només una petita part d'un llarg con­flicte que man­te­nen pas­tors i fauna sil­ves­tre. Espe­ci­al­ment, la introduïda arti­fi­ci­al­ment per a la pràctica de la caça.

És el cas dels muflons, uns bovins introduïts a Andorra per a la cacera espor­tiva a mit­jan anys noranta. Els ani­mals van cre­uar la fron­tera per Tor i Alins i s'han anat este­nent pel Pallars Sobirà, on ja for­men una comu­ni­tat de mig miler d'exem­plars. Pro­te­git per les limi­ta­ci­ons de caça a Cata­lu­nya, aquest ani­mal avança en detri­ment de l'isard, amb qui com­pe­teix pels prats més bai­xos, i s'encreua amb les ove­lles dels pas­tors, pro­duint fills bords.

Un altre pro­blema és el que cau­sen les cabres assil­ves­tra­des: són les que van que­dar lliu­res quan, als anys sei­xanta, una gran quan­ti­tat de pas­tors van aban­do­nar l'acti­vi­tat. Es cal­cula que les actu­als són la desena gene­ració d'aquells antics ramats i els pas­tors els atri­bu­ei­xen la trans­missió de malal­ties –com ara la tuber­cu­losi i la bru­cel·losi– als ramats actu­als.

Les dai­nes i el cérvol africà, també introduïts per a la pràctica de la caça entre als anys 60 i 80, també pro­vo­quen males­tar als page­sos i pas­tors perquè men­gen l'herba dels prats dedi­cats als ramats. Les pri­me­res dai­nes es van intro­duir en un petit grup entre Sort i Lla­vorsí per a la caça, i una altra pare­lla, a Espot. Ara són uns 800 exem­plars i ja han arri­bat al Pallars Jussà, al terme de Torre de Cab­de­lla. Al ves­sant nord, el govern francès orga­nitza cace­res de dai­nes per atu­rar-ne la pro­li­fe­ració i acusa l'Estat espa­nyol d'haver introduït una espècie ali­ena.

El cas de la intro­ducció del cérvol africà està pro­vo­cant tro­ba­des amb exem­plars de cérvol cen­tre­eu­ro­peu, introduït per l'Estat francès al ves­sant nord.

L'alcalde de Sort i pre­si­dent de la comissió d'Agri­cul­tura, Rama­de­ria i Pesca del Par­la­ment, Agustí López, aposta per incre­men­tar els per­mi­sos de cacera per reduir i posar sota con­trol les espècies fora­nes que cau­sen pro­ble­mes als ramats, i fer-hi actuar també els agents rurals. López acusa el govern ante­rior d'haver limi­tat massa les cace­res, i asse­gura que el pro­blema no només afecta els pas­tors, sinó també les espècies autòcto­nes, com ara l'isard, el cabi­rol i el gall fer, així com la segu­re­tat del trànsit.

Però la demanda més polèmica és que s'aturi la rein­tro­ducció d'espècies des­a­pa­re­gu­des al Piri­neu, com ara el llop, l'ós bru i el vol­tor negre. Els eco­lo­gis­tes s'hi opo­sen i els rama­ders ho aplau­dei­xen.

Muflons

Introduïts des d'Andorra cap a mitjan anys noranta per a la caça. Al Pallars ara n'hi ha uns 400 exemplars. Els acusen d'encreuar-se amb les ovelles i transmetre'ls malalties.

Daines

Introduïts cap als any 60, actualment n'hi ha uns 800 exemplars al Pallars. Competeixen per les pastures dels ramats i arraconen els isards, que és l'espècie històrica del Pirineu català.

Cérvols africans

Introduïts als anys setanta per a la caça i procedents del sud de la Península, abunden ara a la serra de Boumort, competeixen per les pastures i se'ls atribueix accidents de trànsit.

Senglars

Proliferen per la baixada de l'activitat cinegètica. Sovint van en grup i segons els pastors són molt perjudicials per als prats, ja que no només mengen, sinó que erosionen la terra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.