Infraestructures

La inversió a l'L9 es redueix dos terços respecte al 2010

El govern només pressuposta 54 milions per al túnel i les estacions del tram pendent entre Zona Universitària i Sagrera

El volum d'obra que es pagarà per la concessió d'estacions doblarà la inversió pública directa

El nou govern de la Gene­ra­li­tat pre­veu inver­tir enguany en l'L9 de metro una ter­cera part del que va finançar direc­ta­ment del pres­su­post públic el 2010 l'ante­rior exe­cu­tiu. La reta­llada afecta sobre­tot el tram en cons­trucció entre Zona Uni­ver­sitària i Sagrera Meri­di­ana perquè el nou con­se­ller de Ter­ri­tori i Sos­te­ni­bi­li­tat, Lluís Reco­der, ha des­car­tat endeu­tar més les finan­ces públi­ques con­ce­dint l'obra a les cons­truc­to­res i això limita molt la capa­ci­tat inver­sora del govern en la situ­ació actual. Així, el pres­su­post del 2011 només pre­veu inver­tir 42 mili­ons en la cons­trucció del túnel i 11 en les esta­ci­ons d'aquest tram cen­tral. A aquests 54 mili­ons s'hi afe­gei­xen una par­tida de 43 mili­ons per a ascen­sors, esca­les, cen­tre de coman­da­ment i altres equi­pa­ments de tota la línia, així com 21 més per a l'aca­bat dels trams amb el túnel ja fet entre l'aero­port i Parc Logístic i entre Parc Logístic i Zona Uni­ver­sitària.

120 mili­ons a la línia

En total, són uns 120 mili­ons i mig d'euros que s'empor­tarà la línia en inversió directa quan l'any pas­sat se n'hi van inver­tir 395 després que l'ante­rior govern tri­par­tit ja va deci­dir durant l'any reta­llar-ne 250 per reduir el dèficit de la Gene­ra­li­tat –efec­ti­va­ment, l'ante­rior govern havia pres­su­pos­tat ini­ci­al­ment 645 mili­ons d'inversió a l'L9 pel 2010–. La con­tenció en aquesta obra faraònica és dràstica, tal com ja va avi­sar el con­se­ller Reco­der, i sem­bla evi­dent que amb una par­tida reduïda d'11 mili­ons que­da­ran afec­ta­des diver­ses esta­ci­ons noves del tram cen­tral, tot i que la par­tida inclosa en els pres­su­pos­tos no espe­ci­fica a qui­nes es des­ti­na­ran els diners pre­vis­tos. Infra­es­truc­tu­res Fer­roviàries de Cata­lu­nya (Ifer­cat) fa la inversió de l'L9, men­tre que Gisa inver­tirà 47 mili­ons en el paga­ment de la pro­lon­gació de l'L5 entre Horta i el Vall d'Hebron pel Car­mel. Altres par­ti­des d'inversió directa des­ta­ca­des són els 144 mili­ons que Gisa posarà al tram de túnel de Fer­ro­car­rils de la Gene­ra­li­tat (FGC) a Ter­rassa entre la UPC, Vall­pa­radís i Can Roca, i els 15 mili­ons i mig de la cons­trucció del car­ril bus-VAO per part de Tabasa a la C-58. Gisa també des­ti­narà 3 mili­ons a l'arqui­tec­tura de la nova estació d'Ernest Lluch, cons­truïda a l'L5 entre Coll­blanc i Pubi­lla Casas. Un pro­jecte sacri­fi­cat és la pro­lon­gació de l'L2 des de Sant Antoni fins a Montjuïc, que haurà d'espe­rar temps millors tenint en compte que ja és una obra que va con­ge­lar el con­se­ller Joa­quim Nadal.

La inversió total del Depar­ta­ment de Ter­ri­tori i Sos­te­ni­bi­li­tat en car­re­te­res i fer­ro­car­rils per enguany serà de 338 mili­ons.

11
milions d'euros
pressuposta el govern de la Generalitat en la construcció de les estacions del tram central.
42
milions d'euros
pressuposta el govern de la Generalitat en la construcció del túnel del tram central en obres.

841 milions finançats per via privada

El govern preveu finançar fora del pressupost públic el doble de diners en infraestructures: 841 milions en relació als 338 d'inversió directa. Per mitjà de la concessió al constructor, sistema conegut també com a peatge a l'ombra, així com del mètode alemany, aquest any es finançaran carreteres per valor de 442,5 milions i infraestructures ferroviàries per valor de 398,8 milions. Novament, l'L9 s'emporta la majoria de diners tenint en compte que la concessió de les estacions a les adjudicatàries durant 30 anys permetrà pagar fins a 246 milions d'obres als trams amb el túnel ja construït de l'aeroport a l'Hospitalet i del Polígon Pratenc a Zona Universitària, o en servei, de la Sagrera a Can Zam i Gorg. Pel peatge a l'ombra es continuen finançant l'Eix Transversal, el desdoblament de la C-17 de Vic i Ripoll i la C-15 i C-37 de Vilanova a Vilafranca, Igualada i Manresa. Pel mètode alemany de pagament aplaçat al final de l'obra es paguen part dels túnels de FGC de Terrassa i Sabadell i les prolongacions de l'L2 a Badalona, l'L5 al Carmel i els nous vestíbuls de l'L4 a Bogatell, Llacuna i Selva de Mar.

Inversió en educació alBaix Llobregat

Redacció

Els centres d'educació s'enduen bona part de les principals inversions al Baix Llobregat. La Generalitat destinarà més de 20 milions d'euros en la construcció de nous equipaments educatius. Per exemple, a Abrera es preveu una inversió de 1,9 milions per construir l'escola Francesc Platon; a Castelldefels es destinaran més de cinc milions en tres centres d'educació i a Sant Feliu la posada en marxa de l'escola Pau Vila costarà 2,3 milions. A Viladecans, la inversió de 2,5 milions es farà en un nou institut.

Les grans inversions en salut són més reduïdes. Cal destacar l'ampliació i reforma del centre d'atenció primària al Baix Llobregat –amb una inversió de 1,7 milions– i diferents partides per a obres al nou hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí. El pressupost també inclou diners per a treballs a la Colònia Sedó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.