Medi ambient

El corall vermell de la costa catalana estarà més protegit

D'ençà d'aquest estiu no es pot recollir a menys de 50 metres de profunditat

Diverses peticions i entitats de defensa del medi reclamaven mesures a favor d'aquesta espècie protegida

La sos­tracció del corall ver­mell al lito­ral nord-català serà més com­pli­cada a par­tir d'ara. La pesca queda auto­rit­zada entre els mesos de maig i setem­bre, però la nova regla­men­tació pre­fec­to­ral, apro­vada el mes de juny pas­sat, pro­hi­beix ara aquesta pesca a pro­fun­di­tats infe­ri­ors a cin­quanta metres. Aquesta pesca també queda pro­hi­bida en el perímetre de la reserva natu­ral de Cer­vera-Banyuls. Una de les prin­ci­pals carac­terísti­ques del corall ver­mell català és pre­ci­sa­ment que es troba molt a prop de la superfície, entre 15 i 50 metres de pro­fun­di­tat, cosa que el fa par­ti­cu­lar­ment vul­ne­ra­ble, i alhora atrac­tiu per als pes­ca­dors de corall.

El Con­sell Gene­ral, que ges­ti­ona la reserva marina i intervé en la pro­tecció del paratge Natura 2000 Posidònies de la costa de les Albe­res, ha emès aquesta set­mana un comu­ni­cat en què es feli­cita d'aquesta nova res­tricció, i recorda que Chris­tian Bour­quin havia inter­vin­gut en diver­ses oca­si­ons en aquest sen­tit.

Aquests últims anys diver­ses mobi­lit­za­ci­ons havien recla­mat una nova regla­men­tació per pro­te­gir el corall ver­mell de la costa nord-cata­lana. L'alerta va ser donada l'estiu del 2009 a Cer­vera, on els habi­tants de la població van poder seguir les actu­a­ci­ons d'un pes­ca­dor pro­fes­si­o­nal de corall ver­mell. A ini­ci­a­tiva d'una veïna, Sop­hie Cano­vas, es van començar a reco­llir sig­na­tu­res per opo­sar-se a aquesta pesca. A con­ti­nu­ació una altra petició va ser feta des de Banyuls de la Marenda per Mar­ga­rida Aro­les, que també va inter­pel·lar els res­pon­sa­bles polítics locals i esta­tals.

Final­ment, Joseph Travé, pre­si­dent del Comitè de Con­ser­vació de la Natura dels Piri­neus Ori­en­tals (CCN-PO), va ser qui va pre­pa­rar l'argu­men­tació científica entre­gada a les admi­nis­tra­ci­ons afec­ta­des, i que han jus­ti­fi­cat l'última res­tricció en la regla­men­tació pre­fec­to­ral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.