Administracions

barcelonès

Santa Coloma impedirà durant un any que s'obrin nous centres de culte

El govern colomenc i dos grups de l'oposició tiren endavant la moratòria de dotze mesos

L'Ajuntament reclama a la Generalitat 14,7 milions pendents

L'Ajun­ta­ment de Santa Coloma de Gra­me­net no auto­rit­zarà, durant un any, l'ober­tura de cap nou cen­tre de culte a la ciu­tat. Així ho va acor­dar ahir el ple muni­ci­pal, que va apro­var una moratòria de dotze mesos amb el vis­ti­plau de l'equip de govern (PSC, ICV-EUiA i CiU) i dos grups de l'opo­sició (PP i PxC). El pri­mer tinent d'alcalde, Esteve Ser­rano (PSC), va jus­ti­fi­car aquest parèntesi per la neces­si­tat d'obrir un debat i donar forma a la nor­ma­tiva urbanística del con­sis­tori en matèria de locals reli­gi­o­sos.

Unes hores abans de l'inici del ple, Ser­rano va voler dei­xar molt clar que si la moratòria arriba en aquests moments és perquè s'ha vol­gut fer coin­ci­dir expres­sa­ment amb la ine­xistència de demanda per part de les comu­ni­tats reli­gi­o­ses: “Actu­al­ment no hi ha a l'Ajun­ta­ment cap sol·lici­tud d'ober­tura d'un ora­tori”, va subrat­llar. La volun­tat del govern local és apro­fi­tar aquest període d'un any per ela­bo­rar de pas un mapa dels cen­tres de culte de la ciu­tat

L'Ajun­ta­ment de Santa Coloma no té entre mans cap petició d'ober­tura de cen­tre de culte, però sí que té una ubi­cació pen­dent de resol­dre. És el cas de la comu­ni­tat musul­mana que resa ens uns mòduls pre­fa­bri­cats del parc de Can Zam. Aquest emplaçament va ser el resul­tat del con­flicte que es va viure a la ciu­tat a finals del 2004, quan els veïns del barri del Sin­guerlín van rebut­jar amb mani­fes­ta­ci­ons diàries un ora­tori musulmà. La solució, ales­ho­res, va ser tras­lla­dar el cen­tre de culte als mòduls de Can Zam. Havia de ser una solució tem­po­ral, per només tres anys, però avui dia la comu­ni­tat musul­mana de Santa Coloma con­ti­nua resant a Can Zam i manté la situ­ació de pro­vi­si­o­na­li­tat.

D'altra banda, un altre punt des­ta­cat de l'ordre del dia d'ahir van ser el nome­na­ment de l'exre­gi­dor soci­a­lista Joan Car­les Mas com a asses­sor de l'Alcal­dia, res­pon­sa­bi­li­tat que no serà remu­ne­rada, tot i que, davant una pre­gunta de Gent de Gra­me­net, el govern no va acla­rir si cobrarà die­tes o dis­po­sarà de pri­vi­le­gis com ara una plaça de pàrquing. Gent de Gra­me­net també va cri­ti­car la immi­nent incor­po­ració com a direc­tor de Recur­sos Humans i Ser­veis d'Infor­mació de Néstor Cañete (regi­dor soci­a­lista dels Palla­re­sos, a la demar­cació de Tar­ra­gona), en con­si­de­rar que a Santa Coloma es pot tro­bar una per­sona perquè ocupi aquesta plaça

Retard en el paga­ment

El govern local, a més, va donar compte del dar­rer informe d'inter­venció i tre­so­re­ria, que indica que l'Ajun­ta­ment està tri­gant una mit­jana de 83,74 dies a abo­nar les fac­tu­res als proveïdors, quan la llei obliga a pagar-les en un màxim de 50 dies. El pri­mer tinent d'alcalde va aler­tar: “És impos­si­ble ajus­tar-nos al que fixa la llei si es manté la demora en el paga­ment dels diners que ens deuen altres admi­nis­tra­ci­ons.”

El deute que la Gene­ra­li­tat té amb l'Ajun­ta­ment de Sant Coloma, de 14,7 mili­ons ara però que en breu es dis­pa­rarà fins als 20 mili­ons, va moti­var una de les moci­ons pre­sen­ta­des ahir, aquest cop pel PSC i ICV-EUiA.

Més contundència amb la venda de vehicles al carrer

La sessió d'ahir també va servir per intentar posar fre a la venda il·legal de cotxes al carrer. El govern de Santa Coloma manté la prohibició d'estacionar vehicles a la via pública per vendre'ls o llogar-los, però obre la porta a la possibilitat que una grua municipal els retiri tan bon punt els detecti (fins ara el propietari rebia un avís i tenia un marge de 48 hores abans de ser sancionat). L'Ajuntament de Santa Coloma ha informat que ha detectat tres zones del municipi on prolifera aquesta pràctica: la rambla del Fondo, l'avinguda Santa Coloma a l'altura de Can Peixauet, i l'avinguda Francesc Macià amb Pallaresa.

També ha constatat que sovint es tracta d'un negoci organitzat, en mans d'unes quantes persones que cobren una comissió un cop efectuen la venda. En tot cas, la multa la rebrà la persona al nom de la qual estigui el vehicle, no pas l'intermediari. La mesura, inclosa en l'ordenança de circulació de vehicles i vianants, no va tenir el suport de l'oposició, que es va abstenir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.