Infraestructures

El corcó dels peatges

Uns 25.000 conductors han deixat de pagar alguna barrera d'Abertis des que es va iniciar fa dos mesos la campanya de protesta #novullpagar pel greuge de què és víctima Catalunya

La companyia ha perdut 180.000 euros

Uns 25.000 con­duc­tors cata­lans han par­ti­ci­pat fins avui en la cam­pa­nya d'impa­ga­ment als peat­ges de les auto­pis­tes d'Aber­tis en pro­testa pel greuge com­pa­ra­tiu que reben res­pecte dels con­duc­tors de la major part de l'Estat espa­nyol, que tenen, com a mínim, auto­vies gratuïtes alter­na­ti­ves als grans eixos de paga­ment.

Per aquesta acti­tud, la con­ces­sionària de la major part de peat­ges que hi ha al país ha per­dut 180.000 euros, un per­ju­dici que con­si­dera injust perquè recorda que el fet que els cata­lans siguin els ciu­ta­dans de l'Estat que han de pagar en més vies de gran capa­ci­tat no és res­pon­sa­bi­li­tat seva sinó d'un model de des­ple­ga­ment de les infra­es­truc­tu­res que han dis­se­nyat els governs espa­nyols i cata­lans. Fins ahir, Aber­tis ha comp­ta­bi­lit­zat 59.996 casos d'impa­ga­ment, un 0,21% del total de transac­ci­ons acu­mu­la­des des de l'inici de la cam­pa­nya.

Impa­ga­ments que se suc­ce­ei­xen a un ritme mitjà de 500 dia­ris i que arri­ben als 900 o mil casos durant els caps de set­mana. Com es pot obser­var a la gràfica adjunta, les pun­tes cor­res­po­nen als dies en què la cam­pa­nya ha fet una crida a la mobi­lit­zació –Pri­mer de Maig, 20 de maig o 26 de maig–, però també als dies 10 i 11 en què els con­duc­tors que s'adhe­rei­xen a la pro­testa van reac­ci­o­nar en calent a l'anunci del Ser­vei Català de Trànsit (SCT) que tra­mi­tava les pri­me­res 500 mul­tes a con­duc­tors.

L'empresa ja ha pre­sen­tat al SCT 45.776 denúncies i des­taca que hi ha més rein­ci­dents que nous con­duc­tors que s'afe­gei­xen a la pro­testa. Dels 25.000 con­duc­tors que hi han par­ti­ci­pat, uns 15.000 només s'han negat a pagar el peatge una vegada en aquests dos mesos de cam­pa­nya men­tre que 10.000 han repe­tit la pro­testa –de fet, se sap que un con­duc­tor ho ha fet 68 cops i 332 ho han fet més de deu vega­des, segons les dades faci­li­ta­des, en aquest cas, pel Ser­vei Català de Trànsit.

El direc­tor gene­ral d'Auto­pis­tes Espa­nya d'Aber­tis, Josep Lluís Giménez, reco­neix el greuge com­pa­ra­tiu dels con­duc­tors cata­lans però deixa clar que no entén l'acti­tud dels infrac­tors que no paguen sabent que entren en una via de paga­ment. Tot i que no han fet públi­ques les dades, asse­gu­ren que la cam­pa­nya ha per­dut pis­to­nada al juny.

LA FRASE

El problema del model espanyol l'ha de solucionar l'administració. Nosaltres no ho podem fer
Josep Lluís Giménez
director d'autopistes Espanya d'abertis

LA XIFRA

46
denúncies penals
ha presentat Abertis contra conductors que han publicat imatges de treballadors dels peatges.

Un benefici de 1.200 milions

Abertis donava ahir dades de negoci que pretenen desmentir el que qualifiquen de “mites econòmics al voltant de les concessions d'autopistes de Catalunya”. El grup ha invertit en la construcció de totes les autopistes catalanes des de l'inici 5.000 milions d'euros i mantenir-les en bon estat li ha costat 4.100 milions més. El benefici net d'aquesta explotació s'ha situat en un 13%, uns 1.200 milions, segons Giménez, molt lluny dels 9.000 que calculava la Declaració de Gelida fa una dècada o dels 15.000 que considerava en un estudi recent el Cercle Català de Negocis. De fet, l'any passat Abertis va guanyar 225 milions, un benefici net anual que Giménez explica que ha caigut de l'ordre d'un 15% respecte dels anys de bonança anteriors a la crisi. Però només el 2005 la concessionària en va guanyar 464, i el 2007 feia públic un benefici net de 682 milions. El manteniment d'un quilòmetre d'autopista, per exemple, a l'AP-7 costa 60.000 euros l'any, segons Abertis, que considera que una autopista no s'amortitza mai perquè s'hi ha de reinvertir de manera constant si es pretén que no es degradi. Giménez veu bé la proposta del RACC de desgravar fiscalment als conductors el pagament dels peatges sempre que sigui l'Estat el que assumeixi la bonificació perquè, recorda, la concessionària no pot discriminar els conductors estrangers respecte dels espanyols.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.