Medi ambient

Una costa massa enrajolada

Greenpeace xifra en un 40% la zona construïda del litoral gironí

És dels llocs menys destruïts pel ‘boom' immobiliari perquè els edificis ja hi eren abans

No hi ha cap poble gironí entre els pitjors i Cadaqués és entre els millors

Molta edi­fi­cació a pri­mera línia de costa i des de fa molts anys. L'informe Des­trucción a toda costa 2013 de Gre­en­pe­ace revela que la costa giro­nina és una de les més cons­truïdes de l'Estat i alhora una de les que menys “des­trucció” de costa han tin­gut durant el boom immo­bi­li­ari del 1987 al 2005. És a dir, que la majo­ria dels edi­fi­cis ja hi eren abans. Tot i això, cal des­ta­car que cap muni­cipi gironí és en la llista dels 25 pit­jors i, en canvi, sí que n'hi ha un en la llista dels deu millors, els més pro­te­gits: Cadaqués (Alt Empordà). També tenen men­ci­ons posi­ti­ves dos pobles més de l'Alt Empordà, Port de la Selva i Cas­telló d'Empúries, i un del Baix Empordà, Tor­ro­e­lla de Montgrí. En canvi, només un poble gironí surt en un rànquing nega­tiu: Cas­tell-Platja d'Aro (Baix Empordà).

Con­cre­ta­ment, l'estudi xifra la taxa de cons­trucció al lito­ral de Girona el 2005 en la franja dels pri­mers 500 metres en un 40%. Això la con­ver­teix en la setena demar­cació de l'Estat amb més costa edi­fi­cada, empa­tada amb Cas­telló i Cadis. Just al dar­rere queda Tar­ra­gona, amb un 39%. Per la seva banda, Bar­ce­lona és la demar­cació cata­lana amb més costa “des­truïda”, un 58%, i també és on més es va cons­truir entre el 1987 i el 2005: la superfície edi­fi­cada hi va créixer un 19%. En aquest rànquing sobre la “des­trucció” de la costa entre el 1987 i el 2005, que és l'eix de l'estudi de Gre­en­pe­ace, des­taca clara­ment la demar­cació de Girona en la ter­cera posició –només dar­rere de la Coru­nya i Meli­lla– dels que menys la van aug­men­tar. Així, l'aug­ment per­cen­tual de la superfície cons­truïda entre el 1987 i el 2005 a la costa giro­nina va ser només d'un 2% (la mit­jana esta­tal va ser d'un 23%). Lla­vors, tenint en compte la nota­ble taxa de superfície que estava cons­truïda el 2005 i el fluix de crei­xe­ment que hi havia hagut els anys ante­ri­ors, és clar que la gran majo­ria dels edi­fi­cis són ante­ri­ors al 1987.

Poble per poble

La prin­ci­pal nove­tat de l'estudi d'aquest any –que arriba a la tret­zena edició– és que és a escala muni­ci­pal. En l'àmbit gironí, des­taca el cas de Cadaqués, que és con­si­de­rat un dels millors pobles de costa de l'Estat. N'és la causa prin­ci­pal el fet que té un 73% de pro­tecció efec­tiva sobre la costa, el ter­cer per­cen­tatge més alt de l'Estat, només dar­rere de Níjar (Alme­ria), que en té un 100%, i Almonte (Huelva), que en té un 87%. Quant a pro­tecció, l'informe des­taca els casos de Tor­ro­e­lla de Montgrí, el Port de la Selva i Cas­telló d'Empúries.

Pel que fa al ves­sant nega­tiu, cap muni­cipi gironí surt en les llis­tes prin­ci­pals dels pit­jors pobles i dels que més han cons­truït entre el 1987 i el 2005. Només quan es fan diver­ses llis­tes per dife­ren­ciar entre mides dels muni­ci­pis surt Cas­tell-Platja d'Aro, que té el 83% de costa cons­truïda.

En la llista dels pit­jors, que inclou 25 muni­ci­pis i després en des­taca deu, hi ha dos pobles cata­lans: Cube­lles (Gar­raf), que a més se situa entre els deu pri­mers, i Tor­re­dem­barra (Tar­ra­gonès). N'hi ha molts del País Valencià –entre els deu pri­mers hi ha Orpesa (Plana Alta), Oliva (Safor) i Calp (Marina Alta), i entre els 25, Vinaròs (Baix Maes­trat), Sagunt (Camp de Mor­ve­dre), Cullera (Ribera Baixa), Tor­re­ve­lla (Baix Segura) i Pilar de la Fora­dada (Baix del Segura), i alguns de les Illes: Calvià (Mallorca occi­den­tal) i Sant Josep de sa Talaia (Eivissa) entre els deu pit­jors, i Sant Lluís (Menorca), entre els 25.

Pel que fa als vint pobles que més de pressa han des­truït la costa del 1987 al 2005, els Països Cata­lans aca­pa­ren tretze dels vint llocs. Repe­tei­xen de la llista dels pit­jors Cube­lles, Cullera, Oliva, Orpesa, Pilar de la Fora­dada, Sant Lluís i Tor­re­ve­lla. També hi figu­ren Sant Vicenç de Mon­talt (Maresme), Albo­raia (Horta Nord), Alcalà de Xivert (Baix Maes­trat), el Poble Nou de Beni­tat­xell (Mari­ana Alta), Bor­ri­ana (Plana Baixa) i For­men­tera.

Quant a la llista dels millors pobles, a més de Cadaqués, hi ha dos pobles del delta de l'Ebre –Del­te­bre (Baix Ebre) i Sant Car­les de la Ràpita (Montsià)– i Maó, de Menorca. No n'hi ha cap del País Valencià.

83
per cent
de construcció registra la costa de Castell-Platja d'Aro, l'únic poble gironí que surt en un rànquing negatiu.

LES XIFRES

73
per cent
de costa protegida té Cadaqués, que figura en la llista dels millors pobles de l'Estat en l'estudi de Greenpeace.

Les platges de la Costa Brava podrien recular 70 metres d'aquí al 2050

L. Artigas

L'informe de Greenpeace Destrucción a toda costa 2013 inclou un capítol dedicat als riscos que suposa la construcció a la costa i també s'hi assenyalen els canvis que podria produir l'augment del nivell mitjà del mar, com a conseqüència de l'escalfament global causat pel canvi climàtic. L'organització ecologista alerta del fort retrocés de platges que podria comportar i destaca el cas de la Costa Brava com un dels llocs en què serà “especialment significatiu”. Concretament, Greenpeace creu que hi haurà un retrocés generalitzat d'uns 15 metres en el conjunt del litoral de l'Estat l'any 2050, i que en el cas de la Costa Brava aquest retrocés podria arribar fins als 70 metres.

Un altre dels riscos de què alerta Greenpeace és que ha identificat al Mediterrani algunes zones i municipis amb especial risc d'inundació i, de les vuit zones que esmenta, tres són gironines: Empuriabrava, Santa Margarida i Marina Port d'Aro. L'organització ecologista assenyala que, en alguns casos, com el d'Empuriabrava i el de Santa Margarida, es tracta de zones que han estat amnistiades per la nova llei de costes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.