Aigua a granel

Els veïns del nucli de les Voltes, al terme de Riudecols, es proveeixen gràcies a dues mines

Els rebuts periòdics de l'aigua a les bústies dels habi­tat­ges de les Vol­tes, a Riu­de­cols, són difícils de tro­bar. Aquesta par­ti­cu­la­ri­tat, que cada vegada és menys usual amb l'extensió de l'aigua cor­rent, és deguda al fet que tots els domi­ci­lis es pro­ve­ei­xen gràcies a dues mines que hi ha al nucli i que són pro­pi­e­tat cadas­cuna d'elles d'una comu­ni­tat de regants, que s'encar­re­guen de ges­ti­o­nar aquest recurs i de garan­tir-ne el sub­mi­nis­tra­ment a la resta de veïns per tal que també es puguin auto­pro­veir. Segons expli­cava ahir el pre­si­dent de la comu­ni­tat d'una de les mines, a aquesta curi­o­si­tat s'hi afe­geix que, en gene­ral, la quan­ti­tat d'aigua de què pos­se­ei­xen els par­ti­cu­lars està bas­tant aco­tada: «Temps enrere, cada família va com­prar un nom­bre con­cret d'hores d'aigua de la mina i, actu­al­ment, aquest repar­ti­ment encara es manté vigent. Habi­tu­al­ment, al nucli hi resi­dei­xen al vol­tant d'una tret­zena de per­so­nes, i qui en dis­posa de més quan­ti­tat és un veí que pot con­su­mir fins a 51 hores a la set­mana. Paral·lela­ment, cal des­ta­car que d'un any per l'altre fem córrer sis hores la part del dia en què podem aga­far l'aigua amb l'objec­tiu que no sem­pre sigui la mateixa.» En el supòsit, però, que algun dels resi­dents en neces­siti més, ja hi entra en joc la qüestió de la soli­da­ri­tat de tal manera que un veí acabi dei­xant part de la que li cor­res­pon­dria a l'altre resi­dent amb l'objec­tiu d'aju­dar-lo o, d'altra banda, també hi ha la pos­si­bi­li­tat de com­prar hores d'aigua.

Els veïns con­sul­tats ahir també asse­gu­ra­ven que tot i trac­tar-se d'un sis­tema molt tra­di­ci­o­nal no hi veuen gaire incon­ve­ni­ents, sinó més aviat el con­trari: «L'aigua que ens arriba és boníssima i, en la majo­ria de casos, és de franc, excepte quan hem de fer repa­ra­ci­ons en alguna de les mines, ja que ales­ho­res sí que tots hi hem de con­tri­buir econòmica­ment.» Això, per exem­ple, és el que va pas­sar fa 2 anys, quan van fer front de manera con­junta als 9.000 euros que van supo­sar els tre­balls de neteja d'una de les mines, ja que estava molt tapada. En canvi, el que en certa manera sí que reco­nei­xen que els pot supo­sar un han­di­cap és que depe­nen de les pre­ci­pi­ta­ci­ons. En aquest sen­tit, comen­ten que fa tres mesos que no plou al nucli i si con­ti­nua així la situ­ació es podria com­pli­car l'any vinent, si bé ara per ara les mines van rajant gràcies a les pre­ci­pi­ta­ci­ons de mit­jan 2008.

Ante­ri­or­ment, però, es va posar sobre la taula un plan­te­ja­ment dife­rent per al sub­mi­nis­tra­ment. La pro­posta va ser edi­fi­car una urba­nit­zació, però el pro­jecte està atu­rat des de fa temps. Lli­gat a això, es va tenir en compte fer bai­xar l'aigua des de Riu­de­cols amb una cana­lit­zació pro­pera a l'N-420, però l'admi­nis­tració esta­tal com­pe­tent va decli­nar el permís.

Emplenar el dipòsit amb mànegues

Les mines són galeries subterrànies artificials on es recull l'aigua de la capa més superficial de la capa freàtica. En el cas del nucli de les Voltes (Baix Camp), hi ha dues mines d'aigua que pertanyen a comunitats de regants. Pel que fa a la manera com arriba aquest preuat recurs a les cases, aquest és diferent segons els veïns. Així, els propietaris de les mines disposen de conductes que van des del punt d'origen de l'aigua fins a dipòsits que hi ha a les seves propietats. La resta de veïns, a banda, tenen uns punts que estan situats al mig del carrer –el pas del rec– on connecten la mànega, que després fan arribar al seu domicili per poder omplir les cisternes o els dipòsits particulars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.