opinió. Exalcalde de Figueres pel PSC

Què passa a l'Empordà?

A l'Empordà ens trobem amb una societat civil sense ambició i amb poca visió de futur

Con­si­dero que enmig del debat obert sobre les obres de la C-31, atri­buir al con­se­ller Nadal una manca de sen­si­bi­li­tat en la pro­tecció del ter­ri­tori empor­danès és abso­lu­ta­ment injust. A Joa­quim Nadal se li poden cri­ti­car òbvi­a­ment aspec­tes de la seva gestió, però mai atri­buir-li una acció de des­trucció del pai­satge empor­danès quan ha estat el con­se­ller, al cap­da­vant del DPTOP, que més ha fet per la defensa i pro­tecció del pai­satge com a fac­tor iden­ti­tari de l'Empordà i actiu econòmic.

El con­se­ller Nadal impulsa l'apro­vació del pla direc­tor de l'Empordà, que pro­mou un crei­xe­ment raci­o­nal, orde­nat, sos­te­ni­ble, equi­li­brat i harmònic. Un pla que con­si­dera el 92,9% de la superfície total de l'Empordà com a sòl no urba­nit­za­ble i el 80,6% com a sòl no urba­nit­za­ble de pro­tecció espe­cial. Un pla que fa impos­si­bles els crei­xe­ments man­cats de con­tinuïtat amb les tra­mes pre­e­xis­tents. No obli­dem que el ter­ri­tori no el «trin­xen» les infra­es­truc­tu­res, el ter­ri­tori l'han «trin­xat» les urba­nit­za­ci­ons dis­per­ses i escam­pa­des arbitrària­ment i des­a­gre­ga­des dels nuclis.

D'altra banda, les pres­crip­ci­ons del pla direc­tor de l'Empordà no són pas un fet aïllat, sinó que tenen coherència amb les actu­a­ci­ons que el DPTOP ha impul­sat a l'Empordà per tal de reor­de­nar i pro­te­gir el ter­ri­tori. Així cal recor­dar les actu­a­ci­ons que varen per­me­tre pro­te­gir 9.541,21 hectàrees de sòl a pri­mera línia de costa de les comar­ques giro­ni­nes; els 15 sec­tors de sòl urba­nit­za­ble deli­mi­tat des­clas­si­fi­cats o amb els apro­fi­ta­ments reduïts a pri­mera línia de costa a l'Empordà, entre els quals hi ha Coma Morisca (Port­bou) i Cap Ras (Llançà). El total d'hectàrees pre­ser­va­des de sòl urba­nit­za­ble deli­mi­tat ha estat del 62,6% (de manera que les 153,1 ha que s'hau­rien pogut desen­vo­lu­par han que­dat reduïdes a 57,2). Altres actu­a­ci­ons des­ta­ca­des: pla direc­tor Serra de Rodes, com­pra de Torre Mor­nau, com­pra i ender­ro­ca­ment de Fluvià Nàutic, reducció de l'àmbit del polígon indus­trial de Roses per tal de garan­tir l'existència del cor­re­dor entre la serra de Rodes i els aigua­molls...

Amb un balanç així es pot qüesti­o­nar la sen­si­bi­li­tat del con­se­ller envers el pai­satge empor­danès aga­fant com a referència única­ment les obres a la C-31? Sin­ce­ra­ment crec que no. A més a més, con­si­dero que el pit­jor moment per jut­jar una obra és quan s'està fent. Coin­ci­deixo ple­na­ment amb el con­se­ller quan afirma que les infra­es­truc­tu­res han de ser una incrus­tació i no poden ser una emergència en el pai­satge. El temps, com sem­pre, donarà i traurà raons. Segu­ra­ment pas­sarà el mateix que amb la vari­ant de Sant Daniel; cri­ti­cada en el moment de les obres pel seu impacte i avui ple­na­ment inte­grada en el ter­ri­tori, i a la qual l'única crítica que es pot fer és que ha que­dat petita. I pre­ci­sa­ment, petita que­darà la car­re­tera que uneix el Baix i l'Alt Empordà, men­tre que des de la Bis­bal d'Empordà fins a Girona serà una car­re­tera des­do­blada.

Les infra­es­truc­tu­res de comu­ni­cació són un dels fac­tors clau de desen­vo­lu­pa­ment econòmic del ter­ri­tori. Un model o altre té efec­tes induïts en el futur social i econòmic de les comar­ques giro­ni­nes. Per aquest motiu no com­par­teixo amb el con­se­ller Nadal la seva con­cepció radial del ter­ri­tori. Dit en altres parau­les, fer de Girona el quilòmetre zero en l'àmbit de les comu­ni­ca­ci­ons, com demos­tren fets com ara l'eix trans­ver­sal fer­ro­vi­ari, pro­posta emblemàtica del PSC en infra­es­truc­tu­res en les elec­ci­ons al Par­la­ment de Cata­lu­nya del 2003, amb el traçat Lleida-Vic-Olot-Figue­res; s'acaba con­ver­tint després de pas­sar pel DPTOP, en el traçat Lleida-Vic-Girona. O com no con­si­de­rar dins les seves pri­o­ri­tats el des­do­bla­ment Besalú-Figue­res, men­tre pri­o­ritza el des­do­bla­ment Besalú-Banyo­les. Deci­si­ons, aques­tes, que mai han meres­cut cap res­posta de la soci­e­tat civil empor­da­nesa, mal­grat els seus efec­tes ter­ri­to­ri­als.

Què passa a l'Empordà? A l'Empordà ens tro­bem amb una soci­e­tat civil sense ambició i amb poca visió de futur, perquè en lloc de pre­pa­rar-se per als can­vis que com­por­ta­ran les noves infra­es­truc­tu­res, hi viu d'esque­nes, amb una gran indi­ferència, o s'hi oposa. Una acti­tud que en aques­tes dar­re­res dècades ha situat l'Empordà en una posició més perifèrica i ha con­tribuït al reforçament del cen­tra­lisme gironí.

La tendència a l'escep­ti­cisme i l'indi­vi­du­a­lisme d'un sec­tor de la soci­e­tat empor­da­nesa és un dels efec­tes dels can­vis soci­als i econòmics que es pro­du­ei­xen a la segona mei­tat del segle XX, sobre­tot a par­tir del boom turístic dels anys sei­xanta. Tot ple­gat és una con­seqüència del model de desen­vo­lu­pa­ment econòmic que ha expe­ri­men­tat l'Empordà al llarg dels dar­rers 50 anys. La crei­xent ter­ci­a­rit­zació de l'eco­no­mia empor­da­nesa, deri­vada del turisme i de la situ­ació fron­te­rera, dóna lloc a una estruc­tura econòmica poc empre­ne­dora i refractària a la inno­vació; per tant, con­ser­va­dora, on els bene­fi­cis s'han inver­tit en el sec­tor immo­bi­li­ari per obte­nir nous guanys ràpids i fàcils. Un model econòmic que relega la indústria a posi­ci­ons cada vegada més secundàries i amb una pèrdua de pes específic en la vida social i econòmica empor­da­nesa.

Si per una banda exis­teix la tendència a l'indi­vi­du­a­lisme i a la indi­ferència dels sec­tors més empre­ne­dors; per un altre cos­tat, pla­ta­for­mes que es tro­ben ins­tal·lades en un sec­tor mino­ri­tari de la soci­e­tat des de la defensa de la cul­tura del no solen obte­nir el suport de sec­tors econòmics que afron­ten els rep­tes del futur amb escep­ti­cisme i por dels can­vis.

El model radial en infra­es­truc­tu­res ha impe­rat en tots els governs des del res­ta­bli­ment de la Gene­ra­li­tat; men­tre que l'etapa del con­se­ller Nadal repre­senta un canvi qua­li­ta­tiu impor­tant en la pro­tecció i pre­ser­vació del pai­satge empor­danès, en línia amb el pen­sa­ment de Car­les Pi i Sunyer: «L'Empordà és un pai­satge huma­nit­zat i fet a la mesura humana», i de Pas­qual Mara­gall: «L'Empordà res­pectuós que creix però que domina el seu crei­xe­ment i que crea l'horitzó i el pai­satge que deci­deix que vol tenir. Aquest és l'Empordà que volem.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.