Articles

suport digital i reorientació del sistema educatiu

són necessaris per pal·liar la fractura escolar

L'escola que fa avançar

Cata­lu­nya neces­sita amb urgència reo­ri­en­tar el seu sis­tema edu­ca­tiu. No ens podem per­me­tre que al final de l'edu­cació bàsica, amb setze anys, hi hagi quasi un de cada tres joves que es des­pengi del procés d'esco­la­rit­zació. No ens ho podem per­me­tre des del punt de vista econòmic i, sobre­tot, des de la pers­pec­tiva humana i social.

Fa anys que ho diem i no ho acon­se­guim, pot­ser perquè no afron­tem amb decisió una de les prin­ci­pals arrels del pro­blema i el lloc on s'ini­cia la frac­tura esco­lar per a molts dels alum­nes: el procés de lec­to­es­crip­tura i de les bases del càlcul, tant des de l'àmbit de l'expressió lec­tora i de l'exe­cució matemàtica com, sobre­tot, de la com­prensió. Que­dar endar­re­rit, en els pri­mers cur­sos de primària, en els pro­ces­sos de com­prensió lec­tora i matemàtica sol com­por­tar un procés d'esco­la­rit­zació poste­rior on s'acu­mu­len gra­du­al­ment més i més pro­blemàtiques que, molt sovint, aca­ba­ran en la no acre­di­tació de l'ESO i, com a con­seqüència, en la impos­si­bi­li­tat d'acce­dir direc­ta­ment a l'edu­cació secundària posto­bli­gatòria.

Què podem fer, què hem de can­viar, perquè aquests alum­nes no vagin que­dant enrere en els dife­rents cur­sos en les eta­pes de primària i secundària? Com podem bas­tir una escola que faci avançar a tots els alum­nes, que impe­deixi que algú quedi enrere, atu­rat, acu­mu­lant retards en les com­petències bàsiques i, prin­ci­pal­ment, en els pro­ces­sos de com­prensió que li hau­rien d'obrir les por­tes als currículums de la majo­ria d'àrees en els cur­sos poste­ri­ors? Tots sabem que cada alumne té el seu estil i ritme d'apre­nen­tatge i, també, que l'escola té el seu, pau­tat, amb pocs mar­ges per enca­bir la gran quan­ti­tat de diver­si­tats en les moda­li­tats d'accés als apre­nen­tat­ges dels estu­di­ants. Aquest des­fa­sa­ment és el res­pon­sa­ble que el procés d'esco­la­rit­zació vagi dei­xant alum­nes endar­re­rits, quan no direc­ta­ment exclo­sos, del ritme cur­ri­cu­lar estàndard. I l'orga­nit­zació esco­lar, mal­grat els molts intents per donar res­pos­tes adap­ta­des a les diver­si­tats dels nois i noies, tam­poc acaba d'acon­se­guir recu­pe­rar la majo­ria dels que van que­dant enrere.

Aquesta cir­cumstància podia ser irre­ver­si­ble en el sis­tema esco­lar tra­di­ci­o­nal però avui, amb l'ajuda de la digi­ta­lit­zació de les nos­tres esco­les, això no hau­ria de ser així. Les meto­do­lo­gies d'indi­vi­du­a­lit­zació digi­tal de l'apre­nen­tatge poden pos­si­bi­li­tar una esco­la­rit­zació que s'adapti als dife­rents rit­mes d'apre­nen­tatge de cada estu­di­ant, que reforci els pro­ces­sos de com­prensió i que, a més, per­meti posar en marxa pro­gra­mes inten­sius de recu­pe­ració de tots els retards acu­mu­lats. Tot i així, l'ele­ment més impor­tant hau­ria de ser el canvi de pers­pec­tiva docent davant la nova funció de la ins­ti­tució esco­lar de garan­tir que tot­hom avanci i que quasi tot­hom, la immensa majo­ria, hi arribi i hi arribi bé, és a dir, amb les com­petències cog­ni­ti­ves ade­qua­des.

Però a banda d'apro­fi­tar de forma pedagògica­ment intel·ligent, per tant inno­va­dora, les tec­no­lo­gies de la infor­mació i la comu­ni­cació, l'escola en què tot­hom avança haurà de pri­o­rit­zar una ava­lu­ació del procés d'apre­nen­tatge de caràcter pre­ven­tiu, diagnòstic i reo­ri­en­ta­dor; caldrà que espongi el currículum per des­ta­car-ne el que és més essen­cial i insis­tir-hi sis­temàtica­ment (per exem­ple, la lec­tura com­pren­siva: tre­ba­llant-la cada dia i en totes les àrees); haurà d'ins­ti­tuir uns tutors que acom­pa­nyin estre­ta­ment el procés edu­ca­tiu de cada alumne en períodes llargs d'esco­la­rit­zació; caldrà que dis­tri­bu­eixi els espais i els hora­ris esco­lars de manera molt fle­xi­ble per pos­si­bi­li­tar dife­rents moda­li­tats de gestió de l'aula i, per sobre de tot, haurà de dis­po­sar dels millors pro­fes­si­o­nals, els més ben pre­pa­rats i els més moti­vats –els més ben selec­ci­o­nats doncs–, que siguin capaços d'exer­cir amb solvència el lide­ratge docent i ins­ti­tu­ci­o­nal que es reque­rirà en els nous esce­na­ris edu­ca­tius.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.