‘Anunnaki’, fantàstic dels 80
Joan Frank Charansonnet i Rubén Vílchez es basen en una llegenda sumèria per fer un film de terror ‘indie’
Segons la mitologia sumèria, els Anunnaki eren considerats déus extraterrestres, “els que van descendir del cel”, com recullen els textos antics. Es tractava d’una raça d’éssers poderosos, entre els quals hi havia una dualitat de caràcters: de bons i de malvats. Una llegenda que encara dona molt de joc –només cal fer una recerca a internet per veure les teories i mites que desperten– i ha servit de base perquè el tàndem format per Joan Frank Charansonnet (Pàtria, doctrina) i Rubén Vílchez n’hagin fet una pel·lícula de terror indie que vol ser un clar homenatge a la sèrie B dels vuitanta.
John Carpenter, Robert Rodriguez, Els Immortals, Jóvenes ocultos, però també la saga REC, són els primers referents que venen al cap quan es visiona el primer avançament d’aquest film escrit i codirigit pel realitzador i actor alt-empordanès, en un absolut canvi de registre, i que té previst estrenar-se a finals d’any. Un teaser que ofereix les primeres imatges inèdites del film, acompanyades pel potent tema What lies behind words del grup Morphium, que formarà part de la banda sonora original de la pel·lícula al costat de grups i compositors com Louis A. Moss i Bad Way. I aquí es nota la mà de Rubén Vilchez, més conegut per la seva faceta de músic a la desapareguda banda de hardcore Answer.
Produïda per la catalana Dejavu Films, Anunnaki. El origen és un film de gènere fantàstic de temàtica vampírica i extraterrestres en què l’acció i el terror donen peu a teories conspiratives. Protagonitzada per Julia Hernández, Mónica Corral, Dani Bernabé, Miquel Sitjar i el mateix Joan Frank Charansonnet, Anunnaki se centrarà en el retorn a la Terra d’un grup d’Anunnakis renegats al segle XIII, que són combatuts per cavallers templers i, més tard, en èpoques com el Renaixement. La pel·lícula, però focalitza bona part de l’acció en el present, on aquesta civilització sumèria intenta establir-se entre les elits governants. Tot comença quan una jove universitària i una model es veuen immerses en una autèntica guerra de poder entre dos clans d’éssers Anunnas que fa segles que lluiten des que els seus llinatges es van establir a Sumèria, fa 5.000 anys. Les famílies reptilianes d’Uruk i Kishar s’alimenten primordialment del sofriment dels humans i també de la seva sang.
Crítica subjacent
Segons els mateixos directors, Anunnaki és “un homenatge a aquells films que ens van oferir molts bons moments fa tres dècades”. També, però, destaquen que, rere les lluites d’espases, els trets amb armes de foc, les mossegades o les puntades de peu i arts marcials, hi ha una certa crítica social latent. “Directament o indirectament els Anunnaki poden ser perfectament els actuals banquers, empresaris o polítics que mouen els fils de les societats modernes del mal anomenat primer món.”