cultura

Les restes arqueològiques de les Terres de l'Ebre es conservaran al Museu del Montsià

La Generalitat crea en aquest equipament ampostí el tercer servei d'atenció als museus (SAM) de Catalunya

Àlex Farnós, direc­tor del Museu del Montsià, des­taca que, fins ara, els mate­ri­als des­co­berts en les exca­va­ci­ons arqueològiques dutes a terme a les Ter­res de l'Ebre es tro­ben escam­pats per diver­sos museus i cen­tres d'arque­o­lo­gia d'arreu de Cata­lu­nya. Ara, després que la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya ha deci­dit ator­gar al museu ampostí el ter­cer SAM (ser­vei d'atenció als museus) de Cata­lu­nya, el mate­rial arqueològic de les Ter­res de l'Ebre tindrà una seu clara. El Museu del Montsià con­ser­varà i posarà a dis­po­sició dels inves­ti­ga­dors les res­tes arqueològiques loca­lit­za­des a les comar­ques de la Ribera d'Ebre, la Terra Alta, el Baix Ebre i el Montsià. Actu­al­ment, el museu ampostí ja dis­posa de col·lec­ci­ons d'arque­o­lo­gia, etno­lo­gia i d'història natu­ral d'aques­tes comar­ques.

En l'informe ela­bo­rat per la direcció gene­ral del Patri­moni Cul­tu­ral de la Gene­ra­li­tat es reco­ma­nava que el SAM se situés al Museu del Montsià «perquè és l'únic orga­nisme que dis­posa de les con­di­ci­ons i de l'espai sufi­ci­ent per a la pres­tació d'aquest ser­vei, en ter­mes d'excel·lència i eficàcia». Àlex Farnós també afe­geix que pròxima­ment s'inau­gu­ra­ran les obres de reha­bi­li­tació del museu, que han permès tri­pli­car-ne la superfície útil, ja que ha pas­sat de tenir 1.000 m² a tenir-ne 3.000. En l'informe de la Gene­ra­li­tat també es valora el fet que l'equi­pa­ment ampostí «és un museu regis­trat amb una tra­jectòria sòlida de més de deu anys», que «dis­posa d'un pro­grama museològic que pre­veu l'emplaçament d'un SAM» i que el cen­tre «ja dis­posa d'espais des­ti­nats a sales de reserva d'arque­o­lo­gia i d'altres col·lec­ci­ons, labo­ra­to­ris, tallers, des­pat­xos, sales de docu­men­tació i sala de con­sulta». A més, el Museu del Montsià s'encar­rega de la gestió d'espais patri­mo­ni­als com ara el poblat ibèric de la Moleta del Remei (Alca­nar), el cen­tre d'inter­pre­tació de les bar­ra­ques del Delta (Sant Jaume d'Enveja), el cen­tre d'inter­pre­tació de la Serra del Montsià (Fre­gi­nals) i la vil·la romana i torre medi­e­val de la Car­rova (Amposta).

Altres fun­ci­ons

A banda d'aple­gar totes les res­tes arqueològiques i pale­on­tològiques, el museu ampostí tindrà, com a SAM, altres fun­ci­ons «supra­mu­ni­ci­pals», segons Farnós, com ara pro­por­ci­o­nar asses­so­ra­ment i suport tècnic als museus de les Ter­res de l'Ebre, coor­di­nar i fer la res­tau­ració de béns cul­tu­rals mobles, super­vi­sar els tras­llats de fons dels museus, coor­di­nar les expo­si­ci­ons iti­ne­rants i d'altres pro­gra­mes de difusió cul­tu­ral, i conèixer la situ­ació i les neces­si­tats dels museus del ter­ri­tori.

La història

El nucli ori­gi­nari del Museu del Montsià es troba en l'antic museu muni­ci­pal, creat el 1956 a par­tir de les tro­ba­lles arqueològiques de Fran­cesc Esteve i els seus col·labo­ra­dors, inte­grats en el Grup de Recer­ques Arqueològiques d'Amposta. L'actual Museu del Montsià es va cons­ti­tuir l'any 1983 per ini­ci­a­tiva del Depar­ta­ment de Cul­tura de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya i de l'Ajun­ta­ment d'Amposta, com un museu públic, comar­cal i plu­ri­dis­ci­pli­nari. Poste­ri­or­ment, el Con­sorci del Museu Comar­cal del Montsià, for­mat l'any 1993 pel Con­sell Comar­cal del Montsià i per l'Ajun­ta­ment d'Amposta, ha permès con­so­li­dar la seva vocació ter­ri­to­rial i poten­ciar la seva acció com a cen­tre ges­tor del patri­moni natu­ral i cul­tu­ral. Amb la cre­ació del SAM, s'amplien les fun­ci­ons del museu i aug­menta la seva importància en el ter­ri­tori.

D'altra banda, està pre­vist que la Gene­ra­li­tat també creï un SAM a les comar­ques del Camp de Tar­ra­gona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.