Art

TATXO BENET

PERIODISTA, EMPRESARI I COL·LECCIONISTA D’ART. HA OBERT EL MUSEU DE L’ART PROHIBIT, A BARCELONA

“Els atacs de censura contra l’art són ridículs a tot arreu”

“El nivell de tolerància de la gent quan surt del Museu de l’Art Prohibit és més alt”

“No hem tingut cap problema amb ningú. Crec que no passarà res. Aquí tothom ja sap el que s’hi trobarà”

NEGOCIS I CULTURA
Tatxo Benet es refugia aquests dies en l’èxit del Museu de l’Art Prohibit per esquivar el soroll mediàtic que hi ha al voltant de la multinacional audiovisual Mediapro, de la qual ara n’és l’home fort després de la polèmica sortida del seu soci Jaume Roures. Benet també és propietari de la llibreria Ona. A la fotografia que il·lustra l’entrevista, posa tot cofoi amb el cotxe decorat amb símbols franquistes, de Núria Güell i Levi Orta, que l’Ajuntament de Figueres va vetar que participés en un festival d’arts al carrer. El vehicle s’exhibeix en la meravellosa terrassa de la Casa Garriga Nogués, un edifici d’alt interès patrimonial que pertany a Liliana Godia i que va ser la seu de la seva pròpia col·lecció del 2007 al 2015.
No pot ser que el 1975 lluitéssim per la llibertat d’expressió i que després tolerem que passin determinades coses
L’autocensura en realitat és una censura. L’artista s’hi veu obligat perquè algú l’està pressionant
He tingut gestos amb el Museu de Lleida per intentar compensar el segrest de les obres que es van emportar a Sixena

L’empre­sari i peri­o­dista Tatxo Benet (Lleida, 1957) ha com­plert el seu somni: obrir un museu d’obres que han estat cen­su­ra­des en països de tot el món, Cata­lu­nya i Espa­nya inclo­sos. Li ha cos­tat més dis­se­nyar el mun­tatge expo­si­tiu (dos anys, pagant cada mes el llo­guer de la moder­nista Casa Gar­riga Nogués) que no pas cons­truir la col·lecció, for­mada per més de 200 peces (com­pra­des en un temps rècord de cinc anys). D’aques­tes, ara en fa lluir una qua­ran­tena. El Museu de l’Art Pro­hi­bit està a punt de cele­brar el seu pri­mer mes de vida. Força plena, pel que s’està veient.

Matí d’un dia fei­ner i el museu a ves­sar de visi­tants.
Estem rebent un munt de gent i alguns dies hem de pen­jar el car­tell d’afo­ra­ment com­plet i tot. La cosa està fun­ci­o­nant molt bé en el doble aspecte. Pri­mer, hem tin­gut un gran ressò en els mit­jans de comu­ni­cació. Al press clip­ping hi sur­ten idi­o­mes i països d’arreu. Ha sigut notícia a tot el món. I segon, sí, no ens podíem espe­rar que tan aviat tindríem tantíssim públic. Allò que diuen que a vega­des és una car­rera de fons..., doncs la sor­presa per a nosal­tres ha estat aquesta ràpida reper­cussió en la gent d’aquí, de Bar­ce­lona, i en visi­tants de fora.
Quins comen­ta­ris us fan?
La gent queda impac­tada, sobre­tot perquè no es podien ima­gi­nar que aques­tes obres hagues­sin estat cen­su­ra­des. També els sobta la quan­ti­tat i la diver­si­tat de casos. La rea­li­tat és que hi ha cen­sura a tot el món, per motius reli­gi­o­sos, polítics, sexu­als, però de molta altra mena, i sobre obres que tenen un alt valor cul­tu­ral.
Alguns ofe­sos?
No hem tin­gut cap pro­blema amb ningú. La meva teo­ria és que una cosa és veure aques­tes obres indi­vi­du­al­ment i l’altra en con­junt, ja que pot­ser n’hi ha una que t’ofèn però la del cos­tat no, i això et fa refle­xi­o­nar si algú a qui sí que l’ofèn té dret a dema­nar que no es vegi i si tu tens dret a dema­nar que no es vegi la que a tu t’ofèn. Vull dir que les obres s’aca­ben com­pen­sant les unes amb les altres i el nivell de tolerància de la gent quan acaba la visita és més alt, perquè s’ado­nen –crec jo, tot i que pot­ser soc massa benin­ten­ci­o­nat– que ningú pot fixar el cànon del que és accep­ta­ble. Al catàleg hi ha un jutge que diu que el que per a uns és obscè per a altres és lírica.
Per pre­caució, heu extre­mat les mesu­res de segu­re­tat?
No. Fa de mal dir perquè pot­ser dones idees a algú... Però jo crec que no pas­sarà res. Perquè, com t’he dit, una cosa és que vagis a un museu i sense espe­rar-ho et topis amb una obra amb aquest tipus de con­tin­gut dur, i l’altra, venir aquí, on la gent ja sap el que s’hi tro­barà.
És curiós que en el seu moment fos­sin objecte de tant rebom­bori i ara no.
Ara es faria el ridícul si passés. Que, si t’he de ser sin­cer, jo tots els atacs de cen­sura con­tra l’art els trobo bas­tant ridículs. Els de tot arreu ho són. Bé, no dic que no pugui tor­nar a pas­sar ara i aquí, però, insis­teixo, no n’expo­sem una de sola, d’obra con­tro­ver­tida, i ningú pot dir: “Només es fiquen amb aquests.” No, ens fiquem amb tot­hom.
A vostè, per­so­nal­ment, per manera de ser, ide­o­lo­gia, cre­en­ces..., n’hi ha alguna, d’obra, que l’inco­modi?
Jo les obres les he com­prat una a una. He vol­gut conèixer-les i saber què els ha pas­sat. M’ha fet feliç poder-les tenir perquè les bus­cava. O tro­bava les que m’interes­sa­ven. Aquesta és la meva relació amb les peces. N’hi deu haver que agra­den més o menys a la gent, però per mi són obres que han estat injus­ta­ment acu­sa­des, agre­di­des..., el que sigui, i que aquí els donem un espai perquè es puguin veure. Vaig ser peri­o­dista molt actiu durant molts anys, des d’abans de la mort de Franco. En aque­lla època, la lli­ber­tat d’expressió era una cosa que els peri­o­dis­tes teníem molt arre­lada. Fèiem mani­fes­ta­ci­ons, cada dia escri­vies i cor­ries el perill que et vingués un jutge del TOP (Tri­bu­nal d’Ordre Públic) a dir-te no sé què... Jo mateix vaig haver d’anar a decla­rar davant de la Guàrdia Civil perquè vaig publi­car un arti­cle sobre un tinent coro­nel. Al cap­da­vall sem­pre estàvem inten­tant eixam­plar els límits de la lli­ber­tat d’expressió. No pot ser que lluitéssim per això l’any 1975 i que després tole­rem que pas­sin deter­mi­na­des coses. L’artista deci­deix com fa la seva obra i quins són els seus límits, i punt final. A tu aque­lla obra et pot aca­bar dient molt o pot no dir-te res, però el que no pots dema­nar és que no s’ense­nyi a ningú més que a tu, que ja l’has vist.
I per què es tole­ren avui aques­tes agres­si­ons con­tra l’art? Penso, per exem­ple, dins del nos­tre con­text, en l’escul­tura del rei emèrit sodo­mit­zat que va cen­su­rar el Macba. Va pro­vo­car molt enre­nou en el sec­tor, però cap gran pro­testa ciu­ta­dana.
No, avui segu­ra­ment no hi ha la mateixa mobi­lit­zació que va pro­vo­car la cen­sura de La Torna d’Els Joglars quan ja estàvem en una supo­sada democràcia. Jo crec que ara la soci­e­tat té una espècie de relació d’amor i odi amb la lli­ber­tat d’expressió. Tot­hom et dirà que està a favor de la lli­ber­tat d’expressió, però quan es pro­du­eix un cas de cen­sura es ten­deix a fer una ava­lu­ació de l’obra: “Home, és clar, pot­ser s’han pas­sat.” I al final la polèmica dura qua­tre dies i pro­cura tapar-se. Aquesta és la raó per la qual el Museu de l’Art Pro­hi­bit és únic al món, perquè a ningú li ha interes­sat mai col·lec­ci­o­nar obres cen­su­ra­des. Perquè, sí, pro­cla­mem clara­ment que estem a favor de la lli­ber­tat d’expressió i en con­tra de la cen­sura, però després en cada cas con­cret cadascú té la seva opinió i surt allò de “Jo, amb aquesta obra tan des­a­gra­da­ble, tan explícita sexu­al­ment..., no vull que m’hi bar­re­gin”. Però és que quan par­lem de la lli­ber­tat d’expressió estem par­lant fins i tot de la lli­ber­tat d’ofen­dre, tal com diu Sal­man Rush­die.
Aquest girar full ràpida­ment en les con­trovèrsies és el que va suc­ceir a la fira Arco amb la ins­tal·lació ‘Pre­sos polítics a l’Espa­nya con­tem­porània’, de San­ti­ago Sierra.
Només hi va haver un artista que en senyal de pro­testa es va empor­tar les seves peces, el català Pere Llo­bera. Va ser l’únic que va tenir la dig­ni­tat de dir: “Escolta, jo aquí no m’hi quedo.” Els altres fins i tot es van empre­nyar perquè ho van veure com una ingerència en el negoci que fan durant aquells qua­tre dies. “És que només es parla d’aquesta obra”, deien, moles­tos. Es van enfa­dar amb mi fins i tot per haver-la com­prat. Això també els passa als artis­tes, que fan una obra que sense que ho pogues­sin pre­veure pro­voca escàndol, se l’empor­ten i s’ado­nen que cada vegada que la tor­nen a ense­nyar totes les seves altres obres es con­ver­tei­xen en invi­si­bles. Total, que la desen a l’estudi i pro­cu­ren obli­dar-se’n. D’aques­tes n’he com­prat unes quan­tes. “Per­fecte, endú-te-la. Me l’estimo molt però no la puc treure: si l’exposo, ja sé que l’endemà tota la premsa només par­larà d’això”, em va con­fes­sar la Ines Dou­jak, l’autora de l’escul­tura del rei emèrit.
Si d’entre els pre­sos polítics que va esco­llir Sierra no n’hi hagués hagut cap del procés català, creu que l’obra hau­ria aixe­cat tanta pol­se­guera?
No, segu­ra­ment no. No, no, no... El que més pre­o­cupa a Espa­nya és la uni­tat d’Espa­nya.
Li va por­tar pro­ble­mes per­so­nals o pro­fes­si­o­nals, el fet de com­prar-la?
No. A les xar­xes em van dir de tot, però les xar­xes no són la vida, que és el que molta gent con­fon. T’insul­ten vint i sem­bla que t’hagi insul­tat mitja Espa­nya. La gent que em coneix accepta com penso i com soc. I saben que tam­poc ho vaig fer expres­sa­ment. Jo vaig com­prar l’obra abans que la cen­su­res­sin!
La va fer vol­tar arreu i ara la té dipo­si­tada al Museu de Lleida. Ha tin­gut diver­sos ges­tos de soli­da­ri­tat amb el museu de la seva ciu­tat arran del con­flicte amb Aragó.
Tot ho he fet per inten­tar com­pen­sar el segrest de les obres del Museu de Lleida que es van empor­tar a Sixena. Sé el sen­ti­ment ter­ri­ble que va sen­tir la gent de Lleida, i poc després de l’1 d’octu­bre, que a Lleida també va ser molt dramàtic. Que de sobte, apro­fi­tant el 155, entrés la Guàrdia Civil al museu, talles­sin els car­rers amb un dis­po­si­tiu pràcti­ca­ment de guerra, va pro­vo­car que la gent se sentís molt agre­dida. Per a la ciu­tat de Lleida va ser molt dolorós. M’ha que­dat gra­vada, quan van mar­xar els fur­gons car­re­gats amb les obres, una veu enmig del silenci sepul­cral als car­rers: “Poca­ver­go­nyes!” Se’m posa la pell de gallina. Total que amb l’equip del museu vam pen­sar què podíem fer per donar-li un impuls. Vaig com­prar una obra pro­ce­dent d’una església de la Franja, per la qual Aragó no tenia cap interès, i la vaig dipo­si­tar al Museu de Lleida.
Tor­nem al Museu de l’Art Pro­hi­bit. Vostè se’n posa, de límits, en les com­pres?
No tinc cap bar­rera men­tal. L’únic límit és que l’obra no tin­gui un preu pro­hi­bi­tiu i que esti­gui dis­po­ni­ble. N’hi ha mol­tes que no ho estan, perquè els artis­tes o els seus pro­pi­e­ta­ris no les volen ven­dre. A mi m’hau­ria encan­tat com­prar, i ho vaig inten­tar, el famós plàtan de Mau­ri­cio Cat­te­lan que un dia un estu­di­ant coreà es va crus­pir, i per tant és un acte de cen­sura. Només n’hi ha tres i cap dels tres està a la venda.
Els artis­tes li ofe­rei­xen obres?
Més els gale­ris­tes. Inclús hi ha gale­ris­tes que me n’han rega­lat. El Car­les Taché em va rega­lar una obra del Jordi Benito, una àguila reial dis­se­cada que en una fira d’Arco la Guàrdia Civil es va empor­tar per ordre de l’Icona. Miquel Bar­celó també ens ha cedit una obra [un car­tell que va dis­se­nyar per a Roland Gar­ros i que els orga­nit­za­dors del tor­neig li van rebut­jar]. “És per­fecte per al teu museu!”, em va dir. I, uns dies abans que obríssim el museu, el Jordi Cui­xart ens va cedir la ceràmica que va fer a la presó con­jun­ta­ment amb Ai Weiwei. Algun dia l’ense­nya­rem.
És l’última obra que s’ha incor­po­rat al fons?
No, l’última és de Paul McCarthy. Li van encar­re­gar un arbre de Nadal per a la plaça Vendôme de París. Va triar un objecte infla­ble verd enorme de for­mes sexu­als. L’hi van pun­xar. He com­prat una obra seva de natu­ra­lesa simi­lar però més petita.
Els col·lec­ci­o­nis­tes res­po­nen nor­mal­ment a uns impul­sos emo­ci­o­nals: com­pren el que estètica­ment els atrau. El seu cas és dife­rent perquè ha creat una col·lecció d’una manera molt cere­bral.
No totes, però a mi hi ha obres de la meva col·lecció que m’entu­si­as­men. Silence rouge et blue [una ins­tal·lació de 30 cati­fes de pregària islàmica i de 30 parells de saba­tes d’agu­lla], de Zou­likha Bouab­de­llah, em sem­bla mera­ve­llosa, i és de fet la pri­mera que vaig com­prar amb la consciència que con­ti­nu­a­ria bus­cant més obres cen­su­ra­des. Algu­nes amb un gran valor artístic i altres menys. Però és que el que importa, de totes, és que tenen una història molt potent al dar­rere.
Bé, això també fa que en aquest museu, a diferència dels altres, con­vis­quin artis­tes de pri­mer nivell i altres de con­si­de­ració menor.
Els pre­sos de Guantánamo serien pos­si­ble­ment el cas més clar: segu­ra­ment mai seran en cap museu del món, només en el d’aquí. I aquí estan al cos­tat de Goya i d’Andy War­hol. Però, és clar, la seva història és tan forta que com­mou.
Una altra mes­cla que admet molts mati­sos: la cen­sura i l’auto­cen­sura.
Jo en l’auto­cen­sura no hi crec tant. L’auto­cen­sura en rea­li­tat és una cen­sura. L’artista no s’auto­cen­sura, es veu obli­gat a no fer una obra, a treure-la de l’expo­sició... perquè algú l’està pres­si­o­nant. L’obra de Zou­likha Bouab­de­llah diuen alguns que és auto­cen­sura, perquè és veri­tat que ella la va reti­rar quan les auto­ri­tats de Clichy, per les pres­si­ons de la comu­ni­tat musul­mana, li ho van dema­nar. Però si tu par­les amb la Zou­likha et dirà que es va sen­tir cen­su­rada, i punt. Els artis­tes només s’auto­cen­su­ren quan creen i deci­dei­xen “fins aquí arribo però fins aquí no”.
Tam­poc trans­cen­dei­xen tots els actes de cen­sura. Aquí, si vol, també té molt camp per córrer.
Fa uns dies m’escri­via un gale­rista, català, per dir-me que se n’anava a la fira de Xan­gai i que les auto­ri­tats xine­ses li havien enviat la llista d’obres que no podia expo­sar. I això es veu que passa nor­mal­ment. És clar que m’interessa per a la col·lecció aquest tipus de cen­sura que no arriba a fer-se pública. Però quanta d’aquesta queda en una con­versa pri­vada?
Aca­bem amb una peça que tin­gui en el punt de mira.
M’agra­da­ria molt tenir una obra de la Marina Abra­mo­vic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia