Música

Núria Ballester

Directora del Museu Pau Casals del Vendrell

“Pau Casals no es creuria el retrocés actual com a societat”

Ballester creu que si veiés com està el món avui, el músic “estaria indignat”, protestaria i es posaria al costat de la democràcia

Des del museu del Vendrell volen trencar els tòpics sobre el violoncel·lista i fer-lo conèixer “d’una manera més polièdrica”

Jo voldria transmetre a tots els alumnes de Catalunya els seus valors, perquè crec que fan molta falta avui dia
Ell era profundament català, i deia que Catalunya és la terra on va néixer i que l’estimava com una mare
El museu no només ha d’explicar la seva vida sinó reflexionar sobre què estem fent com a societat Casals deia que el músic ha de sortir de la seva torre d’ivori i no pot quedar al marge del que està passant al seu voltant

Per mol­tes cabòries que tin­gui al cap, quan Núria Balles­ter, una reu­senca que diri­geix des de fa 14 anys el Museu Pau Casals del Ven­drell, arriba al seu lloc de tre­ball un raig de calma li tra­vessa cos i ànima. És el sen­ti­ment que plana en un espai impres­si­o­nant com és la Vil·la Casals, la casa just a tocar del mar que va fer cons­truir el vio­lon­cel·lista a la seva població natal, i que és la seu del museu.

Quin pri­vi­legi diri­gir la Vil·la Casals, amb la càrrega emo­ci­o­nal i històrica que té.
Sí, tot i que hi ha dies en què ni tan sols veig el mar, que està just a tocar. Però real­ment és un lloc impres­si­o­nant, és com un oasi de pau. Molta gent quan entra a visi­tar-lo té la sen­sació que està en un lloc dife­rent. És com un oasi enmig del bati­bull.
El mateix Pau Casals expli­cava el vin­cle amb aquesta casa: “És l’expressió i síntesi de la meva vida de català i d’artista.”
Exacte. Crec que això es nota per l’espai i per l’espe­rit de la casa. Molta gent ens feli­cita per la visita però a més ens diuen: ‘Quin plaer, quin luxe, quin espai’... Diuen que els trans­met molta pau. També hi té a veure que la poden visi­tar tran­quil·lament sense aglo­me­ra­ci­ons, i la qua­li­tat de l’experiència és molt impor­tant. A Bar­ce­lona patei­xen aglo­me­ra­ci­ons de turis­tes, i amb prou fei­nes tenen espai vital per pas­se­jar i visi­tar. Aquest no és el nos­tre model. Pre­fe­reixo tenir menys visi­tants.
Quants en reben a l’any?
Uns 30.000 visi­tants. Cada dia tenim molta gent, però inten­tem que sigui una visita de qua­li­tat, espa­iant els grups amb marge de temps perquè no entrin tots alhora i perquè puguin gau­dir de l’espai, de les obres d’art i de la col·lecció amb tran­quil·litat.
Abans de ser direc­tora del museu va anar a Was­hing­ton a estu­diar el fons amb la vídua del músic, Marta Casals. Com recorda aque­lla experiència?
A par­tir de 1997, després de vuit mesos que vaig estar a la Vil·la Casals fent l’inven­tari del fons patri­mo­nial, vaig pas­sar dos anys a l’Arxiu Naci­o­nal de Cata­lu­nya fent inven­tari del fons docu­men­tal (l’arxiu per­so­nal de Casals el tenim dipo­si­tat a l’Arxiu Naci­o­nal). I el ter­cer any, per temes per­so­nals, em va sor­tir la pos­si­bi­li­tat d’anar-me’n un any als Estats Units, i per sort vaig anar a Was­hing­ton, la mateixa ciu­tat on vivia la viuda de Casals. I, sense pre­me­di­tar-ho ni pla­ni­fi­car-ho, vaig poder fer l’inven­tari de tot el fons de Casals cor­res­po­nent als anys que va pas­sar a Puerto Rico des de l’any 57 fins que va morir. Va ser una opor­tu­ni­tat vital i per­so­nal molt enri­qui­dora. Molts dies tre­ballàvem de forma con­junta amb la Marta Casals.
Què li expli­cava sobre la per­so­na­li­tat de Pau Casals?
Que era molt exi­gent en l’aspecte musi­cal però molt afa­ble i natu­ral. Era una per­sona molt humil i pla­nera. Ella sem­pre deia que tot­hom s’ena­mo­rava d’ell. Quan li han pre­gun­tat algun cop per què es va casar amb Casals, diu que no podia ser d’una altra manera, perquè ell trans­me­tia una sen­sació d’home savi.
Tinc la sen­sació que de Pau Casals ens que­dem amb els tòpics del “«I’m a cata­lan»” i d’El cant dels ocells però no l’aca­bem de conèixer prou. Hi està d’acord?
Total­ment! Ens hi tro­bem en el dia a dia aquí, al museu. Pre­ci­sa­ment m’agrada la meva feina en aquest museu perquè expli­quem d’una forma molt més com­plexa, i molt polièdrica, qui va ser Pau Casals. Cal sor­tir dels tòpics que tot­hom coneix i apro­fun­dir en un músic que va ser extra­or­di­nari, però no només com a intèrpret, un dels millors del segle XX, que és com se’l coneix més; també com un gran direc­tor d’orques­tra, i un gran mes­tre, un gran com­po­si­tor. Molts grans músics i direc­tors, com Wil­helm Furtwängler, Yehudi Menu­hin o Eugene Ormandy admi­ra­ven Casals. I també s’ha de des­ta­car el seu com­promís històric. Va tenir una vida llarga, molt plena i com­pro­mesa, i la gent només en coneix una petita part.
Ell va gua­nyar molts diners, però també en va donar molts, per exem­ple, aju­dant els exi­li­ats.
Exacte. Des del seu debut inter­na­ci­o­nal a París el 1899, i fins al 1914, la car­rera d’aquells pri­mers anys va ser extra­or­dinària, amb més de 250 con­certs a l’any. Va fer una for­tuna i quan va mar­xar a l’exili tenia una capa­ci­tat econòmica impor­tant. I el que sorprèn de Casals és el com­promís que va tenir amb els exi­li­ats. Creia que en aquell moment hi havia coses més impor­tants que la música, i que per això no podia ofe­rir con­certs públics com si no estigués pas­sant res; que s’havia de cen­trar a aju­dar els exi­li­ats.
Com reac­ci­o­na­ria davant del món d’avui amb l’aug­ment, per exem­ple, de la ultra­dreta?
Esta­ria des­es­pe­rat, com ja ho va estar. Esta­ria indig­nat i, evi­dent­ment, crec que pren­dria part i pro­tes­ta­ria i es posa­ria al cos­tat de la lli­ber­tat i de la democràcia i a favor de la pau, com va fer al llarg de la seva vida. Hi ha pocs artis­tes com ell tan com­pro­me­sos i que en un moment deter­mi­nat no han anat a tocar a la Rússia soviètica, ni a l’Ale­ma­nya nazi, ni a l’Espa­nya de Franco i no han anat a tocar als països ali­ats després de la Segona Guerra Mun­dial. Recor­dem que quan es va aca­bar la Segona Guerra Mun­dial el van con­vi­dar a tocar a Angla­terra. L’espe­ra­ven amb els braços oberts, i quan ell va veure l’acti­tud que tenien els països ali­ats envers el règim de Franco, va dir que no podia anar-hi a tocar com si res estigués pas­sant. Crec que ara mateix també tin­dria aquesta acti­tud. Ell sem­pre deia una frase que m’agrada molt, que és que “el músic ha de sor­tir de la seva torre d’Ivori”, en el sen­tit que el músic, l’artista en gene­ral, no pot que­dar a part del que està pas­sant al seu vol­tant. I el poder que li dona la música o l’art s’ha de fer ser­vir per pro­tes­tar. Això és el que va fer durant tota la seva vida, i ara mateix també ho faria. N’estic con­vençudíssima.
I, tot i que és aven­tu­rat de dir, com hau­ria vis­cut el procés català dels dar­rers anys?
És difícil res­pon­dre, però puc dir que Casals era pro­fun­da­ment català, s’esti­mava Cata­lu­nya i sem­pre deia que Cata­lu­nya és la terra on va néixer i l’esti­mava com una mare. Crec que no podem anar més enllà i dir si esta­ria a favor d’uns o dels altres. Casals estava a favor de la con­vivència, de la lli­ber­tat i de la democràcia, i això és el que va defen­sar tota la vida.
El museu ha estat nomi­nat enguany al premi Museu Euro­peu de l’Any. No ha pogut ser, però arri­bar-hi ja és una victòria?
Sí, per a nosal­tres és molt impor­tant. A més, érem l’únic museu de Cata­lu­nya i d’Espa­nya nomi­nat. Ens vam poder pre­sen­tar perquè ara fa dos anys vam inau­gu­rar tota una nova muse­o­gra­fia. Estem molt con­tents perquè només el fet d’anar a la final ens dona una visi­bi­li­tat que d’altra manera no tindríem.
Mal­grat això, el museu sí que està con­si­de­rat un dels millors d’Europa dedi­cats a un músic.
Sí, ja fa molts anys que vam fer un estudi de dife­rents museus euro­peus dedi­cats a per­so­nat­ges musi­cals i podem dir que és un dels millors, sobre­tot després d’aquesta remo­de­lació i posada al dia de la muse­o­gra­fia. A part de ser una casa museu, intenta donar també molta infor­mació actu­a­lit­zada amb audi­o­vi­su­als immer­sius, pro­duc­tes interac­tius, la música... Sem­pre busca l’equi­li­bri de la casa amb la tec­no­lo­gia. Perquè encara vius i res­pi­res l’espai i la tec­no­lo­gia no es menja l’espai.
En la remo­de­lació de fa dos anys van aban­do­nar el dis­curs mera­ment cro­nològic per un relat més con­cep­tual. Per què?
Quan ens vam plan­te­jar què volíem expli­car, teníem molt clar que era com con­nectàvem el seu lle­gat amb l’actu­a­li­tat. L’aspecte més biogràfic ja el pot tro­bar a la xarxa, per això vam fer un pro­jecte més con­cep­tual. A la pri­mera part del museu expli­quem el músic amb les seves qua­tre grans face­tes: l’intèrpret, el direc­tor, el com­po­si­tor i el mes­tre. I la segona part es dedica al músic com­promès, la força del silenci. L’última part del museu és del lle­gat que ens ha dei­xat de pau, a favor de la democràcia i de la lli­ber­tat, i el seu lli­gam amb l’actu­a­li­tat. S’hi bar­reja la música d’El cant dels ocells, que és el seu emblema de cant a la pau, amb imat­ges reals de con­flic­tes, de guer­res. El museu no només ha d’expli­car la seva vida sinó que hi ha una reflexió sobre què estem fent com a soci­e­tat. Tot el que va llui­tar és con­tem­po­rani. Des­gra­ci­a­da­ment hi ha con­flic­tes sem­pre.
És el que dèiem abans, que si aixequés el cap...
Si ara veiés com està el món no s’ho creu­ria. No s’ho creu­ria perquè ja li va tocar viure un període de la història molt con­vuls: Guerra Civil, Pri­mera i Segona Guerra Mun­dial... Per això el sen­ti­ment de pau que tenia era molt fort. Si veiés com estem i el retrocés que estem fent com a soci­e­tat pel que fa a la defensa dels valors democràtics no s’ho creu­ria.
Ens fal­ta­rien uns quants Pau Casals, avui dia?
Sí. Crec que les figu­res que ens ins­pi­ren, com Casals, et donen ener­gia per con­ti­nuar vivint, no defa­llir i per creure que encara hi ha fe en la huma­ni­tat. Estic con­vençuda que al món n’hi ha, de per­so­nes com ell, perquè si no, estaríem molt pit­jor.
Amb quina peça del museu es que­da­ria, si n’hagués de sal­var una?
És difícil, però per a mi la més emblemàtica és la cara­bas­seta, perquè és on va començar tot. La hi va rega­lar el seu pare quan ell era molt petit. És un ins­tru­ment fet d’una cara­bassa buida i una corda. I per mi és un símbol, aquest ele­ment humil que neix de la terra. És com la figura de Casals, una per­sona que neix al Ven­drell de finals del XIX, que ens podem ima­gi­nar com era, i acaba rebent la Meda­lla de la Pau de les Naci­ons Uni­des. És que això és molt gran. I no és en va, que arriba aquí, sinó per l’acti­tud que va tenir al llarg de la seva vida.
Quin desig té per al museu per als pro­pers anys?
M’agra­da­ria que es con­vertís en un equi­pa­ment de referència, però no només per expli­car i per donar a conèixer la figura de Casals, sinó per trans­me­tre el lle­gat democràtic, de valors i de pau. M’agra­da­ria que el pro­jecte edu­ca­tiu es con­so­lidés i que tots els alum­nes de Cata­lu­nya ens pogues­sin visi­tar, però no per tenir molts visi­tants, sinó perquè apren­gues­sin i sabes­sin qui va ser aquest gran músic català, i per trans­me­tre a aquests alum­nes els seus valors, que crec que fan tanta falta avui dia. I com ell, que va posar la música al ser­vei dels seus ide­als, al museu hem de fer el mateix: hem de posar la música, que és el llen­guatge uni­ver­sal, al ser­vei de la trans­missió de conei­xe­ment i valors que ens fan tanta falta. També m’agra­da­ria comen­tar que tot el fons docu­men­tal el tenim dipo­si­tat a l’Arxiu Naci­o­nal de Cata­lu­nya, i que és un dels fons per­so­nals i històrics més impor­tants que es con­ser­ven, amb un fons de més de 50.000 car­tes.
Estan prou estu­di­a­des aques­tes car­tes?
El fons el tenim digi­ta­lit­zat, cata­lo­gat i està obert als inves­ti­ga­dors. És un fons extra­or­di­nari. Encara que­den mol­tes coses ama­ga­des en aquesta cor­res­pondència i hi ha mate­rial per a anys d’inves­ti­gació. Sobre el món de l’exili, català i espa­nyol; el món musi­cal, el món polític, amb noms com Tar­ra­de­llas, Ken­nedy o Tru­man, i d’intel·lec­tu­als del moment. És quasi la història del segle XX.
El perfil

i ja no se’n va moure

Núria Ballester va arribar al Museu Pau Casals “casualment”. Va estudiar història de l’art, va fer un màster en gestió de museus i patrimoni, i en acabar agafava “qualsevol feina que sortia; era becària i autònoma...”. I el 1997, quan es va tancar el museu per fer-hi la primera gran reforma estructural, la Fundació Pau Casals buscava una persona de la zona perquè fes el primer inventari de tota la col·lecció del fons, a través del programa DAC (Documentació Assistida de Col·leccions), que havia creat el servei de museus de la Generalitat. “I aleshores vaig entrar a fer una feina de vuit mesos per fer l’inventari del fons patrimonial de la casa, perquè s’havia de treure per executar totes les obres. Aquí va ser la meva primera entrada i des d’aleshores ja no m’he mogut d’aquí”, explica Ballester, que també ha estat impulsora i primera presidenta de la plataforma Cases Icòniques de Catalunya, de la qual forma part la Vil·la Casals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia