Cultura

L'IEC pacta amb Google publicar a Internet part del seu fons

Cultura

L'Ins­ti­tut d'Estu­dis Cata­lans (IEC) i Goo­gle han arri­bat a un acord pel qual es digi­ta­lit­za­ran i publi­ca­ran a Inter­net unes 3.000 obres per­ta­nyents al fons de la ins­ti­tució nor­ma­tiva de la llen­gua cata­lana. Aques­tes obres podran ser con­sul­ta­des arreu del món de forma total­ment gratuïta i en algun cas fins i tot es podran desa­car­re­gar.

Les obres com­ple­tes i la Gramàtica Cata­lana de Pom­peu Fabra, així com l'Arqui­tec­tura romànica a Cata­lu­nya, de Puig i Cada­falch, són dues de les obres que podran con­sul­tar-se per Inter­net. El fons de publi­ca­ci­ons de l'IEC es va començar a cons­ti­tuir l'any 1907 i està for­mat per mono­gra­fies de tots els àmbits del conei­xe­ment, des de la història, la filo­lo­gia o la inves­ti­gació científica fins a l'anàlisi sociològic més recent.

Entre les obres des­ta­ca­des, a més de les ja cita­des, es tro­ben el Cor­pus Vitre­a­rum Medii Aevi (reco­pi­lació de vitralls medi­e­vals de Cata­lu­nya), els estu­dis dels Arxius de l'Ins­ti­tut de Ciències, amb més d'un cen­te­nar de tre­balls i estu­dis d'experts de dife­rents àmbits científics, l'Atles lingüístic del domini català o la Ciència en la història dels Països Cata­lans.

Per al pre­si­dent de l'IEC, Sal­va­dor Giner, l'acord d'avui "és un clar exem­ple de l'aposta de l'Ins­ti­tut per poten­ciar la presència de la ins­ti­tució i la del conei­xe­ment que genera a la xarxa". De la seva banda, el res­pon­sa­ble de recerca de lli­bres de Goo­gle, Luis Collado, creu que l'acord sig­nat avui "posa de mani­fest l'aposta de Goo­gle perquè la llen­gua cata­lana tin­gui una major presència a Inter­net, amb con­tin­guts de gran valor històric, cul­tu­ral i científic" i ha res­sal­tat la importància que "qual­se­vol per­sona al món" tin­gui accés "a con­tin­guts en l'idi­oma del seu interès".

Aquest acord se suma al sig­nat el gener de l'any pas­sat entre cinc bibli­o­te­ques cata­la­nes, entre elles la Bibli­o­teca de Cata­lu­nya, perquè més de 300.000 lli­bres, no sub­jec­tes a drets d'autor, esti­guin a dis­po­sició de mili­ons de per­so­nes de tot el món a través d'Inter­net.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.