llibres
La llibreria Sant Jordi podrà continuar
Els casos d’establiments emblemàtics, tradicionals, històrics que han de tancar per culpa de les pujades abusives dels lloguers a les zones més turístiques són constants, a Barcelona i a altres ciutats. Això està buidant la ciutat de comerços genuïns que són substituïts per altres de formats en cadena i amb una personalitat importada. No només es perd el valor comercial, també l’estètic i el cultural.
Un d’aquests casos és el de la llibreria Sant Jordi, al carrer Ferran, 41, de Ciutat Vella de Barcelona, que va obrir el 1983 (mantenint una estètica pretèrita) i que, abans de Nadal, semblava abocada al tancament definitiu.
Barcelona en Comú ha aconseguit in extremis el compromís de l’Ajuntament per mantenir oberta la llibreria Sant Jordi, pel seu alt valor cultural i de comerç emblemàtic. La proposició dels comuns es va aprovar amb els vots favorables de tots els grups municipals menys de VOX. “No ens podem permetre la pèrdua de patrimoni material i immaterial com el que representa la llibreria Sant Jordi”, va declarar el regidor Jordi Rabassa.
Rabassa ha demanat que la corporació municipal expressi i es faci ressò de la “mobilització espontània de la ciutadania que hi ha hagut en aquestes darreres setmanes en conèixer la data límit pel tancament de la llibreria Sant Jordi”. A més, ha demanat que “tots plegats ens comprometem a buscar solucions imaginatives i que siguin possibles per mantenir que aquesta experiència cultural i que pugui continuar amb el mateix esperit”.
La mort del llibreter Josep Morales, una figura clau en la promoció cultural i del món del llibre en el barri Gòtic, ha posat sobre la taula la necessitat de preservar i cuidar el teixit cultural en barris fortament pressionats pel turisme com és el cas del districte de Ciutat Vella.
El pla també recull que l’Ajuntament vetlli i diagnostiqui l’estat de les llibreries de la ciutat per detectar situacions de risc en els contractes de lloguer i així poder intervenir per evitar tancaments.