Comunicació

Genís Sinca

Biògraf de Ramon Fuster, Francesc Candel i Joan B. Cendrós, comptepartícips de l’Avui

“Te’n fas creus, dels calés que va dilapidar aquesta gent sota el franquisme pel català”

“En Cendrós visitava els casals catalans i hi posava calés, com a l’Avui. Era un home molt vehement. Un dels mecenes desconeguts més importants que hem tingut”

“També va posar diners a ‘Cavall Fort’. Eren els anys d’Òmnium, i en Cendrós hi estava ficat. Hi ha un element important en l’Avui i l’Espar Ticó, que és que era botiguer

Paco Candel escriu a l’Avui l’obituari del doctor Carles Ribas Magri, que és el metge dels pobres
Oleguer Soldevila és dels instigadors amb ‘Migdia’. No surt el 66, però queda la idea d’un diari en català
Bonet demana 5.000 francs a Cendrós perquè Raimon actuï a París, i d’això en surt el disc de l’Olympia

Con­ti­nuem la con­versa amb el peri­o­dista i escrip­tor Genís Sinca sobre tres comp­te­partícips de l’Avui que van tenir papers deter­mi­nants en la lluita democràtica con­tra el fran­quisme i l’enfor­ti­ment del cata­la­nisme en la Tran­sició, amb pro­jec­tes diver­sos però vin­cu­lats a la llen­gua i la cul­tura cata­la­nes. Si en l’ante­rior entre­vista parlàvem de Ramon Fus­ter i Rabés (1916-1976), en aquesta segona apro­fun­dim en Paco Can­del (1925-2007) i Joan Bap­tista Cendrós (1916-1986). Hi apa­rei­xen més comp­te­partícips.

Com s’explica que un món catòlic més aviat de dre­tes o con­ser­va­dor s’enten­gui tan bé amb un home més aviat d’esquer­res com Can­del? El cata­la­nisme i l’Avui, quina màgia tenen perquè en aquell moment històric uneixi ven­talls tan amplis?
Molt fàcil. Cata­lu­nya ha tin­gut sem­pre una mala relació amb els diners. Hi ha molta gent que és capaç de fer-ne molts, però aquí no passa com als Estats Units, on el diner és ido­la­trat i s’implica en cau­ses cul­tu­rals. Aquí sem­pre hi ha hagut una mala relació entre l’empre­sari i la gent de baix que vol fer coses, i a l’inrevés. En casos com el de l’Avui hi són tots, i bé que es neces­si­ten diners per fer coses. Aquesta gent sap tro­bar la manera que tot això casi bé perquè, en rea­li­tat, ningú hi sobra, aquí. És la vella dis­puta entre dre­tes i esquer­res. Però en aquests moments de cre­ació d’enti­tats això casa bé. Passa amb Òmnium, el català a l’escola, Ramon Fus­ter i la cre­ació de Tagore, els pares s’hi ’impli­quen; passa quan es fan coses. Això de les dre­tes i les esquer­res em con­fon molt. A l’hora de fer aques­tes bio­gra­fies t’ado­nes que tots es neces­si­ten a tots per fer coses. La impli­cació del Paco Can­del, que era un pobre de solem­ni­tat, ho explica tot. Com és que en Paco Can­del i en Jordi Pujol fos­sin tan amics?
Ho expli­ques en la bio­gra­fia?
Sí. Can­del és amic de tots. I, en el fons, Jordi Pujol també ho és. S’ha expli­cat mala­ment. S’ha expli­cat des del punt de vista par­ti­dista. Cal ampliar la figura.
És tan obert Pujol com Can­del?
Estan a la mateixa dimensió social. Per això em costa enca­se­llar un Jordi Pujol de dre­tes. Jo no el veig així, és molt més ampli. De la mateixa manera que els can­de­li­ans es van quei­xar o es van sor­pren­dre de veure’l de la maneta d’en Jordi Pujol. Què fan junts? Fan país i l’Avui. Una nació neces­sita un mitjà de comu­ni­cació propi. És una estruc­tura d’estat. És per això que després creen TV3.
Se sen­ten traïts per Can­del?
Traïts no, però sor­pre­sos sí. Hi ha una ves­sant de Can­del que, evi­dent­ment, toca un PSUC comu­nista. Al fran­quisme tots eren comu­nis­tes. El PSUC va ser el gran llui­ta­dor anti­fran­quista que avui segu­ra­ment ens per­met par­lar en català a la majo­ria. Va ser un par­tit extra­or­di­nari sota el fran­quisme. Per què després del fran­quisme el PSUC no va fun­ci­o­nar?
“«Con­tra Franco vivíamos mejor»”.
Això ens ha de fer pen­sar molt. Hem de pen­sar que l’Avui, i això és impor­tant, creix i neix sota el fran­quisme.
També és cert que a diferència del diari ’Mig­dia’, els de l’Avui tenen l’apre­nen­tatge previ de no pre­gun­tar a Madrid i, a més, el règim està a les escor­ri­a­lles.
Sí? Està a les escor­ri­a­lles? Això que el fran­quisme estava molt fluix... En el sen­tit que estem expli­cant aquesta història, en què el català encara està per­se­guit i Cata­lu­nya encara està cas­ti­gada i empre­so­nada, jo penso que més que res­tar-li èpica cal pen­sar que el fran­quisme encara està molt pre­sent. Encara hi ha gent a Madrid que al rebe­dor de casa hi té el Franco; jo ho he vist, això. Som al 2025. Tant és així que la Tran­sició no ha fun­ci­o­nat. El cop d’estat “fallit” del Tejero tenia aquest objec­tiu: fer que tota aque­lla esquer­ra­nit­zació del Congrés espa­nyol tornés a con­ver­tir-se cap a una dreta emmas­ca­rada. Només has de veure avui dia en què s’ha con­ver­tit en Felipe González, no?
En Josep Maria Figue­res ens va dir en aquesta sèrie d’entre­vis­tes que Pla i Dalí no podien ser esten­dards del diari Avui.
Pla i Dalí eren dos grans artis­tes, però a nivell per­so­nal, de cate­go­ria humana, pot­ser no eren el bo i millor de la terra, no? Per ser un gran escrip­tor no cal ser una gran per­sona. Has de ser un gran artista. No estic dient que Pla i Dalí fos­sin males per­so­nes, però pot­ser política­ment van ser ali­ats d’un sis­tema no democràtic. En Picasso era un mal­trac­ta­dor i és un dels pin­tors més grans que hi ha hagut mai. No té res a veure. Entenc per­fec­ta­ment el que vol dir en Josep Maria Figue­res i té tota la raó. Evi­dent­ment en Dalí i en Pla estan sota sos­pita perquè, en fi, no es pot dir que en el seu moment fos­sin gaire democràtics, més aviat fran­quis­tes. No casen amb aquesta idea d’un Avui democràtic, cata­la­nista i en pro de la cul­tura d’un país escla­fat.
Quants arti­cles té i de què escri­via Can­del a l’Avui?
Una mun­ta­nya. Par­lava sobre­tot de la pobresa, els mar­gi­nats... té un obi­tu­ari sen­sa­ci­o­nal quan mor el doc­tor Car­les Ribas Magri, que és el metge dels pobres. Un pedi­a­tre de la zona alta de Bar­ce­lona que a les nits a finals dels anys qua­ranta bai­xava a les bar­ra­ques de Montjuïc per aten­dre aquells immi­grants i donar-los assistència mèdica per pri­mera vegada. És un home que dins del fran­quisme també es va con­ver­tint. “Això del naci­o­nal­ca­to­li­cisme és un tipus de cris­ti­a­nisme que a mi no m’interessa”. És el mateix que Ramon Fus­ter. El mateix que Can­del, que diuen “hem de fer alguna cosa i pas­sar a l’acció”. Aquest senyor a la nit es posava les katiuskes i se n’anava a la Zona Franca a aju­dar altres cata­lans.Després, l’any 2000, quan Ribas mor en Can­del és qui fa l’arti­cle al diari Avui recor­dant la figura del doc­tor que en època fran­quista havia fet molt per demo­cra­tit­zar la medi­cina i fer que arribés a tot­hom. És un ten­ta­cle d’actu­a­ci­ons molt extens, i que l’Avui recull en ell mateix. Ningú n’està exclòs. Ni en Pla ni en Dalí. En rea­li­tat, hi són. Obrim-ho, aquesta gent també hi són.
De fet, hem publi­cat que Pla va ser comp­te­partícip de l’Avui.
Enda­vant. Hi ha de ser, evi­dent­ment. El millor escrip­tor i pro­sista català del segle XX. És indub­ta­ble, vaja. El que ha fet aquest senyor pel català és tant o més impor­tant que el que ha fet el Pom­peu Fabra. Cap dubte. Hi ha de ser. A nivell polític? Bé, no hi estaràs d’acord. Però bé que escri­via en català i va revo­lu­ci­o­nar la llen­gua.
I la vin­cu­lació d’Ole­guer Sol­de­vila, l’empre­sari del Majes­tic?
Molt impor­tant. És un dels ins­ti­ga­dors amb Mig­dia. No fun­ci­ona l’any 66, però queda el pinyol de la idea d’una publi­cació en forma de diari en català situ­ada al mateix nivell de les publi­ca­ci­ons en cas­tellà al país. L’Avui es con­ver­tirà en exem­ple que al país hi ha d’haver una publi­cació escrita en català. Si no, per què poste­ri­or­ment El Periódico o La Van­guar­dia han vol­gut sor­tir en català? Per què ha apa­re­gut un diari Ara o publi­ca­ci­ons com El Temps. El tren­ca­gel és l’Avui, amb una història abso­lu­ta­ment èpica de gent que ho va acon­se­guir con­tra pronòstic.
Tens ubi­cat el notari Josep Maria Puig i Sale­llas?
No l’he estu­diat, però és un altre d’aquests homes d’acció. L’Espar Ticó em fa notar la importància dels des­pat­xos on aquesta gent aju­dava a asses­so­rar de manera molt neta sobre qui­nes eren les esclet­xes del fran­quisme. En Ramon Fus­ter era expert en això. Una de les esclet­xes que ell troba són els mes­tres, les uni­ver­si­tats. És molt cons­ci­ent que per ender­ro­car el fei­xisme espa­nyol has de començar per les uni­ver­si­tats. Quan ell és degà del Col·legi de Lli­cen­ci­ats, la pri­mera cosa que fa és crear una inter­col·legial per lli­gar els col·legis dels altres sec­tors intel·lec­tu­als del país. Els col·legis d’uni­ver­si­tats, d’engi­nyers, tots hi han de ser. La gent que pensa. Els advo­cats, els peri­o­dis­tes... La inter­col·legial és molt des­co­ne­guda però molt impor­tant. La xarxa que dèiem. És per això que pen­sen en ell per pre­si­dir Premsa Cata­lana SA l’any 73, en un moment en què el TOP [Tri­bu­nal de Orden Público] encara fun­ci­o­nava, eh!
A Sal­va­dor Puig i Antich l’exe­cu­ten el març del 1974.
Però com que fluix el fran­quisme? Però què m’estàs dient? No em rebai­xis el fran­quisme, eh! Va morir al llit [Franco] perquè ningú el va matar. I a Puig Antich l’exe­cu­ten al gar­rot el 2 de març del 74. El fran­quisme estava fluix? Aca­bat?
Tens alguna anècdota més del Can­del o del Fus­ter?
N’hi ha una de molt simpàtica. A en Can­del, fins que va morir, el 2007, l’Avui va ser l’únic diari que li va seguir publi­cant arti­cles. Tots els altres dia­ris en què ell par­ti­ci­pava li havien dit que par­lar dels mar­gi­nats i pobres no feia ven­dre dia­ris. L’Avui va ser l’únic que li va seguir accep­tant arti­cles i publi­cant-los.
Per què?
Perquè el batec ini­cial d’aquell nai­xe­ment del diari sabia molt bé quins eren els ins­ti­ga­dors i fun­da­dors que li havien permès néixer, cosa que no saben els altres dia­ris, ni tenen aquest espe­rit trans­ver­sal i d’uni­ver­sa­li­tat. Això és Fus­ter Rabés, Paco Can­del, Espar Ticó, Ole­guer Sol­de­vila, Puig Sale­llas, [Enric] Cirici, [Jaume] Vilalta, Josep Maria Figue­res... Són gent que ente­nien que no sabien de dre­tes ni d’esquer­res.
Els fills de Jordi Malu­quer, el segon direc­tor de l’Avui, fun­da­dor i que havia aga­fat la capçalera, deien que el pare sos­te­nia que si era l’únic diari en català havia de ser el diari de tot­hom.
És clar. Tots al dar­rere. Una vegada vaig anar a veure Vicent Sanc­his i li vaig dir que me n’anava a Roma a fer de cor­res­pon­sal per a l’Avui perquè la Cris­tina Rius ple­gava. “Ostres, estàs boig! Per a l’Avui?” Sí, per a l’Avui, perquè hem de ser a Roma. Has de cobrir Itàlia i el Vaticà. Josep Pla ho deia, això; un català ha de ser a Roma. I al cap d’uns mesos, en Sanc­his em va pre­gun­tar. I li vaig dir: “Molt bé, el diari s’està por­tant molt bé.” Un dia va sor­tir el cor­res­pon­sal de l’Avui amb els del Times, el Frank­fur­ter All­ge­meine Zei­tung i d’altres fent pre­gun­tes al Ber­lus­coni. I el Sanc­his va dir “Ostres, què hi fa, l’Avui, aquí?” [riu]. L’Avui hi ha de ser. Hi érem.
Tens aquest vin­cle amb l’Avui.
Oi tant! He sigut cor­res­pon­sal molts anys per a l’Avui. Alguns com­panys espa­nyols de premsa a Roma em pre­gun­ta­ven: “Oye, ¿lo escri­bes en catalán direc­ta­mente?” Com una cosa exòtica. Fa molt de riure.
Quina relació hi tens actu­al­ment, amb el diari?
D’amis­tat, diguéssim. A casa som subs­crip­tors de l’Avui, lògica­ment. No ho enten­dria de cap altra manera. Soc un lec­tor. No hi tinc cap vin­cle pro­fes­si­o­nal. Hi tinc un vin­cle emo­ci­o­nal molt fort, evi­dent­ment. A mi l’Avui em va donar la meva segona uni­ver­si­tat, que és Itàlia.
Va ser el teu pri­mer mitjà?
A nivell seriós, sí, l’any 99. Me n’hi vaig anar. La Cris­tina se’n va anar a Nova York, un altre lloc on s’havia de ser. Des de Roma tenies una cober­tura impor­tant als Bal­cans i una sèrie de fets històrics molt impor­tants que calia cobrir. Em dei­xa­ven publi­car el que em donés la gana. A nivell cul­tu­ral, has de ser a Itàlia. L’Avui això ho cobria molt bé. Gent com en Sanc­his tenen aquesta visió uni­ver­sal. No s’enten­dria de cap altra forma. Dels pocs dia­ris al món que té cor­res­pon­sals molt soferts que es paga­ven mol­tes coses de la seva but­xaca, però això no era impe­di­ment.
Deixa’m mirar si en Joan Bap­tista Cendrós va ser comp­te­partícip de l’Avui...
Té, agafa el mòbil i mira-ho. Segur que hi és.
...Efec­ti­va­ment, hi és.
No en tin­guis cap dubte, no cal ni mirar-ho. En Cendrós, a part que hi va posar diners, és dels que recu­pe­ren l’Enci­clopèdia Cata­lana, que és un altre d’aquests ante­ce­dents de l’Avui. O sigui, l’Enci­clopèdia Cata­lana, quan hi entra en Cendrós com a patro­ci­na­dor, es con­ver­teix en la Gran Enci­clopèdia Cata­lana. Ell diu: “Fins que no hi poseu el Gran, el mateix que fa la Larousse fran­cesa, no ens equi­pa­ra­rem a la resta del món.” En Cendrós és un per­so­natge enorme, eh! Aquest adjec­tiu de Gran és com­ple­ta­ment Cendrós.
Explica a què es dedi­cava.
En Cendrós és un indus­trial. El lli­bre El cava­ller Floïd és un encàrrec de la família Cendrós. És l’indus­trial del mas­satge per a després de l’afai­tat Floïd, al dar­rere del qual hi ha la tasca de mece­natge d’un per­so­natge molt des­co­ne­gut. En Cendrós, que és l’ins­ti­ga­dor del premi Sant Jordi de novel·la i d’Òmnium Cul­tu­ral –és l’empre­sari que truca als altres qua­tre per fer Òmnium–, la cre­ació del català a l’escola, el cre­a­dor del Premi d’Honor de les Lle­tres Cata­la­nes, el re-cre­a­dor de la Nit de Santa Llúcia, el mar­mes­sor de Josep Car­ner a l’exili, fa por­tar les des­pu­lles de Car­ner perquè siguin enter­ra­des al cemen­tiri de Montjuïc a Bar­ce­lona, es con­ver­teix en edi­tor i se’n va a Per­pinyà per recu­pe­rar les Edi­ci­ons Proa. No ens ho aca­bem. Per això El cava­ller Floïd és tan total que, expli­cat com una novel·la, és un per­so­natge que, con­ver­tit en edi­tor, es dedica a tor­nar a publi­car en català les tra­duc­ci­ons amb en Pere Quart com a direc­tor lite­rari de Proa. Totes les publi­ca­ci­ons que a nivell mun­dial feien en Capote, Faulk­ner, Stein­beck, Miller, tots aquells novel·lis­tes que hi havien de ser en català. Ell, com a edi­tor de Proa, torna a posar-les a la venda i a l’abast dels lec­tors en català. És bes­tial, aquesta història.
En el teu lli­bre, par­les de la relació d’en Cendrós amb l’Avui?
Sí, sí, pre­ci­sa­ment amb això que aca­bes de com­pro­var. El Cendrós tenia un gest molt fàcil, que s’obria la solapa de l’ame­ri­cana i deia: “Què val, això?” Por­tava el talo­nari a sobre. “L’Avui, un diari en català? Què m’està dient? Què val?” Segur que hi va posar una cale­rada. Tot­hom l’anava a bus­car per posar-hi diners.
Cendrós tenia bona relació amb Espar Ticó?
Segur, perquè també va posar diners a Cavall Fort. Eren els anys d’Òmnium, i en tota aquesta xarxa en Cendrós hi estava ficat. Hi ha un ele­ment impor­tant en el tema de l’Avui i l’Espar Ticó, que és que era un boti­guer impor­tant. La Sibèria venia abrics de pell en un moment en què estava de moda.
No tenia cap neces­si­tat de com­pli­car-se la vida.
Cap ni una. Aquesta gent va dila­pi­dar una de calés sota el fran­quisme en pro del cata­la­nisme, una cosa impres­si­o­nant. Jo he vist els comp­tes d’això d’en Cendrós i te’n fas creus, de la cale­rada que va inver­tir a fer debu­tar en Rai­mon a París, per exem­ple. Quan Òmnium Cul­tu­ral s’havia tan­cat a Bar­ce­lona i ells havien com­prat un pis a París per obrir Òmnium a París. El va anar a veure en Narcís Bonet, que era tre­so­rer d’Òmnium Cul­tu­ral a París, germà dels Bonet de la Sagrada Família. I en Narcís Bonet li diu a en Cendrós: “Neces­sito 5.000 francs perquè hi ha un can­tau­tor de Xàtiva que canta molt bé i que inter­na­ci­o­na­lit­za­ria la per­se­cució del català sota el fran­quisme.” “Ah, sí? Qui és?” “Es diu Rai­mon.” “Cinc mil francs, aquí els tens.” En Rai­mon debuta a la sala Mutu­a­lité de París, on ana­ven els exi­li­ats. Al fons de la sala, havent sen­tit el con­cert, l’any 64 o 65 hi havia l’apo­de­rat de l’Olym­pia, que se’n va a bus­car en Rai­mon i li diu: “Vostè ha de fer un con­cert en directe a l’Olym­pia, la meva sala.” És el disc Rai­mon a l’Olym­pia del 66. El gran debut i esclat inter­na­ci­o­nal de Rai­mon a París. Ningú sap que va ser en JB Cendrós i Òmnium Cul­tu­ral, qui va estar al dar­rere d’aquest debut.
En Josep Maria Macip, d’Edigsa, ens ha expli­cat que Cli­ment els envia una cinta de Rai­mon i que el fan venir de València a Bar­ce­lona. Actua per pri­mer cop a la Nit de Santa Llúcia i La Sibèria.
Sí. Narcís Bonet per què ho sabia, això? Perquè havia sigut capellà. Es va secu­la­rit­zar i en fer-ho, molt típic dels anys 60, es con­ver­teix en un acti­vista cul­tu­ral bes­tial. Era músic i se’n va a París exi­liat a fer música. I es tro­ben en el moment en què han tan­cat Òmnium i Cendrós busca un tre­so­rer, algú que en aquell pis s’encar­re­gui d’Òmnium Cul­tu­rel París. Bonet es troba en Cendrós i li diu: “Què podem fer?” “Hi ha un noi de Xàtiva que l’hauríem d’aju­dar perquè acabés d’escla­tar”. És mera­vellós. Aque­lla xarxa que dèiem. Tot es va unint. Com aquesta, n’hi ha a milers. I en Fus­ter Rabés, des de Bar­ce­lona, està en aquesta tasca pedagògica, no? D’injec­tar-los aquesta vita­mina F Fus­ter, de “no tin­gueu por, que això ja ho hem fet i fun­ci­o­narà”.
En Cendrós va mili­tar?
Sí, a Esquerra Democràtica de Cata­lu­nya, par­tit fun­dat per ell amb altres per­so­nes. És la ver­ta­dera lla­vor de Con­vergència Democràtica, en què després mili­tarà també. Tot això es per­ver­teix una mica perquè mai per­do­na­ran a algú com Jordi Pujol, que els ha impli­cat en estruc­tu­res d’estat com Banca Cata­lana, l’Avui o l’Enci­clopèdia Cata­lana, que després aposti per la política i ensorri alguna d’aques­tes enti­tats com Banca Cata­lana, que és el que Madrid li demana. La gran pre­gunta és: “S’hau­ria pogut sal­var el banc?”
Tu què creus?
Que sí. Evi­dent­ment, i per això en Cendrós té un atac de cor. Està ficat en els famo­sos 20 de Banca Cata­lana, jun­ta­ment amb Josep Lluís Vila­seca. Aquells 20 que final­ment són excul­pats perquè no hi tro­ben cap mena de res.
Però li costa la vida?
Li costa un infart. A ell i a tres més. És una decepció. “Tant que hem remat sota el fran­quisme i ara ens aflui­xem?”
Això li retre­uen, a Pujol?
I tant! “Ens con­ver­tim en una auto­no­mia?” Això ja ho retre­uen a [Josep] Tar­ra­de­llas. Ja ho dis­cu­tien als anys 60 en JB Cendrós i Tar­ra­de­llas. Tar­ra­de­llas està en con­tra d’Òmnium perquè diu: “La resistència soc jo, i estic a l’estran­ger. Els diners han de venir a mi.” És quan en Cendrós diu a Tar­ra­de­llas: “Jo tan­caré el pis d’Òmnium Cul­tu­ral a París quan em surti dels collons.”
Ha ha!
Aquest és en Cendrós.
És una lluita entre l’exili exte­rior i l’inte­rior?
Total­ment, i molt injusta. Molt poc Fus­ter Rabés perquè aquí el que es demana és uni­tat, sense la qual totes aques­tes enti­tats com l’Avui no hau­rien nas­cut.
En Cendrós tenia més caràcter que en Fus­ter Rabés?
Sí, total­ment dife­rent. En Cendrós és un empre­sari que va a totes. És l’empre­sari del Floïd. Aquest pro­ducte es venia a 51 països, i ell apro­fi­tava els viat­ges amb els dis­tribuïdors per fer pro­se­li­tisme cata­la­nista a dojo. Visi­tava els casals cata­lans i hi posava calés. Era un home molt vehe­ment. Un tipus dur. Un empre­sari que no se li encan­tava res. Un dels mece­nes des­co­ne­guts més impor­tants que hem tin­gut.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia