la crònica
Perifèria Cultural marida art i productes de la terra
Dilluns al migdia, a l’Espai Boisa de Barcelona, el cuiner Sergi de Meià posava els cinc sentits a preparar els plats de degustació que se serviran en alguns dels 17 àpats previstos en el festival Perifèria Cultural. A les 40 actuacions de música previstes aquest any (des del 31 de maig fins a finals d’octubre), s’hi afegeix la sàtira perifèrica en què els Sergi López (5 de juliol), Elisenda Pineda (2 d’agost) i Empar Moliner (4 de juliol) faran el seu particular rostit, en clau de paròdia. Mentre cuinen (o deixen cremar) s’atreviran a denunciar allò que voldrien que canviés de l’actualitat. Com aquella guillotina paròdica d’Oriol Pla a proposta de Iago Pericot. També de traç gros, però sempre amb una rima enginyosa, s’estrenarà la poesia de combat amb la glosa. Si De Meià, dilluns, amb la paella cuinant la botifarra negra, destacava cada producte de les comarques que es visiten, Esther Santos i Berta Llos, de Glosa Càustica, demostraven com s’improvisa a partir de la cita “abandonar el camp és sempre un mal negoci”.Perifèria Cultural reivindica la cultura que es fa arreu dels Països Catalans (la cuina és un producte indissociable del camp) programant actuacions en què l’acció ha de ser en directe i per a un grup selecte de persones: a la plaça de la vila més petita, a Àrreu (5 d’agost), hi cabran 120 persones. Les més multitudinàries voltaran les 500, màxim 600 persones (el castell de Mur és un dels reclams d’enguany). La mida de les actuacions ha d’anar en consonància amb el que la comarca pot digerir, insinuen els codirectors Estel Solé i Marçal Girbau. No els molesta gens incloure el concepte de política i defensa de la llengua en el seu discurs i consideren que cada euro que aporta les entitats públiques estan molt ben amortitzades: Dels 400.000 euros de pressupost, la meitat s’aconsegueix via finançament privat. Exploten la singularitat amb propostes musicals gens escoltades, com ara la Dharma, que actuarà sense amplificar a Boada (11 d’octubre). De la mateixa manera, a Perafita, no es limitaran a reivindicar la seva coca escampada a moltes fires i optaran per productes a descobrir, sense la voluntat que perdi la dimensió artesanal. Si la carta de De Meià serà tancada (es pot triar entre degustació o menú complet per no carregar massa l’estómac al vespre), també ho és el programa en el qual Maria del Mar Bonet, Marina Rossell, Quimi Portet i Adrìà Puntí i els duets de Carles Sanjosé i Jaume Pla i de Selma Bruna i Cris Juanico són alguns dels plats suggeridors. Ara, l’interès serà en la descoberta dels artistes (vinguts de la Catalunya del Nord al País Valencià i amb Franca Masu, de l’Alguer) que els acompanyin a cada municipi del Principat: Pirineu, Montsec, Urgell, Baix Penedès, Riuprimer, Riudarenes i Lluçanès, principalment.